Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně sekat trávník: Tipy pro zdravý a krásný trávník

Sekání trávníku by mělo být pravidelnou součástí vaší péče o trávník. Systematické sekání trávy způsobí, že trávník roste hustě, rovnoměrně a má šťavnatou barvu. Pokud jsou však nože příliš krátké, rychle uschnou a příliš vzácné sekání zpomalí jejich růst. 

Změňte polohu nožů sekačky v závislosti na ročním období. Pamatujte, že tráva roste na jaře a v létě rychleji než na podzim.

Seznam potřebných produktů:

  • sekačka na trávu
  • rukavice
  • zahradní nůžky, vyžínače nebo akumulátorové nůžky
  • hrábě

První sekání trávy po zasetí

První sekání mladého trávníku naplánujte, když tráva dosáhne výšky přibližně 8-12 cm. Nastavte nůž sekačky tak, aby byla posečená tráva dlouhá 5-6 cm. Následné sečení opakujte každých 7–10 dní. Pamatujte, že tráva ve stínu roste pomaleji než na slunném místě. Pokud vám tedy trávník roste pod stromy, můžete jej sekat méně často a zkrátit jej o 2–3 cm méně. 

Nejlepší doba pro první sečení je za teplého, ale ne horkého dne, nejlépe před polednem. Sekejte pouze suchou trávu, sekáním mokré trávy je tráva náchylnější k chorobám a škodlivým mikroorganismům. 

Po druhém sečení použijte herbicid na mladé trávníky – tím se vyhnete plevelu na trávníku. Asi po páté ji můžete postříkat širokolistým přípravkem na hubení plevele. 

Naposledy jste sekali trávník v říjnu. Poté proveďte dvě sečení a nůž nastavte o 2 cm výše než obvykle. To zajistí dobrý stav nožů a zabrání jejich zamrznutí. 

Sekání trávy po zimě

Se sekáním trávy po zimě začněte, až když teplota v noci neklesne pod nulu. Doporučená výška sečení je 4–8 cm. Kvůli možným mrazům nesekejte trávu příliš nízko. První sečení po zimě by nemělo být příliš nízké. Výhony se potřebují regenerovat, proto nastavte čepel tak, abyste výhonky zkrátili maximálně o 2 cm. Před zahájením běžného sečení zopakujte tyto jemné řezy ještě nejméně dvakrát. Před prvním takovým ošetřením po zimě nezapomeňte vybavení zkontrolovat. Neostré nože místo sekání trávu rozdrtí a zničí. 

V jaké výšce se má tráva sekat?

Nevíte, jak vysoko sekat trávník? Nejlepší je řezat přísavky maximálně na ⅓ výšky čepele. Jde o optimální řešení, které je ochrání před vysycháním v důsledku příliš nízkého střihu. Pokud to děláte příliš zřídka a například výška trávníku dosahuje 10 cm, tráva začne růst pomaleji. Na jaře a v létě můžete při zachování pravidelného sečení nastavit nože sekačky na výšku 5 cm a zvednout je až v září. Na podzim se růst trávy zpomaluje, proto se vyplatí zvednout nůž o 1-2 cm. Nenechávejte posekané nože na trávníku. Pokud máte sekačku bez koše, shrabte je a vyhoďte do kompostéru. 

Sekání trávy – jak zastřihnout strany trávníku?

Při sekání trávníku nejvíce času zabere sekání stran. Jedná se o náročnou práci, která určuje konečný vzhled trávníku. Na stříhání malého prostoru poslouží zahradnické nůžky, na větší trávník vyžínač nebo akumulátorové nůžky . Tyto nástroje lze také použít k sekání trávy na těžko dostupných místech, včetně: u záhonů, obrubníků a kolem keřů. 

Abyste udrželi trávník v co nejlepší kondici, používejte vícesložková trávníková hnojiva. Můžete také použít kompost, přírodní organické hnojivo. Díky nim trávník zpevní, bude odolnější vůči povětrnostním vlivům a také začne lépe růst.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Sekání trávy na zahradě. Jak často a v jaké výšce se má trávník sekat?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Sekání trávy na zahradě. Jak často a v jaké výšce se má trávník sekat?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Sekání trávy na zahradě. Jak často a v jaké výšce se má trávník sekat?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Sekání trávy na zahradě. Jak často a v jaké výšce se má trávník sekat?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Sekání trávy na zahradě. Jak často a v jaké výšce se má trávník sekat?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Sekání trávy na zahradě. Jak často a v jaké výšce se má trávník sekat?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.