Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně pěstovat okrasný česnek: Průvodce pro zahradníky

Okrasný česnek kvete od května do srpna, takže bude krásnou dekorací na letní záhony. Hodí se i do skalek nebo bordur. Vypadá dobře ve společnosti jiných cibulovin, jako jsou tulipány nebo šachovnice. Nízké odrůdy jsou ideální pro balkonové a terasové pěstování.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice 
  • zahradní lopata
  • rýč
  • prořezávač 
  • hrábě

Okrasný česnek – odrůdy a vlastnosti

Okrasné allium jsou cibulnaté rostliny, které kvetou na jaře. Pocházejí z čeledi Amaryllis a přirozeně se vyskytují v Asii, kde divoce rostou v lesích a na loukách. Okrasný česnek má dlouhou, tuhou lodyhu, která vyrůstá mezi úzkými listy a v závislosti na odrůdě dosahuje výšky 50 až 150 cm. Květenství, která se objevují na vrcholcích stonků, připomínají krásně rozkvetlé koule. Velikost a barva jeho květů závisí na odrůdě okrasného česneku.

Nejběžnější druhy okrasných česneků v našich zahradách jsou:

Obří česnek

Vyniká svou nádherou (dorůstá až 150 cm). Jeho květenství dosahují průměru 12 cm a mají fialové nebo růžové květy.

Capitate česnek

Kvete pozdě, ale velmi krásně. Její květy dostávají vínově červený odstín.

Česnek bělavý

Kvete fialově a růžově s odstíny stříbrné. Jeho květenství může mít v průměru až 20 cm.

Jižní česnek

Kvete od dubna. Květenství jižního česneku dosahují 5–8 cm v průměru a jsou žluté barvy.

Okrasný česnek – požadavky a péče

Okrasný česnek je nenáročná rostlina na pěstování a má malé nároky na stanoviště nebo půdu. Vyplatí se mu dát slunné nebo polostinné stanoviště. Dobře poroste v úrodné a propustné půdě, ale bude se mu dařit i v písčité nebo hlinito-písčité půdě. Vhodná půdní reakce pro pěstování česneku je neutrální. Optimální pH je 6,5-7.

Pokud je okrasný česnek zasazen do suché půdy, bude vyžadovat pravidelnou zálivku pro dobré kvetení. V ostatních případech můžete rostlinu zalévat mírně (v období sucha častěji). Pěstování okrasného česneku a aplikace Vhodná budou vícesložková hnojiva nebo kompost. Nejlepší je krmení opakovat 2-3x během období květu rostliny. Nezapomeňte česnek přehnojit dusíkem.

Odkvetlá květenství, i když na záhoně vypadají stále velmi atraktivně, je vhodné zastřihnout nůžkami. Jejich ponecháním výrazně oslabíte cibulky rostlin a v důsledku toho i kvetení v další sezóně.

Pěstování okrasného česneku a využití

Okrasný česnek se pěstuje z cibulí, které je vhodné sázet na podzim, nejlépe od konce září do prvního mrazu. Před výsadbou rostliny je třeba řádně připravit záhon. Stanoviště potřebujeme odplevelit, zrýt rýčem a zkypřit půdu hráběmi, aby rostlina dobře zakořenila. Cibule okrasného česneku se vysazují do jamek dvakrát hlubších, než je jejich průměr. Na kopání jam se vám bude hodit zahradní lopatka. Rovněž stojí za to pamatovat na použití zahradních rukavic, které ochrání vaše ruce.

Okrasné allium mohou růst na jednom místě po mnoho let. Je však lepší je každé 3-4 roky po odkvětu vykopat a přesadit na jiné místo, aby cibulky zhoustly, nejlépe však na začátku léta. V této době můžete také oddělit adventivní cibuloviny a na podzim je zasadit do země.

Česnek nevyžaduje velkou péči, proto se často vysazuje na záhony. Rostoucí na záhoně odpuzuje krysy a hraboše, protože jeho cibule nepříjemně zapáchá. Je to také půdopokryvná rostlina. Je velmi odolná, protože jako řezaná květina vydrží ve váze dlouhou dobu. Může být ozdobou obývacího pokoje. Květy česneku můžete také sušit a vytvořit tak krásnou zimní kytici.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Okrasný česnek - pěstování, nároky, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Okrasný česnek - pěstování, nároky, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Okrasný česnek - pěstování, nároky, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Okrasný česnek - pěstování, nároky, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Okrasný česnek - pěstování, nároky, péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Okrasný česnek - pěstování, nároky, péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.