Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně prořezávat lískové keře pro bohatou úrodu

Prořezáváním lískových stromů vznikne exemplář lískového keře s nízkým kmenem. Pokud neprovedete řez, strom získá přirozenou, keřovitou formu. Prořezávání lísky. Proč je řez lísky důležitý a jak na to Má však vliv nejen na vzhled, ale také na počet plodů, které rostlina vytváří?

Záleží vám na pravidelném a hojném plodování lísky? Rostlinu stačí seříznout jednou ročně, aby se dosáhlo lepších výnosů. Toto ošetření ovlivňuje i stav keře lísky, protože chrání před škůdci a chorobami a usnadňuje sklizeň. Naučte se, jak to udělat správně.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • prořezávač
  • zahradnické nůžky
  • hrábě

Řezání lísky – proč je to nutné?

Stejně jako u jiných keřů a ovocných stromů neprospívá husté větvení hojné sklizně lísky. Na takových keřích se objevuje málo květů a samotné plodování se pohybuje po koruně, což ztěžuje sklizeň. Řezání starých a mladých exemplářů lísky také umožňuje důkladnou kontrolu a zjištění případných chorob nebo přítomnosti škůdců. 

Prořezávání lísky

Při stříhání této rostliny je důležitá pravidelnost. Řez lísky jednou ročně je minimum pro zajištění správného stavu keře. Existuje však několik druhů řezů, které se pro lískové ořechy doporučují. 

K prořezávání lísky můžete použít malé zahradnické nůžky (vhodné na tenké větvičky) a zahradnické nůžky. Přestože se lískové větve mohou zdát pevné, tyto nástroje jsou více než dostatečné k jejich odstranění. 

Kdy prořezávat lísku?

Lískové ořechy se doporučuje stříhat začátkem zimy, jakmile mrazy poleví a dny jsou slunečné a suché. Tvořící řez je nejlepší provést před výsadbou mladé lísky (v říjnu nebo březnu) – hlavní výhon rostliny je vhodné zkrátit. Dva roky po výsadbě je důležité výhonky znovu zkrátit, aby se keř stimuloval k růstu. Řez by měl být proveden na přelomu února a března. 

Takzvaný Konzervativní řezy nebo řezy během plodování zahrnují ztenčení vnitřku keře odstraněním slabých výhonků a nepotřebných tenkých větviček, aby líska měla optimální přístup ke světlu, produkovala mnoho květů a produkovala bohatou úrodu. Každých pár let (cca 4-5) odstraňte silné větve, které neplodí, abyste uvolnili místo pro nové silné výhony. 

Jak prořezávat lísku?

Prořezávání keřů a ovocných stromů se může zdát složité, ale není. Cvičení přijde časem. Mladé výhonky seřízněte o jeden centimetr dozadu a silnější větve seřízněte v místě ztluštění těsně u kmene. Velké větve by měly být odstraněny metodou tří řezů - začněte řezat 15 cm od kmene, nejprve zespodu, pak shora a nakonec se zbavte zbývající části. 

Je důležité řezat pod úhlem 10-15° ke kmeni – to umožní rychlejší hojení lísky. 

Jak prořezat starou lísku?

Zmlazovací řez lísky se doporučuje přibližně po 10–12 letech pěstování keře lísky. Můžete si vybrat jeden ze dvou způsobů:

  1. Všechny lískové výhonky odřízněte nízko u země a počkejte, až začnou znovu dorůstat. Z nových keřů vytvořte nový keř opětovným tvarovacím řezem.
  2. Lísku pravidelně prořezávejte (třeba dvakrát ročně) a odstraňujte staré výhony, které nekvetou. To znamená více práce, ale staré, stále plodící větve budou plodit dál.

Místa, kde došlo k řezům – jak při prořezávání mladé, tak staré lísky – by měla být zajištěna. Ty s malým povrchem natřete zahradnickou pastou, ty s velkými povrchy natřete emulzní barvou s přídavkem fungicidu, topsinu nebo funabenu. Tyto látky mají fungicidní účinek.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Proč je řezání lísky důležité a jak na to?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Proč je řezání lísky důležité a jak na to?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Proč je řezání lísky důležité a jak na to?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Proč je řezání lísky důležité a jak na to?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Proč je řezání lísky důležité a jak na to?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Proč je řezání lísky důležité a jak na to?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.