Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně sázet a pečovat o ostružiny v domácí zahradě

Ostružiny se vysazují na domácích zahrádkách pro jejich kyselou chuť, zdravotní vlastnosti a možnost přípravy lahodných zimních zavařenin z plodů. Zjistěte, kdy ostružiny sázet, jak o ně pečovat a jaké stanoviště jim poskytnout.

Ostružiník beztrnný je odrůda ovocného keře s nízkými nároky na stanoviště a půdu. Jeho péči zvládne každý amatérský zahradník. Beztrnnou odrůdu se také vyplatí mít na zahradě, protože nezpůsobuje problémy při sklizni.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • prořezávač
  • hrábě
  • rýč

Jak a kdy sázet ostružiny?

Ostružiny, stejně jako jejich příbuzné maliny, lze sázet jak na jaře, tak na podzim. V těchto termínech dostanete ve školkách a zahradnictvích keře balíkované, tedy s obnaženými kořeny zabalené zeminou do síťky nebo jutového pytle.

Před výsadbou ostružin se vyplatí umístit sazenice na několik hodin do kbelíku s vodou. Místo pro keře je třeba odplevelit, vyryt rýčem a uvolnit hráběmi. Zahradní půda by měla být navíc vykopána hnojem nebo kompostem, který okamžitě vyživí mladé rostliny. Jednotlivé jamky pro ostružiny musí být od sebe vzdáleny alespoň 150 cm a mezi řadami by měla být zachována vzdálenost alespoň 250 cm, aby keře mohly volně růst. Nezapomeňte zasadit rostliny o 2-3 cm hlouběji, než rostly ve školce. Rostliny jsou umístěny několik až několik desítek centimetrů pod zemí. Při výsadbě se vyplatí věnovat pozornost stavu sazenic – budou přijaty exempláře s minimálně 3 zelenými výhonky a dobře zakořeněným kořenovým balem. Půda kolem kořenů by neměla zapáchat plesnivou. Po výsadbě je třeba sazenice zasypat zeminou, pohladit a vydatně zalít. Půdu kolem keře se vyplatí mulčovat kůrou nebo borovým jehličím - udrží se tak optimální vlhkost a omezí se růst plevele. Pamatujte, že ostružiny vyžadují opory, proto je nejlepší si pro ně hned po výsadbě připravit speciální tyče s dráty nebo síť.

Požadavky a péče o pěstování ostružin na zahradě

Keře ostružiníku přinesou bohatou úrodu, pokud jsou vysazeny na slunných, teplých a větrem chráněných stanovištích. Vyplatí se jim poskytnout úrodnou, na živiny bohatou, propustnou a neustále mírně vlhkou půdu. Optimální půdní reakce pro ostružiny je mírně kyselá. Rostliny by neměly být vysazeny na těžké a vlhké půdě. Půdu je také lepší smíchat s kompostem nebo hnojem. Lehká půda by měla být pokryta velkým množstvím kompostu.

Důležitým krokem péče při pěstování ostružin je pravidelný řez. Výhonky v prvním roce nekvetou. Když vyrostou, zkracujeme je na délku 1,6 m. To se provádí ostrými, dezinfikovanými nůžkami, obvykle na jaře (s tímto typem procedur můžete začít v březnu). Vyřezávají se nejen staré poškozené výhony, ale i křížící se, pokud je jich příliš. Ostružiny plodí na loňských výhonech, proto by řez neměl být příliš intenzivní. Na jedné rostlině nechte 4-6 zdravých, silných výhonků.

Ostružiny mají rády mírně vlhkou půdu, proto je nezapomeňte zalévat, zvláště v období sucha. Keře lze také přihnojit přípravky s vysokým obsahem draslíku a dusíku. Před příchodem zimy je však potřeba rostliny chránit před mrazem. K tomu stačí kolem kmene ostružiníku vytvořit přibližně 30centimetrový kopeček zeminy. Místo můžete také přikrýt mulčem, který mírně zvýší teplotu v půdě. Pokud se v zimě vyskytnou v dané oblasti docela intenzivní mrazy, je lepší ostružiník dodatečně přikrýt agrotextilií nebo slámou. Keře odrůd s nízkou mrazuvzdorností je třeba svázat do svazků, poté položit na zem a přišpendlit drátem. Měly by být pokryty slámou nebo jedlí. Než přijdou silné mrazy, je potřeba je zasypat zeminou. Pevné by měly být připevněny k silnému kůlu a pokryty mulčem. 

 

Stojí za to vědět, že ostružiny jsou vystaveny chorobám, jako je plíseň šedá, a také krmení škůdci, jako je brouk maliník nebo ostružinový ekzém. Z tohoto důvodu by měly být keře ostružin pravidelně stříkány přírodními nebo chemickými přípravky.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Výsadba ostružin - termín, pěstování, péče a požadavky

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Výsadba ostružin - termín, pěstování, péče a požadavky

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Výsadba ostružin - termín, pěstování, péče a požadavky

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Výsadba ostružin - termín, pěstování, péče a požadavky

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Výsadba ostružin - termín, pěstování, péče a požadavky

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Výsadba ostružin - termín, pěstování, péče a požadavky

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.