Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně vápnit trávník: Praktické tipy pro zdravý růst

Pro správný růst potřebuje trávník půdu s pH 5,5–6,5. Příliš nízká znamená, že půda je příliš kyselá. Tráva pak ztrácí estetickou hodnotu a může se objevit i plevel a mech. Řešením problému je vápnění trávníku, které odkyselí půdu a udrží její pH na správné úrovni.

Trávník často vyžaduje vápnění, když místo zdobení hyzdí pozemek. Tato úprava může výrazně pomoci, ale musíte vědět, kdy ji udělat a jak ji udělat, aby trávě neublížila.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • proužky na měření pH
  • odkyselující hnojiva

Kdy trávník vápnit?

Pokud trávník roste špatně, stébla trávy jsou ochablá a řídká a sem tam se na trávníku objevila přeslička nebo mech, je pH půdy pravděpodobně příliš nízké. To znamená, že půda může být příliš kyselá na to, aby trávník správně rostl. Vápnění může v takovém případě pomoci. Než to však uděláte, ujistěte se, že problémem je skutečně okyselená půda. Vápnění trávníku by mělo být prováděno pouze v případě potřeby. Zbytečně prováděné vápnění může vést k oslabení trávy a rozvoji plevelů.

Abyste měli jistotu, že je vápnění nutné, zkontrolujte pH půdy. Za tímto účelem můžete odevzdat vzorek půdy k rozboru na Okresní chemickou a zemědělskou stanici. Mnohem jednodušším řešením však bude otestovat půdu sami pomocí pH testovacích proužků, tím spíše, že se vyplatí zkoušet půdní reakci i každé dvě sezóny.

Optimální půdní reakce pro trávníky je pH 5,5–6,5. Pokud je pH vyšší než 6,5, substrát by měl být okyselen vhodným okyselujícím hnojivem. A pokud je pod 5,5, mělo by se provést vápnění.

Vápnění trávy by mělo být provedeno v únoru nebo březnu, než trávník začne růst. Odkyselení půdy lze provádět i po sezóně, v říjnu nebo listopadu. Vzhledem k tomu, že vápník pomalu proniká do hlubších vrstev půdy, vápnění se provádí každé 2-3 sezóny.

Jak provést vápnění trávníku?

Vápnění trávníku se provádí pomocí odkyselujících hnojiv vhodných pro trávu. Mezi produkty tohoto typu patří vápenato-uhličitanová hnojiva, jako je dolomit nebo hnojivá křída, nebo vápenato-hořečnatá hnojiva. Dolomit obsahuje 30% oxidu vápenatého a 50% hnojivá křída, proto se poslední typ používá v menším množství při vápnění. Vápno-hořčíková hnojiva jsou plně přírodní produkty, které obsahují velké množství vápníku, hořčíku a dalších mikroprvků. Skvěle bojují s nežádoucím mechem na trávníku.

Při vápnění trávy pečlivě kontrolujte výrobcem doporučené dávky hnojiva a dodržujte je. Nedodržení doporučení může vést k mnoha škodám. Dávkování volte v závislosti na kvalitě půdy, ve které váš trávník roste. Je také důležité, jaký typ hnojiva používáte, protože různé druhy mají různé množství oxidu vápenatého.

Vápnění trávy odkyselovacími hnojivy lze provádět ručně nebo pomocí speciálního rozmetadla hnojiv. Při ručním roztírání prostředku nezapomeňte na zahradní rukavice, abyste chránili pokožku před škodlivými látkami. Před aplikací vápenatého hnojiva přípravek dobře rozdrťte a zkontrolujte, zda nejsou hrudky. Poté by měl být rovnoměrně rozprostřen po celé ploše trávníku.

Vápnění trávníku by mělo být prováděno za suchého a bezvětrného dne – tím se zajistí rovnoměrné rozložení hmoty po povrchu půdy. Pamatujte, že po použití vápenatého hnojiva nesmíte používat žádná jiná hnojiva, protože by mohla způsobit nepříznivé chemické reakce a poškodit rostliny. Také byste neměli dohlížet na trávu alespoň 3-4 týdny, protože hnojivo může sazenice spálit. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Vápnění trávníku krok za krokem

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Vápnění trávníku krok za krokem

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Vápnění trávníku krok za krokem

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Vápnění trávníku krok za krokem

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Vápnění trávníku krok za krokem

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Vápnění trávníku krok za krokem

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.