Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně pěstovat okurky: Kompletní průvodce výsadbou a péčí

Pěstování okurek na poli patří u nás k nejrozšířenějším druhům plodin. Po 15. květnu lze semena těchto rostlin vysévat přímo do země nebo ze sazenic. Řekneme vám, co dalšího potřebujete vědět o výsadbě okurek. 

Obsah: Sazenice okurek je dobrý způsob, jak pěstovat tyto plody. Díky sazenicím lze jejich plodnost urychlit až o 2 týdny.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • zahradní rukavice

Kdy zasadit venkovní okurky?

Termín setí a výsadby polních okurek závisí na způsobu výsadby. Semena se vysévají do květináčů v druhé polovině dubna a jejich sazenice se přemisťují na půdu na přelomu května a června. Tuto zeleninu lze také vysévat přímo do země přibližně od poloviny května do poloviny června. Tyto rostliny jsou velmi citlivé na mráz, proto je třeba výsev okurek do země provádět v období, kdy je riziko mrazů sníženo na minimum.

Okurky můžete začít pěstovat i v květináčích na balkóně od poloviny května do poloviny června. Pokud semena vyséváte dříve, abyste měli jistotu, že nezmrznou, mějte nádoby doma do 15. května.

Výsadba okurek – požadavky na půdu a stanoviště

Okurky mají rády teplá, dobře osluněná místa a chráněná před větrem. Nejvýhodnější je pro ně humózní a propustná půda. Důležitou otázkou je také reakce substrátu. Pro pěstování venkovních okurek volte zásaditou půdu – na podzim se osvědčí vápnění půdy. Součástí přípravy půdy na výsadbu může být i její hnojení hnojem. Je to nejlepší a zároveň ekologické hnojivo pro mleté okurky. Půl roku před setím se vyplatí přihnojit půdu, nejlépe na podzim.

Mleté okurky mohou růst s jinými rostlinami. Cibule, hrách a fazole mají pozitivní vliv na jejich růst. Díky blízkosti kopru a bazalky jsou méně vystaveny chorobám a škůdcům. Neměly by se však nacházet v blízkosti tykvové zeleniny, protože hrozí, že dýně, tykve, cukety nebo vodní melouny budou trpět stejnými chorobami a být okousány podobnými škůdci.

Jak zasadit okurky do země?

Mleté okurky lze sázet dvěma způsoby – vyséváním semínek přímo do země nebo vysazováním ze sazenic do země. Při práci se vám bude hodit malá lopatka a zahradní rukavice.

  • Výsev do země - od poloviny května do poloviny června lze do každé 1,5-2 cm hluboké jamky v zemi umístit maximálně 3 semena okurek. Pokud všechna semínka vyklíčí, slabší sazeničku odstraňte. Vzdálenost mezi otvory by měla být 10–15 cm a mezi řadami okurek 80–120 cm.
  • Sazenice - okurky se vysévají ze sadby do nádob a poté se od poloviny května přenesou na zem. V druhé polovině dubna lze do jednoho květináče o průměru 8-10 cm vysít 2-3 semínka okurek do jamek hlubokých 1,5-2 cm (po vyklíčení je nutné slabší semenáč odstranit). Nejlepší je umístit květináče na parapet. Pro rychlý růst potřebují sazenice okurek slunné místo a teplotu alespoň 22 stupňů Celsia. Před zasazením do země by měly být mírně zalévány a otužovány alespoň 7-10 dní. Otužování zahrnuje vynášení nádob s okurkami ven v teplých dnech. Na konci otužování je také můžete za teplých nocí nechat venku. Při výsadbě sazenice do země je třeba ji opatrně vyjmout z květináče, aby nedošlo k poškození kořene. Sazenice je nejlepší zasadit společně s hroudou zeminy.

Péče a pěstování polních okurek

Když pěstujete okurky venku, musíte je nejprve nezapomenout zalévat. Zvláštní pozornost byste měli věnovat zálivce během vegetačního období, stejně jako během sucha a horka. Zeleninu zalévejte nejlépe ráno nebo večer vlažnou vodou. Porosty okurek lze v sezóně také přihnojovat univerzál1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


ními směsmi bohatými na fosfor, draslík a dusík. Správně zasazené a opečovávané okurky plodí asi po 9 týdnech.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy sázet venkovní okurky? Cenné tipy

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy sázet venkovní okurky? Cenné tipy

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy sázet venkovní okurky? Cenné tipy

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy sázet venkovní okurky? Cenné tipy

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy sázet venkovní okurky? Cenné tipy

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a kdy sázet venkovní okurky? Cenné tipy

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.