Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně stříhat a tvarovat stálezelené rostliny v zahradě

Léto a podzim jsou na zahradě rušným obdobím – časem stříhání a tvarování stálezelených rostlin. 

 Po zastřižení vyžaduje živý plot nebo solitér neustálou péči a údržbu , aby si zachovaly své dekorativní a funkční funkce. Z tohoto důvodu, než popadneme nůžky a začneme "uklízet" zahradu, stojí za to pečlivě zvážit.

  • kterou rostlinu tvarovat
  • který by měl být ponechán v přirozeném stavu
  • kolik času můžeme věnovat péči a
  • jakého efektu chceme nakonec dosáhnout po několika letech škrtů

Důležitou roli zde samozřejmě hraje vhodný výběr nástrojů.

Různé typy střihů se dělají ručními nůžkami a jiné mechanickými.

Jiné použití je pro nůžky se  zaoblenými řeznými  čepelemi, jako jsou nůžky (živé výhonky), jiné pro rovnou horní čepel (dřevnaté a suché výhonky), stejně jako jsou různé aplikace pro malé jednoruční nůžky (kovadlina/nůžky).

Čepele nástrojů musí být  suché, čisté a hladké,  jinak při řezání způsobíme na rostlině tržnou ránu, která může přispět k rozvoji chorob. Nůžky vždy umístěte řeznou čepelí k okraji rostliny.

Nejčastěji se setkáváme s tvarovanými buxusy, ale úspěšně experimentovat můžete s druhy, jako je vavřín, tis nebo cesmína. Termíny řezů mají samozřejmě vliv na vzhled a stav zelených soch. Rostlinám dáváme nové kontury (formaci) koncem března. Poté v závislosti na síle růstu konkrétního druhu od května do konce července několikrát seřízneme.

Pamatujte, že  rostliny nikdy neřežte, když prší  nebo když jsou rostliny vlhké, stejně jako při silném slunci a horku. Za nepříznivých podmínek se pro rostlinu mnohem obtížněji hojí rány po řezech. Pokud jde o technické aspekty stříhání živého plotu, je dobré mu dát lichoběžníkový tvar, aby slunce dosahovalo do celé výšky. Atraktivitu živému plotu dodávají i zaoblené hrany.

Rostlinné "výřezy" mají tradici starou několik století. Zelené sochy si však nejvíce spojujeme s obdobím renesance a dvorským stylem, který se později promítl do tradičního francouzského a anglického zahradního umění. Vytvoření rostlinného mistrovského díla však vyžaduje čas, důslednost a pevnou ruku. Je těžké v této výzvě vytrvat bez správných nástrojů.

Na co si dát pozor při výběru nůžek?

V první řadě musíme vědět, co budeme formovat. Při úvahách o stříhání živých plotů se vyplatí pořídit si mechanické nůžky, které práci výrazně usnadní a urychlí. Vedení takových nůžek je navíc delší než v případě ručního nástroje, takže se snáze dostanete na všechna místa.

Pokud na zahradě stříháme malé rostlinné formy, nemá smysl používat mechanické nůžky. Postačí ruční řezání a délku čepele jednoduše vyberte podle velikosti vaší rostliny. Práce související s tvarováním a řezáním vyžadují přesnost a zabírají čas, proto je třeba dbát i na ergonomii rukojetí (měly by být tvarované tak, aby padly na ruce a měkké - potažené). Při dlouhodobé práci jsou také velmi důležité 'hrboly' mezi lopatkami. 

Bavte se při stříhání!

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Poslední letní řezy na zahradě - přehled prořezávaček

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Poslední letní řezy na zahradě - přehled prořezávaček

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Poslední letní řezy na zahradě - přehled prořezávaček

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Poslední letní řezy na zahradě - přehled prořezávaček

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Poslední letní řezy na zahradě - přehled prořezávaček

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Poslední letní řezy na zahradě - přehled prořezávaček

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.