Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně vysazovat jiřiny pro krásné květy ve vaší zahradě

Všichni známe barevné jiřiny, jedny z nejkrásnějších zahradních květin rostoucích v našem klimatu. S výsadbou těchto půvabných rostlin ze Střední Ameriky lze začít poměrně brzy, za předpokladu, že první období vývoje proběhne ve skleníku, zimní zahradě nebo doma. Jiřiny lze pěstovat jak v zemi, tak v květináčích. V druhém případě je lepší zvolit nižší odrůdy. Jiřiny, nazývané také jiřiny, dorůstají 35–200 cm. Pokud tedy chceme vysoké květiny zasadit do květináče, budeme muset zvolit opravdu velké květináče, aby se pod tíhou rostlin nepřevrhly.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • lopata (pro výsadbu do země)
  • hrábě (pro výsadbu do země)
  • zahradní lopata
  • kompost (pro výsadbu v zemi)
  • květinová zemina (pro výsadbu v květináčích)
  • rostlinné hlízy

Jiřiny – jak zasadit květiny do květináčů?

Pěstování jiřin v květináčích na balkóně, terase, před domem nebo i v bytě je poměrně jednoduché. Toto řešení má několik výhod. Jednak jsou mladé rostliny mnohem méně vystaveny poškození slimáky (nebo vůbec, pokud jiřiny chováme na balkóně nebo v bytě) než jiřiny na zahradě. Zadruhé je lze vysadit velmi brzy v pohodlí domova nebo zimní zahrady – tím se samozřejmě projeví jejich dřívější kvetení. Navíc je snadné je v zimě přemístit na vhodné místo. Není potřeba vyhrabávat kapry z chladné podzimní země. Kdy zasadit jiřiny do květináčů?

Výsadba může začít koncem března.

Nejprve by měly být rostliny v malých květináčích, v běžné květinové zemině a těsně před začátkem sezóny by měly být přemístěny do větších nádob. Obvykle se používají květináče o průměru 25 až 50 cm v závislosti na cílové výšce rostlin. Jak zasadit jiřiny do květináče? Pro pěstování je nezbytná úrodná půda s relativně vysokou propustností. Skvělá poloha pro květiny bude jižní, jihozápadní nebo jihovýchodní expozice, chráněná před větrem a nezastíněná.

Nezapomeňte své jiřiny často zalévat , zejména v období květu, a pravidelně odstraňujte odkvetlé květy. To bude stimulovat rostliny Georgia k produkci nových pupenů. Má i fytosanitární význam, protože chrání rostliny před napadením houbami způsobujícími plíseň šedou, která při deštivém počasí snadno přebírá odkvetlá květenství. Kdy zasadit jiřiny do země? Chceme-li brzy kvést, musíme proces provést ve dvou fázích – jiřiny nejprve zasadit do květináčů, a poté je přemístit na zem. Když nám nezáleží na rychlém kvetení nebo očekáváme, že podzimní záhon oživí jiřiny, můžeme rostliny zasadit přímo do země.

Kdy zasadit jiřiny do země?

Přímo do země se doporučuje sázet po 15. květnu, kdy je již země teplá a noci nejsou pro tyto krásné květiny příliš chladné. Zejména v počátečním období je důležitá dostatečně suchá půda - kořeny jiřinek v příliš vlhké půdě snadno podléhají houbovým chorobám a hnilobě. Kdy bychom měli zasadit tyto květiny pro sazenice? Pokud očekáváme brzké kvetení, jiřiny, které nakonec chceme pěstovat v zemi, musíme zpočátku vysadit do květináčů. Poté je umístíme do skleníku, zimní zahrady nebo bytu. Pamatujte, že místnost musí být světlá, nejlépe slunečná. Koncem dubna můžeme gruzíny po otužování přesadit do země.

Jak zasadit zahradní jiřiny?

Jak jiřiny zasadíte, je stejně důležité jako to, kdy je zasadit. Nejlepší je zvolit slunné stanoviště chráněné před větrem. Půda by měla být úrodná a propustná. Před výsadbou se vyplatí zrýt záhon lopatou. Navrch je potřeba rozsypat kompost a pak to celé srovnat hráběmi. Hlízy jiřinek sázíme na vzdálenost 25 až 60 cm, podle vzrůstu odrůdy. Sázecí lopatkou vykopejte výsadbovou jámu hlubokou 5-7 cm, vložte do ní podnož a zasypte ji zeminou. Vyplatí se krmit jiřiny hnojivem, protože díky tomu budou opravdu působivé a krásné. Od poloviny června do poloviny srpna by měly být rostliny krmeny 4-5x vícesložkovými hnojivy v celkové dávce nepřesahující 100g/m2. Nepoužívejte pouze dusíkatá hnojiva, protože rostliny přehnojené dusíkem budou vytvářet velké množství listů a špatně kvetou.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Výsadba jiřin v zemi a v květináčích - co si vybrat?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Výsadba jiřin v zemi a v květináčích - co si vybrat?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Výsadba jiřin v zemi a v květináčích - co si vybrat?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Výsadba jiřin v zemi a v květináčích - co si vybrat?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Výsadba jiřin v zemi a v květináčích - co si vybrat?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Výsadba jiřin v zemi a v květináčích - co si vybrat?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.