Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně vysadit túje: Tipy a triky pro krásný živý plot

Tuje jsou jehličnany, které se velmi často vyskytují v polských zahradách. Vytvářejí atraktivní, husté a stálezelené živé ploty. Měli byste však vědět, že tyto oblíbené stromy jsou rozděleny do několika odrůd a v závislosti na typu se výsadba tújí provádí trochu jiným způsobem.

Tuje jsou také vysazeny před domem jako solitéry. Nejčastěji si však chtějí pořídit husté živé ploty. Jedním z nejdůležitějších pravidel pro výsadbu tújí je vzdálenost mezi jednotlivými sazenicemi, která bude mít velký vliv na efekt, kterého na zahradě dosáhnete.

Seznam potřebných produktů:

  • rýč 
  • ochranné rukavice

Odrůdy tújí nalezené v zahradách

Na domácích zahradách běžně najdete túje, které vytvářejí krásné husté živé ploty nebo solitéry. Jednotlivé rostliny by měly být vysazeny ve vhodné vzdálenosti od sebe v závislosti na odrůdě.

  • Arborvitae 'Brabant' - ideální pro stálezelené, husté stínící živé ploty. Silně houstne a rychle roste (až 30–40 cm za rok). Živé ploty Thuja 'Brabant' dosahují výšky 2,5–4 m. Tato odrůda je nenáročná na pěstování a péči, dobře snáší mráz a sucho, přežije i v chudých půdách. Jak hustě vysadit túje 'Brabant' na živý plot? Rozmístění sazenic každých 60–70 cm umožní rostlinám pěkně růst a vytvořit hustou zelenou stěnu.
  • Zerav západní 'Szmaragd' - vytváří velmi atraktivní živé ploty, ale stejně atraktivně vypadá i v zahradě jako solitéra. Roste o něco pomaleji než odrůda 'Brabant', dorůstá přibližně o 20 cm za rok. Je nenáročná na pěstování, vyžaduje sestřih dvakrát ročně a správné hnojení. Jak hustě mám sázet túje 'Szmaragd', aby vznikl krásný živý plot? Stačí řada sazenic každých 60 cm.
  • Obří arborvitae - vyznačuje se úzkým a ostrým vrcholem a tmavě zelenými, lesklými šupinami. Používá se k tvorbě živých plotů i jako solitéra v zahradách a parcích. Rychle roste a hodí se do tvořených i neformovaných živých plotů, které vznikají výsadbou rostlin přibližně každých 50-60 cm.

Kdy sázet túje?

Tuje je možné sázet po celé vegetační období, ale ideální dobou pro tento druh jehličnanů je jaro, konkrétně od poloviny dubna do konce května. Pak jsou dny dostatečně teplé, aby sazenicím nehrozilo vymrznutí. Před zimou mají také dostatek času na zakořenění. Tuto činnost lze provádět i v létě, ale nezapomeňte pravidelně zalévat, protože tyto rostliny nemají rády sucho. Tuje je možné vysadit i na podzim. To je třeba udělat nejpozději v říjnu, aby sazenice nevymrzla a stihla se usadit před mrazem.

Jak zasadit túje?

Před výsadbou tújí byste měli vybrat místo příznivé pro jejich růst a vhodně připravit půdu. Tyto rostliny dobře rostou na slunných nebo polostinných místech chráněných před větrem. Nejvhodnější pro ně bude úrodná a propustná půda, která zadrží trochu vláhy. Tuje snášejí i o něco méně ideální půdy – důležité je nevysazovat je na velmi neplodné, suché, písčité nebo těžké a hlinité půdy.

Bezprostředně před umístěním sazenic v květináčích do země je vložte do vody a nechte je tam 10 minut, dokud není kořenový bal dostatečně vlhký. V okruhu 50 cm od místa, kam je vysadíte, odstraňte trávu a plevel – túje nerady soutěží o živiny a vodu s ostatními rostlinami. Abyste si chránili ruce, nasaďte si zahradní rukavice a poté vykopejte rýčem velkou díru. Měl by být minimálně dvakrát tak hluboký, než je výška kořenového balu. V jámě smícháme úrodnou zeminu s odkyselenou rašelinou nebo zeminou pro jehličnany. Kompostovaná zahradní zemina je vhodná i pro výsadbu tújí. Sazenice umístěte do jamek v minimální vzdálenosti 50 cm od sebe a od plotu – tyto rostliny budou potřebovat prostor, aby správně rostly a vytvořily krásný, hustý živý plot. Po výsadbě stromy vydatně zalijte vodou a půdu kolem nich zakryjte borovou kůrou, která zabrání odpařování vody a růstu plevele.1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak zasadit túje? Nejdůležitější pravidla pro výsadbu thuja a jejích odrůd

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak zasadit túje? Nejdůležitější pravidla pro výsadbu thuja a jejích odrůd

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak zasadit túje? Nejdůležitější pravidla pro výsadbu thuja a jejích odrůd

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak zasadit túje? Nejdůležitější pravidla pro výsadbu thuja a jejích odrůd

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak zasadit túje? Nejdůležitější pravidla pro výsadbu thuja a jejích odrůd

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak zasadit túje? Nejdůležitější pravidla pro výsadbu thuja a jejích odrůd

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.