Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně pěstovat jiřiny: Výsadba, péče a tipy

Jiřiny se do Evropy dostaly ze Střední Ameriky. Na světě existuje 35 druhů těchto květin, ale na našem kontinentu najdeme pouze tři odrůdy: Dahlia ponnata, Dahlia rosea a Dahlia coccinea. Jak a kam zasadit jiřiny ?

Jiřiny lze velmi snadno křížit. Pokud je vypěstujeme ze semínek, získáme barevné květiny pro naši zahradu. Tyto rostliny se také nazývají georginie.

Seznam potřebných produktů:

  • sazenice jiřinek
  • rýč
  • zahradní hrábě
  • zahradnická půda
  • zahradní rukavice
  • prořezávač
  • hrnec
  • štěrk nebo kameny pro odvodnění

Jiřinky - krátký popis

Jiřiny, které najdeme v našich zahradách, jsou potomky a směsi těchto prastarých odrůd, které se do Evropy dostaly z Ameriky. Jedná se o velmi rozmanité květiny. Jejich výška se může pohybovat od 30 do 200 cm a květenství mají tvar koše. Mohou být jednoduché, polodvojité nebo plné. Největší odrůda jiřin, kterou lze v Polsku nalézt, je Wielgonia. Jeho květ dosahuje v průměru až 30 cm. Zahradníci vytvořili přes několik desítek tisíc odrůd Gruzie. Jiřiny jsou trvalky, které tvoří hlízy pod zemí. Jsou téměř ve všech barvách - od bílé až po téměř černočervenou. Neexistují žádné modré jiřiny.

Jaké odrůdy jiřin najdeme v našich zahradách?

Vzhledem k obrovskému množství odrůd jiřinek byla vytvořena klasifikace podle formy, ve které se květy objevují. Rozlišujeme:

  • jediné jiřiny
  • pomponové jiřiny
  • míčové jiřiny
  • sasankové jiřiny
  • hřeben jiřinky
  • jiřinky obojkové
  • dekorativní jiřiny
  • kaktusové jiřiny
  • polokaktusové jiřiny
  • jiné jiřiny

Jaké nároky na půdu má jiřina?

Dalila má ráda dobře prosluněná místa – nejlépe je, když slunce svítí přímo na květinu po dobu 6 až 8 hodin. Rostlina by měla mít také úrodnou, dobře odvodněnou půdu. Ve spodní vrstvě substrátu je třeba použít drenáž štěrku nebo kamenů, aby nedocházelo k přílišnému vysychání půdy nebo zadržování vody. Půda by měla být dobře prokypřena a hnojena kompostem. Jiřiny by měly být vysazeny na místě, které bude chráněno před větrem.

Jak pěstovat a sázet jiřiny?

Jiřiny se do zahrady vysazují až po květnových mrazících. Mohou být zasazeny jako semena, kořeny nebo předem připravené sazenice. V únoru zasejte semena do květináče a uchovávejte je na teplém a vlhkém místě, dokud nevyklíčí. Podnože můžeme pěstovat i na parapetu, abychom získali dříve květy, pokud rostlinu v květnu zasadíme do země. Jiřiny kvetou obvykle od července do října.

Menší odrůdy lze vysazovat do sazenic každých 30 cm. Větší se vysazují každých 90 cm. Sazenice sázíme do země tak, aby kořeny byly pokryty pár centimetry zeminy. Rostliny byste měli také dobře zalévat.

Podnože je potřeba zahrabat asi 20 cm hluboko a nezalévat, dokud nevyraší. Obvykle to trvá asi několik dní. Malé odrůdy jiřin můžeme vysadit před dům do květináčů s drenážní vrstvou. Větší je však nutné zasadit do země, nejlépe s podpěrami, aby se krásné a těžké květy nelámaly.

Opotřebovaná květenství by měla být pravidelně odstraňována. Na začátku růstového období je také dobré rostliny jemně zastřihnout. To způsobí, že se jiřiny začnou větvit. U větších odrůd je lepší ponechat maximálně pět stonků, aby rostlina nebyla příliš zatížena. Vyplatí se udržovat oblast kolem gruzínského plevele bez výskytu.

Jiřiny je třeba zalévat alespoň dvakrát týdně, v období sucha častěji. Měli byste také pamatovat na hnojení rostlin hnojivy s vysokou koncentrací draslíku a fosforu. Pozor si musíme dávat i při dávkování, abychom georgii nepřehnojili dusíkem, protože omezuje vývoj kořene a v důsledku toho i vývoj poupat a květů. Jiřinku přihnojujeme každé 3-4 týdny až do poloviny září.

Jiřiny jsou vytrvalé rostliny. V zemi nepřezimují, proto je třeba na podzim podnož vykopat a zbavit stonků a listů. Poté se zahrabe do písku nebo rašeliny a umístí do chladné místnosti, např. do sklepa, kde je teplota 8 stupňů Celsia. Měli byste dbát na to, abyste uskladněné jiřiny zalévali, ale neměli byste to přehánět, abyste se vyhnuli houbovým chorobám.

Jak vybrat jiřiny?

Nízké zakrslé jiřiny jsou vynikajícím materiálem pro vytváření kompozic v balkónových truhlících, miskách, květináčích, pro zdobení teras, balkonů, střešních zahrad a mezí. K vytvoření hranic je nejlepší použít jednu odrůdu jiřiny. Vybrat si můžete i dvě odrůdy s různými barvami květů, ale v podobných barevných tónech, např. žluté a oranžové květy nebo žluté květy kontrastující s fialovou.

Středně velké jiřiny se skvěle hodí do naturalistických a rustikálních zahrad, stejně jako do zahradních nebo zahradních záhonů. Jiřinky se mohou objevit samostatně nebo v kombinaci s petúniemi, muškáty, šalvějemi nebo jiřinami.

Vysoké a velmi vysoké jiřiny budou vypadat dobře, když je vysadíte vedle pergol, treláží, podél plotů a jiných konstrukcí. Spolu s topolovkami a slunečnicemi mohou jiřiny pokrýt i méně zajímavou část pozemku. Vysoké georgie mohou poskytnout zázemí i menším jiřinám nebo nízkým trvalkám.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat jiřiny?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat jiřiny?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat jiřiny?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat jiřiny?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat jiřiny?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jaký je nejlepší způsob, jak pěstovat jiřiny?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.