Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně zasadit a pečovat o ořešák

Ořech se pěstuje stovky let. Dorůstá do výšky až 20 metrů a zahradu zdobí velkou, působivou korunou. Tento strom se vyplatí vysadit jako solitér alespoň 6 metrů od domu. Co byste ještě měli vědět o výsadbě ořešáku a jak o něj pečovat?

Nejlepší je zasadit ořešák na místo, kde bude mít strom dostatek prostoru k růstu. Nevyplatí se v jeho blízkosti pěstovat další ovocné či okrasné stromy a keře, protože mohou rychle uhynout. Vlašské ořechy obsahují ve svých zelených částech a kořenech toxickou látku zvanou juglon. Tento toxin způsobuje tzv odumírání ořechů – rostliny jiných druhů v blízkosti ořechu nerostou nebo se nevyvíjejí jen v malé míře. 

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • vidle

Výsadba ořešáku – umístění a půda

Ořech má zcela specifické požadavky na stanoviště. Nejlépe se fotí na dobře osluněných místech. Velkou pozornost je třeba věnovat hladině spodní vody v místě, kde hodláme ořešák vysadit. Vzhledem k tomu, že strom vyvíjí svůj kořenový systém poměrně hluboko (až 250 cm pod zemí), spodní voda na pozemku nemůže stoupat vysoko. Pokud nevíte, jaká je hladina spodní vody na vašem pozemku, věnujte pozornost okolí a výskytu dubů a jiných ořešáků. Pokud tyto stromy dobře rostou, voda ve studni drží dost hluboko a sklepy nebyly nikdy zatopeny, je s největší pravděpodobností spodní voda na tomto pozemku dost nízko pod úrovní terénu.

Požadavky ořechu na substrát nejsou příliš vysoké. Strom preferuje úrodnou, propustnou a mírně vlhkou půdu. Půda by měla být hlinitá, bohatá na humus a živiny. Ořešák je žravá rostlina. Reakce substrátu se může lišit od mírně kyselé po alkalickou.

Kdy zasadit ořech?

Ve školkách dostanete sazenice vlašských ořechů v nádobách nebo s holými kořeny. Oba typy lze vysazovat ve dvou obdobích – podzim nebo jaro. Na podzim je nejvhodnější polovina října, na jaře byste měli počkat, až půda rozmrzne. Stromky vysazené na podzim není třeba pravidelně zalévat, stačí je zalít ihned po výsadbě. Na zimu je však potřeba zakrýt. Ořech zasazený na jaře bude vyžadovat pravidelnou zálivku.

Jak zasadit vlašský ořech?

Před výsadbou vlašského ořechu by měla být půda odplevelena, vyryta rýčem a uvolněna vidličkou. Vhodné je doplnit půdu živinami. Poté je potřeba vykopat jamku, která bude větší než kořenový bal sazenice – vhodná hloubka jamky bývá cca 50 cm a průměr cca 70 cm. Na dno výkopu se vyplatí nasypat pár hrstí úrodné půdy, např. kompostu. Pokud sázíte ořešák s obnaženými kořeny, vytvořte na dně jamky hromádku a poté na ni rozložte kořeny stromu. Sazenici v nádobě jednoduše vyjměte z kbelíku a umístěte ji do otvoru. Poté je ořech ze všech stran pokryt zeminou, ale ne příliš. Sazenici vydatně zalijte a teprve poté ji zcela zasypte zeminou. Pokud sázíte strom na podzim, vyplatí se kolem rostliny vytvořit val, který ji ochrání před škodlivými účinky mrazu. Při umísťování sazenice do země nezapomeňte, že rostlina by měla být zasazena ve stejné hloubce, ve které rostla ve školce. Pokud byl očkován, místo očkování musí být nad zemí.

Pěstování vlašských ořechů – péče

Ořešák, který má optimální polohu a půdní podmínky, krásně poroste, aniž by vyžadoval přílišnou péči. Pěstování vlašských ořechů zvládne každý amatérský zahradník. Před výsadbou je nutné zastřihnout kořenový bal, zbavit jej poškozených, suchých a zmrzlých kořenů. Kořenový systém by měl mít pravidelný tvar. Výhonky můžete také zkrátit o ⅓ jejich délky. Pokud je jich v koruně více než 4,5, nejslabší výhony je třeba vystřihnout u báze kmene. Mladé sazenice ihned po výsadbě vydatně zalévejte - ty vysazené na jaře zalévejte pravidelně, ale mírně. Půdu kolem stromku můžeme mulčovat např. kompostem, který udrží půdu vlhkou a vyšší teplotu. Po výsadbě se také vyplatí ořešák zastřihnout, dát mu vhodný tvar a výšku asi 150–200 cm.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Ořešák - výsadba, požadavky, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Ořešák - výsadba, požadavky, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Ořešák - výsadba, požadavky, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Ořešák - výsadba, požadavky, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Ořešák - výsadba, požadavky, péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Ořešák - výsadba, požadavky, péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.