Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně pěstovat rybíz: Tipy a triky pro bohatou úrodu

Kvůli jejich kyselým plodům, které jsou cenné pro lidské zdraví, se keře rybízu s nadšením vysazují do zahrad. Rostliny nemají vysoké nároky a jejich pěstování zvládne každý amatérský zahradník. Zjistěte, kdy rybíz sázet a jaké podmínky mu zajistit.

Na domácích zahrádkách najdeme nejčastěji černý rybíz, který je vhodný k přímé konzumaci, ale dají se z něj udělat i džemy nebo šťávy. Méně oblíbené, ale stejně chutné jsou bílé a červené plody. Černý rybíz plodí jako první, a to již v červenci, bílý a červený rybíz plodí v druhé polovině srpna.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • prořezávač
  • rýč
  • hrábě

Kdy zasadit rybíz?

Než se naučíte, kdy sázet rybíz, měli byste se zmínit o typech sazenic, které seženete ve školkách nebo zahradnických obchodech. Přesný termín výsadby rybízu závisí na formě, v jaké je získáte. Keře s odhalenými kořeny je vhodné umístit do země na podzim, nejlépe mezi říjnem a listopadem. Prostokořenné keře je přípustné vysazovat i brzy na jaře, např. v dubnu. Sazenice prodávané v kontejnerech jsou trvanlivější, takže je lze vysazovat po celou vegetační sezónu, tedy od jara do podzimu. Za zmínku však stojí, že černý rybíz, bez ohledu na jeho formu, je nejlepší umístit do půdy na podzim – ten vysazený na jaře může v daném roce málo plodit. Podzim je lepší období pro výsadbu rybízu, protože rostliny začínají růst velmi brzy na jaře.

Výsadba rybízu – požadavky a péče

Rybíz jsou ovocné keře s nízkými nároky, které dobře obstojí téměř ve všech podmínkách. Pro bohaté výnosy se jim však vyplatí zajistit slunné, před větrem chráněné a teplé stanoviště. Rybíz preferuje úrodnou, propustnou půdu, nejlépe s neutrálním pH. V jejich případě je lepší se vyhnout půdě příliš těžké a jílovité.

Základním postupem péče o pěstování rybízu je jeho zálivka – během horkých dnů a sucha by měla být pravidelná. Mrazuvzdorné keře není třeba na zimu přikrývat, ale u mladých rostlin a při mimořádně silných mrazech se to vyplatí. Dobrým řešením bude i mulčování, které nejen omezí destruktivní vliv nízkých teplot na rybíz, ale také minimalizuje rozvoj plevelů a udrží optimální vlhkost půdy. 

Keře rybízu se vyplatí pravidelně (každé 2-3 roky) podporovat organickými hnojivy. 

V případě černého rybízu se doporučuje jarní hnojení dusíkatými hnojivy v dávce 35 g na 1 m2. U červeného a bílého rybízu je důležité draslíkové hnojení. Síran draselný je velmi dobrý. Kolem keřů je dobré rozhrnout mulč z kompostovaného hnoje. Měli byste také pamatovat na pravidelné prořezávání. Rybíz se zastřihává zahradnickými nůžkami v zimě, od ledna do začátku března a v létě, kdy rostlina již neplodí. Při volbě doby prořezávání keřů pamatujte, že černý rybíz plodí na jednoletých a dvouletých výhoncích a červené a bílé druhy plodí na výhoncích starých 3-4 let. Červený a bílý rybíz seřezáváme po třetím roce po výsadbě do země.

Jak zasadit rybíz?

Po výběru lokality příznivé pro rozvoj rybízu je vhodné místo odplevelit, vyryt rýčem a uvolnit hráběmi. Před umístěním sazenic do země se také vyplatí ponořit je do vody alespoň na 2 hodiny. Nejlepší je promíchat půdu v jamkách hlubokých alespoň 30 cm s kompostem nebo hnojem. Při výsadbě většího množství rybízu je třeba pamatovat na správný rozestup sazenic, protože tyto rostliny po pár letech poměrně hodně rostou - optimální vzdálenost mezi keři by měla být 150 cm a mezi řádky 180 cm. Sazenice se vysazují o 5 cm hlouběji, než vyrostly ve školce. Po umístění sazenice do jamky se zasype zeminou smíchanou s organickým hnojivem, poté se půda zhutní a hojně zalije. Vyplatí se ji také zamulčovat kůrou, kompostem nebo pilinami. Mladé sazenice se stříhají ve výšce 30 cm.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Výsadba rybízu - načasování a péče o keře

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Výsadba rybízu - načasování a péče o keře

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Výsadba rybízu - načasování a péče o keře

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Výsadba rybízu - načasování a péče o keře

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Výsadba rybízu - načasování a péče o keře

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Výsadba rybízu - načasování a péče o keře

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.