Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně prořezávat ovocné stromy pro bohatou úrodu

Řez ovocných stromů je jedním ze základních postupů péče prováděné na zahradě. Pokud se to provede zručně a vhodně, pozitivně to ovlivní výnos rostlin.

Pro zdravý vývoj ovocných stromů a keřů je důležitý nejen zručný řez, ale také vhodný termín řezu pro daný rostlinný druh. Naučte se, jak prořezávat ovocné stromy a kdy to udělat.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní pila
  • ruční nůžky
  • dvouruční prořezávač
  • denaturovaný alkohol

Kdy prořezávat ovocné stromy?

Nejčastěji volenou a nejlepší dobou pro řez ovocných stromů zkušenými ovocnáři je pozdní zima nebo předjaří. Ovocné stromy a keře lze řezat i na jaře a v létě, ale nemělo by se to dělat na podzim. Stromy stříhané na podzim budou méně odolné vůči mrazu a mrazem okousané rostliny mohou na jaře uhynout.

S řezem ovocných stromů můžete začít i v lednu. Pro ošetření v tomto termínu je však třeba vybrat ty nejmrazuvzdornější druhy a ty citlivější nechat na jaro. Řez stromů v předjaří doporučují zejména ovocnáři z důvodu pomalejších životních procesů rostlin – řez nezpůsobuje velké změny. S příchodem jara prořezávané stromy, aby nahradily ztráty po prořezávání, uvolňují velké množství růstového hormonu. Předjarní řez stimuluje rostliny k obnově ztrát a růstu nových listů a pupenů.

Při letním řezu ovocných stromů odstraňujeme výhony, které zahušťují a stíní korunu. Prořezávání v polovině léta povede k hojnější úrodě. Po řezu by měly být plody větší, lépe vybarvené a strom bude mít dostatek poupat. U jabloní se letní řez provádí 4 týdny před sklizní. Kameninové ovocné stromy, jako jsou třešně, třešně a švestky, by měly být po sklizni prořezány. Provádíme za suchého slunečného dne, který podporuje hojení ran po řezných ranách.

Jaké nástroje byste měli používat k řezání ovocných stromů?

Chcete-li správně řezat ovocné stromy, měli byste si vybrat vhodné zahradnické nástroje, které během postupu nepoškodí rostlinu. Za tímto účelem se vyplatí pořídit zahradní pily a prořezávače . Ruční nůžky jsou užitečné pro stříhání menších výhonků, zatímco pro silné výhony nebo ty, které se nacházejí vysoko na stromě, používáme nůžky obouruční. V případě velmi silných větví nemusí stačit zahradnické nůžky – pak bude nejlepší volbou zahradní pila. 

Při řezání ovocných stromů nezapomeňte na dezinfekci ostří zahradního nářadí. Plísně a bakterie se mohou snadno rozšířit z nemocného keře na jiné rostliny na nedezinfikované čepeli. K dezinfekci nástrojů můžeme použít denaturovaný líh.

Jak správně prořezávat ovocné stromy?

První řez mnoha ovocných stromů by měl být proveden ihned po výsadbě, což je ve většině případů na jaře. Stromy pouze s vodítkem, které nemají větvení, řežte na výšku 70–90 cm. Pokud máme rozvětvenou rostlinu, odstřihneme všechny postranní výhony, které jsou pod 50 cm, a ty zbývající zkrátíme o ⅓ délky. Samotné vodítko zkracujeme ve výšce 30–40 cm šikmo nad pupenem.

Obdobným způsobem stříháme ovocné stromy v zimě i v létě. Začneme odřezáváním větví, které stíní korunu stromu, zkracujeme i ty, které se překrývají. Můžete také vystřihnout jeden ze dvou protínajících se výhonků. Ovocné stromy by měly být řezány pod úhlem 45 stupňů. V případě větví je seřízneme v místě za základním ztluštěním a výhony zkrátíme asi o ⅓ jejich délky seříznutím za živým pupenem.

Prořezávání rostlin, i když je nutné, zanechává rány, ve kterých se mohou uhnízdit bakterie a plísně. Nezapomeňte proto ovocné stromy řezat za suchého a slunečného dne, čímž snížíte riziko infekce. Po řezu lze velké rány potřít zahradnickou mastí a nastříkat na ochranu poškozených částí rostliny.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy prořezávat ovocné stromy a keře?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy prořezávat ovocné stromy a keře?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy prořezávat ovocné stromy a keře?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy prořezávat ovocné stromy a keře?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy prořezávat ovocné stromy a keře?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a kdy prořezávat ovocné stromy a keře?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.