Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně přesévat trávník pro hustý a svěže zelený trávník

Přesévání trávy je postup, který by měl být prováděn pravidelně, když to trávník potřebuje. Díky tomu se zbavíte nevábných vad trávníku a snadno zajistíte hustou a svěže zelenou trávu na vaší zahradě.

Přesévání trávy je dobrá metoda, jak zachránit trávník a zlepšit jeho stav. Toto ošetření můžete provádět tradičním nebo inovativním způsobem.

Seznam potřebných produktů:

  • vidle
  • hrábě

Kdy trávu vysévat?

Dosévání na stávajícím trávníku provádějí po zimě zkušení zahradníci. Tehdy je obvykle vidět nejvíce míst bez trávy nebo trsů mrtvých stébel. Dosévání můžete provést i tehdy, když vidíte, že tráva po položení trávníku neroste rovnoměrně a postupem času je řidší. Stav trávníku ovlivňují škůdci, kteří se zavrtávají do země, tedy krtci, a různé druhy chorob trav. V takových případech bude nutné dohlížet i na trávník.

Dobrým způsobem, jak doplnit probírku trávníku, je také přesetí trávy po vertikutaci. Tento velmi důležitý postup údržby – i když v konečném důsledku vede k regeneraci trávníku – je značně invazivní. Po vertikutaci je většinou dost viditelných defektů, ale můžete je zakrýt jarním výsevem nové trávy.

Osévání trávníku tradičním způsobem

Tradiční způsob přesévání trávy je velmi jednoduchý a umožňuje dosáhnout krásného, zeleného a hustého trávníku před domem. Ošetření spočívá v použití stejné travní směsi, jakou jste použili při instalaci trávníku. Díky identické směsi si můžete být jisti, že drn bude jednotný a poroste podobným tempem jako zbytek drnu.

Před výsevem prokypřete půdu na prořídlených místech vidličkou. Vyberte hotovou zahradní zeminu, rozsypejte ji a pečlivě shrabejte hráběmi. Dalším krokem je zasetí směsi travních semen a jejich následné zasypání tenkou vrstvou zeminy, aby je nesežrali ptáci. Na závěr výsevní místa zalijte velkým množstvím vody.

Pokud si nepamatujete, jakou travní směs jste použili dříve, nebo jste použili rolovaný trávník, není vše ztraceno. K vyplnění prořídlých míst na trávníku můžete použít speciální semena k vyplnění mezer ve stávajících trávnících. Měli byste je snadno najít v zahradnictví. Tento typ směsí může produkovat rostliny, které jsou ještě odolnější vůči poškození a ztíženým podmínkám. Specializovaná semena jsou proto také dobrou volbou, když chcete zakrýt mezery, kde tráva dříve nechtěla růst. Mohou to být například intenzivně využívaná nebo zastíněná místa.

Inovativní způsob dosévání trávníku, tedy samozhutňovací tráva

Oproti tradičnímu způsobu dosévání je inovativnější metodou použití samozhutnitelné trávy. Specializovaná směs umožňuje mnohem rychleji dosáhnout výsledků v podobě hustého, jednotného trávníkového povrchu. Předmětné směsi obsahují odrůdy trav, které rostou pomocí podzemních oddenků. To zase znamená, že jednotlivé trsy by měly růst samy každý rok bez vaší pomoci. Dalším argumentem ve prospěch samozhutnitelné trávy jsou její mrazuvzdorné vlastnosti, díky kterým se dobře osvědčuje v polském klimatu. Výběr speciální trávy bude také výhodný, pokud jste zapomněli, jaká semena jste použili při zakládání trávníku nebo máte rolovaný trávník.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Dosévání trávy - metody, data, užitečné tipy

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Dosévání trávy - metody, data, užitečné tipy

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Dosévání trávy - metody, data, užitečné tipy

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Dosévání trávy - metody, data, užitečné tipy

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Dosévání trávy - metody, data, užitečné tipy

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Dosévání trávy - metody, data, užitečné tipy

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.