Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně zasadit a pečovat o magnólie: Průvodce pro zahradníky

Magnolie jsou stromy výjimečné orientální krásy. Jde však o poměrně citlivé exempláře, proto se před jejich vysazením na zahradu vyplatí znát jejich stanoviště a nároky na půdu. Pro úspěch pěstování těchto rostlin je stejně důležitá technika výsadby. Řekneme vám, jak zasadit magnólie.

Před umístěním stromku do země byste měli věnovat pozornost nárokům magnólie – správný substrát, místo a dokonce i způsob výsadby mohou mít na její pěstování značný vliv. Následná péče o magnólii by naštěstí neměla být náročná ani pro nezkušené zahradníky.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč

Kdy sázet magnólie?

Sazenice magnólie jsou k dostání ve školkách a zahradnických obchodech v balíkové nebo kontejnerové formě. Exempláře v květináčích lze sázet po celou sezónu, pokud není půda zamrzlá.

Většina zkušených zahradníků považuje podzim za optimální období pro výsadbu magnólií. Stromek lze tedy zasadit do země přibližně od konce září do konce října. Sazenice pak budou v klidu a budou mít dostatek času na regeneraci a aklimatizaci na novém místě před příchodem zimy.

Někteří lidé umožňují umístit strom na jaře do země. Magnolie vysazené na jaře (obvykle se provádí v dubnu) však mohou být stále vystaveny jarním mrazům, které mají pro mladou rostlinu často dramatické následky. 

Výsadba magnólií – poloha a substrát

Při pěstování magnólie na zahradě je klíčem k úspěchu výběr optimálního místa a substrátu, který podpoří růst rostliny. Tyto stromy preferují slunná, teplá místa a chráněná před silnými a mrazivými větry. Nejlepší je, aby měli alespoň 4 hodiny slunce denně. Magnolie jsou velmi citlivé na průvan, proto je lepší je vysadit pod krytem jiných stromů nebo keřů.

Tyto rostliny vypadají dobře jako solitéry, protože v době květu jsou výjimečně atraktivní dekorací. Proto se vyplatí pro ně vybrat na zahradě obzvlášť reprezentativní místo. Důležité je, aby měly po stranách dostatek místa. Magnolie obvykle rostou jednotlivě. 

Půda vhodná pro rozvoj stromů je úrodná, hluboká, propustná a kyselá. Před výsadbou magnólií na zahradě se vyplatí obohatit původní půdu kyselou rašelinou, kompostem nebo minerálním hnojivem. Vyvarujte se však těžkých, zamokřených, písčitých a zásaditých půd, kde rostlina nezakoření nebo špatně poroste. Aby kořeny rostoucí mělce pod zemí netrpěly suchem a horkem, je potřeba je chránit vrstvou mulče kolem stromu. Vyhněte se okopávání půdy, aby nedošlo k poškození vyvíjejících se kořenů.

Jak pěstovat magnólie?

Místo, kam hodláme magnólii vysadit, by mělo být očištěno od případných nečistot, odpleveleno a následně zryto do hloubky rýče. Samotná rostlina by měla být zalévána umístěním do nádoby s vodou několik hodin před výsadbou.

Otvor pro sazenici magnólie musí být minimálně 2x až 3x větší než její kořenový bal. Její prokypřené dno by mělo být pokryto podkladem pro pěstování kyselomilných rostlin nebo zahradní zeminou smíchanou s kyselou rašelinou. Při umísťování sazenice do jamky nezapomeňte, že magnólie by měla růst ve stejné hloubce, ve které byla vysazena ve školce nebo rostla v květináči. Vyplatí se také umístit kůly na dno otvoru a připevnit k nim kmen stromu. Podpěry dodají stabilitu mladé a stále jemné sazenici. Nakonec je třeba magnólii zalít.

Jak pečovat o magnólii po výsadbě?

Po vysazení magnólie na zahradu je třeba mladý stromek vydatně zalít – nejlépe dešťovou vodou, která nezmění pH půdy. Kolem sazenice se vyplatí přidat až 30 centimetrovou vrstvu mulče v podobě jehličí, borové kůry nebo rašeliny. Omezíte tak ztráty vody, ochráníte kořeny před promrznutím a zabráníte růstu plevele. Před zimou by měl být mladý stromek zabalen do slámy. Prvních několik let po výsadbě je třeba rostlinu tímto způsobem chránit před nízkými teplotami. Starší exempláře jsou odolnější vůči mrazu. Aby byla citlivá rostlina chráněna před mrazem, umístěte pod stromek silnou vrstvu kůry. Poté položte vrstvu listů. Třetí vrstvou by měly být smrkové větve a sláma. Kmen magnólie je důležité zakrýt netkanou textilií. Větve je potřeba zakrýt jutovým pytlem nebo fólií. Jarní mrazíky raně kvetoucím magnóliím velmi škodí. Na jaře by měl být kryt odstraněn. Hotová by však měla být, když hrozí mráz. 

Magnolie vysazené na podzim nevyžadují zavlažování, zatímco jarní exempláře je třeba zalévat poměrně intenzivně, i 2-3x týdně. Svědomitý zahradník by měl zajistit stálou vlhkost půdy. Mělo by se pravidelně zalévat. V létě se doporučuje zalévat ráno. Nemůžete nalít vodu na listy a květy. Ve druhém roce můžeme začít strom přikrmovat. Magnolie se hnojí obvykle dvakrát ročně – v březnu a září. Pro tento účel se vyplatí používat přírodní hnojiva ve formě kompostu nebo hnoje.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Výsadba magnólie - termín výsadby, požadavky, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Výsadba magnólie - termín výsadby, požadavky, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Výsadba magnólie - termín výsadby, požadavky, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Výsadba magnólie - termín výsadby, požadavky, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Výsadba magnólie - termín výsadby, požadavky, péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Výsadba magnólie - termín výsadby, požadavky, péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.