Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně připravit zahradní nábytek na zimu: Tipy pro každý materiál

Večerů, které chceme trávit na terase či balkoně, je stále méně. Chlad a časná tma nás ženou do teplého, útulného obývacího pokoje. Pití kávy na ranním slunci už pomalu vzdáváme, protože počasí se dá jen těžko povzbudit. Nechcete-li být zaskočeni zimou, je na čase udělat pořádek v okolí vašeho domu.

Zvláště důležité je chránit zahradní nábytek. Po celé léto je využíváme jako vybavení místa setkání s přáteli, relaxace nebo vzdálené kanceláře. Pokud se o něj postaráme ve správný čas, určitě se s ním nebudeme chtít rozloučit roky.

Jak to udělat? Vše závisí na typu materiálu, ze kterého je nábytek vyroben.

Proutí, ratan a jejich požadavky

Proutí jsou naše rodné vrbové větve. Ratan, tedy liána nebo palmové vlákno, pochází z Asie. Takový nábytek si spojujeme s přírodou, ekologií a atmosférou divoké zahrady, která mu dodává exotický charakter. 

Bohužel jsou citlivé na měnící se teploty a vlivem vlhkosti se kazí. Přes zimní období by měly být uskladněny na půdě nebo v garáži, s tím se moc dělat nedá. 

Předtím je vysajte, opláchněte vodou a octem a důkladně osušte. Nakonec se vyplatí nábytek naolejovat kuchyňským olejem a přikrýt potahy z prodyšné látky. Fólie by přispěla k hnilobě opletu.

Dřevěný zahradní nábytek a jeho údržba

Zima je pro dřevěný zahradní nábytek náročným obdobím. Vystavení mrazu a ostrému slunci i vlhku zkracuje jejich životnost. Tající sníh pronikne do struktury dřeva, poté opět zmrzne, zvětší svůj objem a nábytek zevnitř pomalu praskne. 

Pod střechou bez úhony přežijí pouze kousky z exotického dřeva: akát, teak nebo eukalyptus. Naše dřevěné stoly a lavice vyžadují před zimní sezónou zvláštní pozornost. Pokud nemůžete skladovat nábytek v technické místnosti, nezapomeňte jej efektivně zabezpečit.

Impregnace - oleje, laky a lazury

Ochrana dřevěného zahradního nábytku je vícestupňový proces. Pokud plánujete renovaci dřeva, můžete očekávat intenzivní práci. 

Nejprve odstraňte nečistoty a mastné skvrny extrakčním benzínem. Poté povrch nábytku otřete (směr tření je určen vzorem zrn), abyste odstranili předchozí nátěry. Poté vrstva nového produktu dosáhne dobré přilnavosti. 

Čistěte také místa, která nebyla chráněna proti plísním nebo řasám. Případné rýhy a prohlubně vyplňte speciálním plničem na dřevo. V případě potřeby jej znovu obruste. K provedení této operace můžete použít brusný papír nebo brusku. Pokud natíráte surový dřevěný povrch, výše uvedené odstranění předchozích nátěrů a vad se vás zjevně netýká.

Jaké přípravky byste měli používat pro správnou ochranu dřeva? Dobré přípravky chrání před plísněmi a vlhkostí, snižují nasákavost dřeva a připravují jeho povrch pro nanášení vrchního nátěru.

Lak na dřevo je přípravek, který zabraňuje škodlivým účinkům vlhkosti a prodlužuje životnost nábytku. Při aplikaci na dřevo vytváří na povrchu hladký transparentní povlak zdůrazňující estetickou hodnotu nábytku. Lakování dřeva zvyšuje jeho odolnost proti oděru.

Skvrny od laku mají také ochrannou roli a obohacené o biocidy navíc zabraňují vzniku plísňových skvrn a plísní. Pokud chcete dřevo trochu ztmavit nebo mu dodat jiný odstín při zachování jeho kresby, můžete použít tuto impregnaci. Poskytuje jiný barevný efekt než barva a je průhlednější.

Už nějakou dobu si používání ekologických olejů získává stále větší oblibu. Tento tradiční způsob chrání nábytek před mrazem, zastavuje UV záření a výsledný nátěr dodává přirozený efekt zachované struktury dřeva. Olejování nevyžaduje broušení mezi nanášením následujících vrstev, ale pouze čekání, dokud nezaschnou. Každá vrstva proniká hluboko do vlákna a zvyšuje životnost dřeva na mnoho let.

Při předvídání fáze impregnace zvolte správný čas – práce ve větrném, deštivém nebo horkém dni je mnohem obtížnější. Pořiďte si potřebné příslušenství: váleček, hadřík, houbu nebo malířskou podložku. Nezapomeňte chránit podlahu před postříkáním.

Následné nátěry: barvy

Po překrytí impregnací naneste přípravek, který povrch dřeva izoluje od okolí. Můžete si vybrat z bezpočtu druhů barev: akrylové, alkydové, křídové a emailové. Mnohé z nich lze použít nejen na dřevo, ale také na cihly, kámen nebo keramiku, díky čemuž bude uspořádání vaší terasy ucelenější.

Pamatujte, že naneste tolik vrstev produktu, kolik doporučuje výrobce. Respektujte stanovenou dobu schnutí jednotlivých vrstev. Co se týče nářadí, budete nyní potřebovat malířský váleček s krátkými a dlouhými štětinami a štětec.

Jak chránit kovový zahradní nábytek

Modely vyrobené z kovu, pokud jsou v dobrém stavu (bez rzi), velmi dobře odolávají zimnímu období. Na podzim však pečlivě prohlédněte každý kovový prvek a pokud zjistíte nějaké poškození - natřete místo lakem nebo barvou.

Ochrana plastového zahradního nábytku

Pro ochranu plastového zahradního nábytku proti působení mrazu jej nejprve očistěte tlakovou vodou nebo použijte přípravek na plasty. Pokud má být mírná zima, stačí je přikrýt pokrývkou. Pokud se očekávají silné mrazy, je lepší nábytek uložit do garáže, aby nezkřehl a nerozbil se.

Techno-ratan

Zahradní nábytek z technoratanu (polyetylenových vláken) můžete nechat venku celoročně. Pokud je nepoužíváte, doporučujeme je schovat pod střechu. Mohou být vybaveny kryty, které je chrání před nečistotami.

Nedávné práce na zahradě

Zbývají vám detaily k dokončení vašeho úsilí. Pokud je velikost vašeho altánu malá, můžete jej pokrýt průmyslovou fólií. Na každý dřevěný zahradní květináč se vyplatí nanést impregnační prostředek, jak již bylo řečeno.

Nakonec můžete být spokojeni – nízké teploty jsou za dveřmi1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


 a vy jste zvládli připravit zahradu na zimu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak ochránit zahradní nábytek na zimu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak ochránit zahradní nábytek na zimu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak ochránit zahradní nábytek na zimu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak ochránit zahradní nábytek na zimu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak ochránit zahradní nábytek na zimu?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak ochránit zahradní nábytek na zimu?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.