Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně vybrat rýč a lopatu pro zahradní práce

Používáme rýče, abychom kopali a přemisťovali zemi. Jsou určeny i pro práce vyžadující použití značné síly a položením nohy na ně je ještě snazší zarýt rýč do země. Při výběru věnujte pozornost hmotnosti nástroje a typu rukojeti. Rýče se používají především ve stavebnictví, zahradnictví a silničních pracích.

Lopata se používá k nakládání, přesouvání a sypání sypkých materiálů, jako je písek nebo zemina. Menší se budou hodit na zahradě, větší na stavbách. Před výběrem konkrétního modelu lopaty se vyplatí věnovat pozornost typu rukojeti, délce a tvaru rukojeti a materiálu, ze kterého je vyrobena.

Rýč a lopata: kdy sáhneme po rýči?

Rýč je nástroj, který je nepostradatelný při mnoha zahradních pracích. Před zahájením zemních prací a pořízením lopaty bychom se měli rozhodnout, jaké nářadí pro práci ve zhutněné zemině použijeme. Má to být jednoduchý, ale účinnější rýč, nebo profilovaný nástroj, který lze používat pohodlněji, ale mnohem déle? 

Typ rytiny

Při výběru rýče stojí za to věnovat pozornost několika funkcím tohoto nástroje, které usnadní použití. Nejprve byste měli zvážit tvar hrotu rýče. Nejpohodlnější je pracovat se špičatým rýčem, protože ostrý hrot snadněji prorazí další vrstvy půdy.

Práce tedy může postupovat rychleji, ale nástroj s tímto tvarem hrotu nám nutně neumožní naložit více materiálu, který je třeba přenést nebo vyhodit. K tomu budeme potřebovat rovný rýč. Rýče s ostrou špičkou budou vhodnější pro hloubení příkopů nebo ošetřování záhonů.

Materiál hřídele

Další otázkou je materiál, ze kterého je rukojeť rýče vyrobena. V posledních letech jsou oblíbené rýče s rukojetí z lehkého hliníku nebo uhlíkových vláken. Díky tomu, že je zařízení lehké, můžete s ním pracovat déle, než se projeví příznaky únavy.

Jak však zdůrazňují specialisté, každý materiál ovlivňuje vyvážení nástroje. Proto se pro přesnější činnosti doporučuje rýč s rukojetí ze dřeva nebo kovu. Nástroj vyrobený z těchto materiálů nám umožní získat větší sílu úderu.

Délka hřídele

Při výběru tohoto typu zahradního nářadí byste měli věnovat pozornost i délce násady. Příliš krátké nebo příliš dlouhé mohou znesnadňovat pohodlné uchopení, proto je nejlepší jej přizpůsobit vaší výšce.

Dobrou volbou bude pořízení teleskopického rýče, který má nastavitelnou rukojeť a umožňuje přizpůsobit délku výšce osoby aktuálně vykonávající zahradní práce.

Rukojeť

U lopatek je dalším prvkem, který ovlivňuje kvalitu práce, rukojeť. Nástroj může mít na konci rukojeť ve tvaru T nebo D.

T-rukojeť umožňuje vyvinout větší sílu k zaražení nástroje do povrchu půdy. Díky jednobodovému uchycení však může rychle ztratit stabilitu.

Typ D je naproti tomu upevněn pevněji a umožňuje přesnější obsluhu. Součet všech těchto prvků tvoří ergonomii nástroje.

Rýč se dá využít na mnoho hodin práce, proto by měl být pohodlný, přizpůsobený vašim potřebám a mít správný tvar a výšku, aby byl zajištěn vysoký komfort práce.

Nakonec se může ukázat, že rozsah práce, kterou musíme udělat, určí nákup různých rýčů, které použijeme podle toho, jak byly vyrobeny a k čemu jsou určeny.

Lopata vs. rýč: kdy bychom si měli vybrat lopatu?

Lopat je mnoho druhů, a jelikož jde o jeden z nejdůležitějších nástrojů na každé zahradě či stavbě, vyvolává její výběr vždy mnoho otázek a pochybností.

Charakteristickým znakem lopaty je široká hlava a rovný užitný povrch s rovným ostřím. Boky hlavy jsou navíc vyvýšené a u některých modelů mohou být i profilované.

Rýč a lopata – jaké jsou mezi nimi rozdíly? Kdy je budeme potřebovat?

Účel lopaty

Lopata, na rozdíl od rýče, jehož hlavním úkolem je kopání a kopání, bude užitečná především pro přesun sypkých materiálů.

Lopatka nemá ostrý hlavový konec, ale díky vhodnému tvarování nám také pomůže snadno rozházet různé sypké materiály na zahradě, jako je kůra pod jehličnany. Můžete jej použít k nasypání zeminy, štěrku, písku nebo jiného drobného kameniva.

Jeho design znamená, že se materiál nebude rozlévat do stran ani dozadu. Lze jej také snadno naložit na trakaře nebo do míchačky betonu.

Pro každou z výše uvedených činností lze použít jiný typ lopaty – na trhu je široký výběr různých modelů pro různé účely, například model určený do sněhu.

Typ hrotu a hřídele

Čepel a násada lopaty jsou nejčastěji kovové nebo plastové. Ty z lehkého hliníku nebo uhlíkových vláken budou lehčí, takže práce s nimi bude méně vyčerpávající. Se zemí si však lépe poradí lopaty z tvrdého dřeva a kovu.

Podkopové lopaty jsou vybaveny úzkou lopatou, díky čemuž je jejich použití snadné a jednoduché. Kopací nástroje by měly mít dlouhou rukojeť a tvrdou plochou lžíci. O účelu tohoto nástroje nám nejvíce napoví tvar rytiny.

Univerzální model s hrotem si rychle poradí se zhutněnou půdou. Díky klenutému tvaru a přídavným drážkám si lopata snáze poradí s větší zátěží.

Parametry lopaty

Jaké parametry bychom měli vzít v úvahu, pokud jde o čepele?

  • Hmotnost – ty s hliníkovou rukojetí budou lehčí než zařízení s dřevěnou rukojetí
  • Rukojeť – ve většině případů je to dřevěná tyč. Některé z lopatek mají nastavitelný úhel sklonu
  • Pracovní záběr – nejvhodnější je zvolit vybavení odpovídající úkolům, které potřebujeme vykonávat
  • Hrana – může být vyztužena hliníkovou lištou nebo pryží

Pamatujte, že nářadí musí být udržováno v čistotě. Po použití je třeba setřást nečistoty a poté vyčistit.

Rýč a lopata – jaké jsou mezi nimi rozdíly? Kdy je budeme potřebovat?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Rýč a lopata – jaké jsou mezi nimi rozdíly? Kdy je budeme potřebovat?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Rýč a lopata – jaké jsou mezi nimi rozdíly? Kdy je budeme potřebovat?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Rýč a lopata – jaké jsou mezi nimi rozdíly? Kdy je budeme potřebovat?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Rýč a lopata – jaké jsou mezi nimi rozdíly? Kdy je budeme potřebovat?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Rýč a lopata – jaké jsou mezi nimi rozdíly? Kdy je budeme potřebovat?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.