Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně zasadit a pečovat o maliny: Průvodce pro zahradníky

Maliny jsou velmi chutné a zdravé ovoce, které stojí za to mít na zahradě. Mrazuvzdorné keře jsou ideální pro polské klima. Bez obav je lze pěstovat po celé naší zemi. K výsadbě malin je třeba zvolit správný způsob, místo a čas. 

V zahradních prodejnách a školkách je k dispozici mnoho chutných a snadno pěstovatelných odrůd malin. Stojí za to vědět, že rané odrůdy plodí na dvouletých výhoncích. To znamená, že jakmile rostliny zasadíte, můžete se v následujícím roce dočkat ovoce.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • prořezávač
  • rýč 
  • zahradní rukavice 

Jaké sazenice malin mám zasadit na zahradu?

Výběr malinových sazenic je obrovský. V každém zahradnictví najdete mnoho odrůd keřů dostupných ve formě prostokořenných sazenic, v nádobách nebo v balovaném provedení. K dostání jsou jak letní odrůdy maliníku jako Beskid, Canby, Malling Promise, Norna, tak pozdní, mrazuvzdorné odrůdy např. Polana, Polka, Poranna Rosa. Než se rozhodnete zasadit maliny, stojí za to zkontrolovat zdroj, ze kterého hodláte sazenice získat. Vzhledem k tomu, že tyto rostliny jsou náchylné k chorobám, ujistěte se předem, že vám prodejce nabízí sazenice, které nebyly napadeny chorobami nebo plísněmi. Při zakládání maliníku se vyplatí prověřit nabídky uznávaných školek.

Kdy zasadit maliny?

Nejlepší dobou pro výsadbu je podzim. Pak je třeba maliny sázet s obnaženými kořeny, pro které je důležitá doba regenerace a vysoký obsah vody v půdě. Sazenice lze umístit do země od září do začátku listopadu i při teplotě kolem 4 stupňů Celsia. Mladé keře je třeba mulčovat, aby v zimě nezmrzly. Sázet maliny na jaře je také přípustné - je však třeba pamatovat na to, že v prvním roce po výsadbě budou rostliny plodit méně. Pokud tedy nemůžete čekat s tímto úkolem do podzimu, zasaďte keř brzy na jaře, aby sazenice stihla zakořenit.

Výsadba malin – vhodné místo pro sazenice

Ideální poloha pro maliny je v polostínu a chráněná před větrem – při výsadbě na plném slunci mohou uschnout. Při výběru místa pro výsadbu musíte nejprve vzít v úvahu typ půdy a požadavky sazenic. Maliny dobře rostou v humózní půdě s pH 5–6,5. Půda by měla být úrodná a mírně propustná, aby se zabránilo hnilobě kořenů. Půda by měla být prokypřena poměrně hluboko, protože tyto rostliny mají hluboce vyvinutý kořenový systém. Před výsadbou malin (i 2-3 měsíce předem) se vyplatí vykopat 60 cm hluboké jámy a zasypat je humózní zeminou.

Jak zasadit maliny krok za krokem?

  • Prořezávání kořenů a výhonků - to je nezbytný postup při výsadbě malin. Nejprve pomocí prořezávačů zastřihněte příliš dlouhé, vysušené a poškozené kořeny. Výhonky pak seřízněte na délku 30–50 cm (můžete to udělat i hned po výsadbě). Nezapomeňte, že byste neměli vysazovat rostlinu se suchými kořeny, takže po seříznutí umístěte sazenici na 2-3 hodiny do kbelíku s vodou.
  • Kopání děr – provádějte rýčem (na ochranu rukou noste zahradní rukavice). Otvory pro maliny by měly být alespoň 20 cm široké a 10 cm hluboké.
  • Zasazení sazenic do země - kořeny rostliny rovnoměrně rozprostřete tak, aby stála svisle, a poté vyplňte boky jamky humózní zeminou o pH 5–6,5. Půdu zhutněte a hojně zalévejte.
  • Výsadba malin - vzdálenost mezi sazenicemi by měla být asi 50 cm. Keře této rostliny mohou růst velmi široce, takže je třeba jim poskytnout dostatek prostoru. Maliny je nejlepší sázet v rovnoměrných rozestupech.
  • Poskytování podpěr – maliny potřebují při růstu podpěry. Můžete si je vyrobit z dřevěných prken (vytvoří něco jako lešení) a nataženého drátu, na který přivážete výhonky keře.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy maliny zasadit a jak na to? Cenné tipy

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy maliny zasadit a jak na to? Cenné tipy

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy maliny zasadit a jak na to? Cenné tipy

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy maliny zasadit a jak na to? Cenné tipy

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy maliny zasadit a jak na to? Cenné tipy

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kdy maliny zasadit a jak na to? Cenné tipy

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.