Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně prořezávat třešně: Průvodce pro zahrádkáře

Řezání třešně způsobí, že strom působivě roste a bohatě kvete. To umožňuje pravidelně kontrolovat stav větví a mladých přírůstků a zvyšuje přístup středu koruny stromu ke světlu. Podívejte se, jak prořezávat třešně a kdy to udělat, abyste strom nepoškodili. 

Třešně jsou stromy, které mohou vyrůst až do délky 4 metrů. Z tohoto důvodu byste měli pamatovat na pravidelné zastřihování od prvních měsíců.

Seznam potřebných produktů:

  • prořezávač větví (s dlouhými rukojeťmi)
  • fungicid

Prořezávání třešní – jak to ovlivňuje vývoj stromu?


Prořezávání třešní usnadňuje kontrolu objemu koruny stromu a jejího tvaru a také kontrolu stavu zdravých, plodných větví. Důležité je také zajistit stromu dostatečné sluneční světlo – ztenčením koruny umožníte, aby se světlo dostalo do všech jejích částí. To ovlivňuje růst mladých a silných větví. Všechny tyto činnosti zajistí, že se budete moci těšit z velké úrody a strom samotný zůstane zdravý. 
Přerostlé větve moc užitku nepřinesou - pupeny se na nich často nedokážou správně vytvořit a tyto výhony mohou svou délkou překážet v rozkvětu jiných menších větví. Často také způsobují, že koruna vypadá nevzhledně. 

Kdy prořezávat třešně?

Pokud jste třešeň zasadili na podzim, proveďte první řez na jaře. Práci si naplánujte na slunečný den, aby déšť nezpomaloval hojení ran na řezných místech. Jaro je správný čas na prořezávání třešní, protože pupeny nejsou plně vyvinuté. Prořídnutí stromu v tomto období nepoškodí kvetení. 

Další vhodná doba pro prořezávání třešní je po plodu. Jedná se o čas dovolených, přesněji řečeno období mezi druhou polovinou července a začátkem srpna. Sladké třešně mimořádně dobře reagují na letní řez. Silnější větve by měly být řezány nůžkami, nezapomeňte ponechat dlouhý dvaceticentimetrový čep. To je také ideální čas na posouzení, které větve nenesly ovoce a které byly oslabené, vysušené nebo nemocné - vše výše uvedené by mělo být odstraněno. Díky tomu necháme ovocný strom na zimu v co nejlepší kondici.

Jak prořezávat třešně?

Pokud začínáte zahradničit s nově vysazenými stromy, nejprve je z výšky seřízněte. Pokud ovocné stromy - nebo spíše jejich hlavní vodítko - dorůstají výše než 90-100 cm, prořezejte je. Zbývající postranní výhony zkraťte přibližně na 50–60 cm. Na spodních větvích se květy tvoří příliš nízko, což obvykle vede k mrazu a nedostatku úrody. Pokud stromky po výsadbě neprořezáváme, začnou tvořit „korunu“ až po 2-3 letech a ve výšce 1,5-2 m od země, což je nepřípustné. Výška sečení souvisí s typem korunky, kterou chceme vyrobit. 

V létě by měl být ovocný strom připraven na zimu. Pamatujte, že se musíte zbavit nemocných, suchých a neplodných větví. Odstraňte také výhonky, které rostou v různých směrech, což způsobuje křížení ostatních větví a omezuje plodnost. Pokud jsou zkřížené větve mladé a zdravé, zkuste je nejprve zkrotit pomocí závaží (např. dřevěných špalíků) - závaží připevněte tak, aby tyto větve probíhaly relativně paralelně se zbytkem. Místo bloků můžete použít běžný řetězec. 

Stojí za to připomenout, že během teplého letního období se rány způsobené řezáním hojí mnohem rychleji. Je také menší pravděpodobnost výskytu možných chorob stromů. 

Bez ohledu na roční období, které si zvolíte pro prořezávání třešní, připravte si nůžkový prořezávač (nejlépe model s dlouhými násadami) a antimykotikum. Při odřezávání větví, které je třeba odstranit, pamatujte na to, abyste na stromě nenechali zahradními nůžkami žádné utržené rány – výrazně to ztíží proces hojení ran. Zkuste větve stříhat diagonálně. Stopy po řezu ihned natřete připraveným zahradnickým prostředkem, abyste zabránili rozvoji plísní a chorob. Velké rány ihned po zákroku chráníme pastou Funaben 03 PA nebo emulzní barvou s přídavkem 2% Miedzian 50 WP.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Prořezávání třešní - tipy sadů

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Prořezávání třešní - tipy sadů

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Prořezávání třešní - tipy sadů

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Prořezávání třešní - tipy sadů

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Prořezávání třešní - tipy sadů

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Prořezávání třešní - tipy sadů

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.