Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně pěstovat jahody: Kompletní průvodce výsadbou a péčí

Chutné, načervenalé jahody jsou ideální pro pěstování v našich klimatických podmínkách. Jsou tolerantní k půdním podmínkám, takže je lze vysadit téměř na každé zahradě. Mají rádi slunce a pokud není půda extrémně písčitá nebo mokrá, jistě se nám za péči odvděčí velkou úrodou.

Obsah: Jahody sázíme od časného jara do podzimu, podle toho, jaký druh sadby zvolíme. Rostliny obvykle produkují ovoce následující sezónu po výsadbě. Pokud si však vybereme sazenice ‚Frigo‘, můžeme je obdržet pouhé dva měsíce po zahájení pěstování.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • lopata
  • hrábě
  • sázecí lopata
  • kompost nebo hnůj
  • insekticid (volitelný)
  • agrotextilie nebo sláma
  • sazenice jahod

Kdy by se měly jahody sázet?

Optimálním obdobím pro výsadbu jahodníku je červenec a srpen, termín výsadby však závisí na druhu sazenice. Existují tři typy:

  • vykopané sazenice - vytěžené ze země na podzim a brzy na jaře, dostupné na trhu v tomto období
  • Sazenice 'Frigo' – vykopané v zimě, dostupné od jara do léta
  • sazenice v květináči – komerčně dostupné od poloviny března do poloviny října

Kdy zasadit vykopané jahody? Sazenice kopat (zelené) se vysazují brzy na jaře nebo pozdě na podzim. Rostliny dosáhnou maximální produktivity ve druhém roce po výsadbě nebo v dalších letech.

Kdy se vysazují jahody ze sazenic 'Frigo'? Sazenice 'Frigo' se vysazují od časného jara do konce června. Čekací doba na ovoce je 2 měsíce od okamžiku výsadby.

Datum výsadby jahod v květináči. Sazenice v květináčích se umísťují do země dvakrát - od začátku jara do konce května nebo od začátku července do podzimu. Jarní dají malou úrodu, zatímco ty vysazené v létě zaručí velkou úrodu následující jaro.

Příprava záhonu pro pěstování jahod

Jahody jsou nenáročné zahradní rostliny. Dobře plodí téměř ve všech půdách, i když jim nejlépe vyhovuje propustná, mírně kyselá půda (pH 5,5–6,5). Nebudou dobře růst pouze ve vlhké a velmi písčité půdě.

Pro pěstování jahod si vyberte místo s dobrým sluncem a úkrytem před větrem. Je třeba je odplevelit, vyhrabat lopatou, srovnat hráběmi a poté přihnojit přírodními hnojivy, tedy kompostem nebo hnojem. Hnojit se vyplatí v roce před výsadbou jahod.

Před výsadbou jahodníku je potřeba zkontrolovat, zda se v půdě nenacházejí škůdci, kteří by mohli sazenice zničit – háďátka, drátovci nebo jehlice. Vykopáním půdy se larvy vynoří na povrch, kde je sežerou ptáci. Pokud je však škůdců mnoho, musíme použít chemikálie.

Jak zasadit jahody? V jakých vzdálenostech?

Jak často by se měly jahody sázet? Bez ohledu na typ jsou sazenice umístěny v řadách vzdálených od sebe přibližně 50 cm. Vzdálenost mezi sazenicemi v řadě by měla být 25–30 cm. Čím je větší, tím je snazší sklízet plody později.

Jahody se vysazují pár dní po vyrytí záhonu, když se půda usadí. Před zahájením práce se také vyplatí navlhčit podklad.

Krok 1. Pomocí sázecí lopatky vykopejte otvory o něco hlubší, než je délka kořenů sazenice.

Krok 2. Umístěte sazenici do otvoru. Ujistěte se, že zelené výhonky jsou těsně nad zemí. Pokud jsou pokryty zeminou, mohou způsobit hnilobu rostliny.

Krok 3. Přitlačte půdu kolem sazenice.

Krok 4. Mulčování - půdu přikryjeme např. slámou, která omezí růst plevele a ochrání rostliny před vysycháním, plody před hnilobou a znečištěním.

Krok 5. Zalévejte.

Jak zasadit jahody na netkanou textilii?

Dobrou alternativou k tradičním výsadbám je výsadba rostlin na agrotextilii, která eliminuje nutnost pletí, udržuje dobrou vlhkost půdy a zvyšuje její ohřev díky absorpci slunečního tepla. Výsadba jahod na agrotextilii se provádí po přípravě půdy podobným způsobem jako při tradičním způsobu pěstování. Natáhněte agrotextilii, připevněte ji k zemi pomocí špendlíků a označte místo pro sazenice.

Na určených místech hmotu příčně nařízněte, rozprostřete, vykopejte jamky a zasaďte jahody. Nakonec půdu kolem rostlin zakryjte předem otevřenou agrotextilií, očistěte materiál od zeminy a sazenice zalijte.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy a jak zasadit jahody na vlastní zahradě?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy a jak zasadit jahody na vlastní zahradě?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy a jak zasadit jahody na vlastní zahradě?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy a jak zasadit jahody na vlastní zahradě?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy a jak zasadit jahody na vlastní zahradě?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kdy a jak zasadit jahody na vlastní zahradě?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.