Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně prořezávat hrozny pro maximální úrodu

Řez je jedním z nejdůležitějších pečovatelských postupů ve vinařství. Řezání hroznů stimuluje rostlinu k silnému růstu a plodnosti. Poradíme vám, kdy hrozny stříhat a jak na to.

Systematickým řezem hroznů jste schopni řídit růst jeho výhonů, a usnadnit si tak další péči o rostlinu. Réva má ráda a snáší silný řez, který ovlivňuje její výnos a vytváří velké chutné plody.

Seznam potřebných produktů:

  • prořezávač
  • zahradní pila

Kdy prořezávat hrozny?

Réva se seřezává několikrát do roka. Během zimního klidu se řez hroznů provádí nejčastěji koncem února nebo začátkem března. Zákrok by se neměl provádět příliš brzy, kdy rostlině ještě hrozí silné mrazy – výhony révy mohou namrznout, což znamená, že se řezné rány nebudou moci zahojit. Začneme-li však se řezem hroznů příliš pozdě, rostlina vstoupí do tzv pláče stonků - pak řezání výrazně zpomalí hojení ran a oslabí révu. Velmi důležité je mít na paměti, že keře nelze řezat od začátku dubna do poloviny května. Z řezných ran se pak uvolňuje hodně šťávy, která může naše rostliny oslabit nebo dokonce poškodit.

Po oplakání větví, tedy v druhé polovině května, se provádí sanitární prořezávání. Letní řez hroznů se provádí od června do září. Na podzim, kolem listopadu, seřezáváme rostliny, které jsme na jaře nestihli. Po podzimním řezu je třeba révu chránit před mrazem.

Formativní prořezávání révy

Formativní řez se obvykle provádí na mladých keřích na konci zimy - poté se odstraní dřevnaté výhonky. Během vegetace se můžete zbavit zelených bočních výhonů. Ošetření má za cíl dát révě požadovaný tvar.

V prvním roce po výsadbě by měl být hlavní výhon zkrácen nad druhým pupenem od země. Poté by se měly vyvinout dva výhony – při řezu v příštím roce odstraňte slabší. Během formativního řezu ve třetím roce dejte rostlině požadovaný tvar. Hlavní výhon seřízněte asi na 150 cm a ponechte asi 6 postranních výhonků, všechny pak přišpendlete k opoře.

Řezání hroznů pro plodování

Řez na plod je primárně zaměřen na stimulaci hroznů k produkci bohaté úrody a také k získání velkých a chutných, vysoce kvalitních plodů. Řez by měl být proveden brzy na jaře.

Při řezu na plod se odstraní více než polovina plodných pupenů (jednoleté a dvouleté výhonky), čímž se keř omladí. Během vegetace by ze zbývajících pupenů měly vyrůst nové výhonky, které budou plodit. Plodné révy obvykle zanechávají asi 6-8 oček a méně hojné odrůdy mají více, např. 10-12.

Zmlazovací řez révy

Zmlazovací (sanitární) řez se u révy nejčastěji provádí po období pláče, tedy po 15. květnu. Toto ošetření má za cíl zlepšit zdraví a vzhled rostliny. Základem je tedy zkrátit příliš dlouhé výhony a odstranit všechny nemocné, poškozené nebo nepotřebné výhony. Dřevité zátky vytvářejí stále slabší výhonky, proto se vyplatí je pravidelně zmlazovat. Silné stonky rostoucí v blízkosti takové zátky by měly být seříznuty na výšku dvou očí. V následujícím roce z nich vyrostou nové výhony a časem by se mělo vyvinout nové plodové rameno. Při zmlazovacím řezu se vyřezávají i staré víceleté a dřevnaté části rostliny.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy prořezávat hrozny? V létě nebo na podzim?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy prořezávat hrozny? V létě nebo na podzim?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy prořezávat hrozny? V létě nebo na podzim?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy prořezávat hrozny? V létě nebo na podzim?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy prořezávat hrozny? V létě nebo na podzim?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a kdy prořezávat hrozny? V létě nebo na podzim?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.