Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně založit a pečovat o trávník: Krok za krokem k zelenému koberci

Svěží, rovnoměrně zastřižený trávník je ozdobou každé zahrady. Nejen, že obohacuje estetické hodnoty, ale také vytváří atraktivní místo pro trávení času venku, zejména v létě. Mohlo by se zdát, že trávník je o ničem a není třeba na něm trávit příliš mnoho času, ale není to pravda. Abyste měli krásný trávník, je potřeba se mu hodně věnovat a vytvořit mu ty správné podmínky, abyste si ho mohli užívat nejen v teplých dnech, ale i na podzim. Teď si asi říkáte, jak na to. Nebojte se, vysvětlíme vám, jak založit trávník krok za krokem, jak by měl vypadat, jak správně připravit půdu, kdy trávu zasít a jak se o ni starat po celou vegetační sezónu.

Plánování

Než se pustíme do setí trávy, měli bychom si pečlivě rozebrat pár nezbytných záležitostí, které nám umožní dosáhnout vysněného zeleného koberce. Samozřejmě kromě naplánování a určení plochy trávníku v dané oblasti se vyplatí nejprve naplánovat termín setí trávy a připravit půdu pro trávník. 

Kdy je nejlepší založit trávník?

Aby byl trávník ozdobou vašeho domova a sloužil členům domácnosti, musíte se o něj náležitě starat. Před založením trávníku je potřeba si ho dobře promyslet a naplánovat tak, abyste trávě poskytli co nejlepší podmínky pro růst. Kdy je tedy nejlepší čas zasít trávu na vaší zahradě? Záleží na tom, že existuje několik pravidel týkajících se ročních období a povětrnostních podmínek, která byste měli dodržovat, pokud chcete založit trávník a užívat si ho po měsíce nebo dokonce roky. 

  • Vysetý trávník můžete začít vysévat brzy na jaře, nejlépe v druhé polovině dubna. V tomto období nastává minimální teplota potřebná pro klíčení semen a noční mrazíky se tak často nevyskytují. To by mohlo být rizikové a negativně ovlivnit klíčení travních semen.
  • Pokud z nějakého důvodu nestihnete zasít trávník včas, můžete to udělat zhruba do poloviny května. Pozdější teploty jsou příliš vysoké a zabrání růstu trávy i při pravidelné zálivce.
  • Trávu je možné vysévat i koncem léta nebo začátkem podzimu, tedy od poloviny srpna do konce září. Po letních vedrech je pozemek opět připraven k výsevu trávy. Je však třeba pamatovat na to, že podzimní výsev může v počátečním období růstu potřebovat více času na vývoj a získání dostatečné odolnosti proti mrazu. 

Jaké jsou nejlepší podmínky pro výsev travních semen?

Při plánování výsevu trávníku musíte pamatovat na správnou přípravu půdy. Je důležité, abyste to nedělali ve větrných, horkých nebo deštivých dnech. Vítr může odnést semena trávy na jiné místo nebo je mohou sežrat ptáci. Také byste měli být opatrní na půdu, která je po dešti příliš mokrá, protože bahnitá půda může způsobit problémy, jako je plíseň semen. Půda by měla být mírně vlhká, ale ne mokrá. Aby se tomu zabránilo, před plánovaným výsevem se vyplatí smíchat semena s pískem, čímž se odstraní přebytečná vlhkost. Tato směs bude nápomocná i ve větrnějších dnech, kdy hrozí šíření travních semen po ploše. Díky písku, který je lehce zatíží, už nebude vítr hrozný. 

Příprava půdy pro trávník

Než semena začneme vysévat, musíme se řádně postarat o jejich půdu. Před setím trávy je nezbytné zrýt půdu, odstranit všechny kameny, plevel a nečistoty. Při rytí se vyplatí mezitím promíchat půdu s organickými hnojivy, která podpoří proces klíčení travních semen. Mělo by se také zkontrolovat pH půdy a v případě potřeby, pokud je půda kyselá (hodnota nižší než 5,5), provést vápnění. Pokud je hodnota pH vyšší než 6,5, je třeba použít speciální hnojivo na okyselení půdy. To si můžete snadno ověřit pomocí Hellingovy tekutiny, kterou najdete v každém zahradnictví. Optimální pH travního substrátu by se mělo pohybovat mezi 5,5 a 6,5. Je také třeba připomenout, že nejlepším obdobím je podzim a při vápnění byste neměli používat žádná hnojiva, protože by to mohlo poškodit strukturu půdy. 

