Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně prořezávat růže pro bohaté kvetení a zdravý růst

Růže jsou velmi oblíbené květiny, které se často používají v zahradách a různých parcích. Při rozhodování o jejich pěstování musíme pamatovat na nezbytné postupy, jako je řez růží, který pomáhá rostlinám zdravě růst.

Růže je potřeba pravidelně a ve správnou dobu stříhat. Díky prořezávání bude keř moci rychleji kvést a intenzivněji růst. Zkontrolujte, jak správně prořezávat růže a kdy to udělat.

Prořezávání růží – na co nezapomenout?

Mnoho lidí si klade otázku, zda by se růže měly na podzim stříhat. Jak se ukazuje, tento termín je nesprávný – rostliny, které byly seřezány na podzim, mohou později utrpět poškození mrazem, pokud se řezné rány nezahojí. Obvykle taková léčba trvá asi tři nebo čtyři týdny, takže na podzim je snadné udělat chybu a provést postup příliš pozdě, čímž se vystavíte nepříjemným následkům. Růže je nejlepší stříhat na jaře, v březnu nebo dubnu, kdy je riziko náhlých mrazů nízké. Je však třeba připomenout, že růže, které kvetou pouze jednou za sezónu, je nutné v létě po opadnutí květů seříznout. Udržovací řezy lze zase provádět téměř po celou dobu květu rostlin, přičemž odstraníme všechna nevzhledná vybledlá poupata nebo suché větvičky.

Řezání růží je nezbytný postup, který umožňuje zachovat požadovaný tvar rostlin a odstranit odumřelé výhonky. To má také významný vliv na bohaté kvetení a na to, kdy nastává samotné období květu. Intenzivní řez způsobí, že květy vykvetou později, ale budou větší a delší.

Jak správně stříhat růže?

Při stříhání růží je nejlepší zvolit ostré nástroje, které snadno uříznou větvičky rostlin. Tomu se vyplatí věnovat zvláštní pozornost, protože použití tupých nástrojů může výhon rozdrtit a tím poškodit keř, čemuž by se každý majitel zahrady rád vyhnul. Nejvíce se doporučuje používat zahradnické nůžky, které mohou snadno provádět rovné a rovnoměrné řezy.

Při této proceduře péče je důležité odříznout příslušnou část růže. Hodně záleží na odrůdě dané rostliny, ale většinou se řez provádí asi 0,5–0,6 cm nad okem směřujícím mimo keř. Snažte se, aby rána byla co nejmenší – k tomu stříhejte rovně, ne pod velkým úhlem. Po dokončení procesu prořezávání nezapomeňte uzavřít všechny rány, růžím tak mnohem snáze získají svůj původní stav. Zajistěte také správnou zálivku keřů , aby se rostlinám rychleji vyvíjely nové výhonky a poupata, která budou v letní zahradě vypadat krásně. 

Pamatujte – při řezání růží je klíčové rostlině pomoci. Proto, než začnete stříhat růžový keř, stojí za to získat alespoň základní znalosti na toto téma.

Řez růží – shrnutí

Prořezávání růží je základním postupem péče o tyto rostliny. Díky řezu mají zdravou strukturu keřů a rychleji kvetou. Pamatujte, že nejlepší je růže seřezávat v březnu nebo dubnu, kdy už nehrozí větší mrazy. Než se pustíte do prořezávání růží, vyberte si správné nářadí – musí být správně nabroušené, aby byl celý proces úspěšný. Pokud se budete držet tipů v tomto článku, můžete si být téměř jisti, že vaše růže budou celé léto nejen krásně vonět, ale budou i skvěle vypadat.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy je nejlepší prořezávat růže?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy je nejlepší prořezávat růže?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy je nejlepší prořezávat růže?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy je nejlepší prořezávat růže?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy je nejlepší prořezávat růže?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kdy je nejlepší prořezávat růže?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.