Substrát je připraven, co dál?

Po splnění všech výše uvedených úkolů musíme dát půdě chvilku klidu. Po tuto dobu bychom v tomto místě neměli provádět žádné práce, abychom nenarušili půdu. Zhruba po dvou týdnech můžeme vytrhat případný plevel, který má čas vyrůst a poté pokračovat v práci na našem trávníku. Dalším krokem je zpevnění půdy, nejsnáze to uděláte zakoupením travního válce, který práci značně usnadní. Další, téměř konečnou fází je výběr vhodných semen. Na trhu najdete mnoho druhů travních semen, každé z nich je přizpůsobeno jiným podmínkám. Některé z nich mají rády silné sluneční světlo, jiné preferují stín a mírně vlhká zákoutí zahrady. V závislosti na podmínkách, které máme, se vyplatí vybrat ten správný druh trávy pro vaši zahradu. 

Jak byste měli zasít travní semena? 

Rozmetání semen je prakticky nejjednodušší částí celého procesu úpravy trávníku. Naše dříve připravená půda by měla být rozdělena na stejné čtverce a podle toho rozdělte semena na stejné části. Díky tomu můžeme plánovat, kolik trávy je v dané oblasti. Výsev trávy má také svá pravidla a nejdůležitější z nich je, že trávu je nejlepší sít napříč. Metoda zahrnuje setí semen v jednom směru, pak otočení a opakování operace kolmo. Je tak větší šance, že semena budou vysévána rovnoměrně, což bude mít za následek bujný trávník. Dalším krokem je pokrytí celé oseté plochy tenkou vrstvou zeminy, zabráníte tak šíření semen větrem a sežrání ptáky. Připravený substrát je třeba poté znovu shrabat a ztvrdnout, o něco světlejší než dříve. Nakonec musíme zajistit přiměřenou vlhkost půdy a zalévat ji rovnoměrným proudem a následně akci každý den v následujících dnech opakovat. Po pár týdnech, kdy se naše tráva bude správně vyvíjet, můžeme snížit frekvenci zálivky na 2-3x týdně. 

Alternativní řešení k tradičnímu trávníku, tedy instalace trávníku z role

Rolovací trávník je řešením pro lidi, kteří nemají čas zasévat trávu tradičním způsobem a potřebují okamžitý efekt. Založení trávníku musí být provedeno na předem připravené půdě, stejně jako v případě semen, která je třeba zasít. Rozdíl je v tom, že roli jednoduše rozvinete a trávník je hotový. Jediné, na co musíme pamatovat při úpravě rolovaného trávníku, je umístění jednotlivých pásů blízko sebe bez zbytečných mezer. Díky tomu zachováme efekt přirozeného, svěžího trávníku, vypadajícího téměř identicky s trávníkem zasetým tradiční metodou. Samotná montáž je vcelku jednoduchá a nezabere mnoho času, vysněný trávník získáte za jediný den. Má však své nevýhody, především cenu. Chcete-li nainstalovat trávník z role, musíte utratit mnohem více než v případě tradičního způsobu setí trávy. 

Sekání trávy poprvé – kdy byste měli začít sekat?

První sekání trávníku by mělo proběhnout, když nože dosáhnou výšky přibližně 8-12 cm. Nejlepší je nastavit nůž sekačky tak, aby byla posečená mladá tráva vysoká asi 5 centimetrů, díky čemuž bude náš zelený koberec vypadat mimořádně úhledně jako v reklamě. Sekání můžeme opakovat jednou za 7-10 dní, abychom zachovali efekt dobře upraveného trávníku, který bude zdobit naši zahradu. Pokud však máme rolovaný trávník, můžeme jej poprvé posekat již pár dní po instalaci na zahradu. Při sekání musíme dávat pozor, abychom nepoškodili spodní konstrukci a příliš ji neprořezali. Posekat by se měla pouze asi 1/3 výšky trávy. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy zasít trávu, jak zvolit optimální termín pro založení trávníku?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy zasít trávu, jak zvolit optimální termín pro založení trávníku?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy zasít trávu, jak zvolit optimální termín pro založení trávníku?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy zasít trávu, jak zvolit optimální termín pro založení trávníku?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy zasít trávu, jak zvolit optimální termín pro založení trávníku?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kdy zasít trávu, jak zvolit optimální termín pro založení trávníku?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.