Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně zasadit a pěstovat řeřichu zahradní doma

Řeřicha zahradní, blízká příbuzná zelí, je nenápadná rostlina, která by neměla chybět v jarní nabídce. Ne nadarmo nechybí na velikonočním stole. V období, kdy příroda ještě nenabízí mladé plodiny, je řeřicha cenným zdrojem vitamínů a mikroprvků.

Výsadba řeřichy není složitá činnost a nevyžaduje žádné speciální dovednosti. I když ji lze vysévat na různé substráty, nejoblíbenější metodou, která umožňuje i získání efektních tvarů plodin, je výsev řeřichy na kosmetickou vatu.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • vhodná nádoba (může mít konvexní tvar)
  •  vata
  • semena řeřichy

Organické pěstování řeřichy

Výsadba řeřichy na vatu je nejen bezpečné a hygienické, ale také ekologické řešení. Stojí za to vědět, že vata není umělý materiál, ale přírodní, biologicky rozložitelný materiál. Vyrábí se z bavlny, takže až vám rostliny vyrostou a sklidíte, můžete zbytky posbírat a dát je do kompostéru. Tam se vata i zbytky řeřichy zcela rozloží. Radikální milovníci přírody považují pouze zasazení řeřichy do země za nejekologičtější způsob. Je však třeba zdůraznit, že vata je ekologický i hygienický materiál – to je důležité zejména tehdy, když se má řeřicha stát například ozdobou velikonočního stolu.

Řeřicha – jak zasadit semena na vatu?

Výsev semínek na vatu je rychlý a snadný. Zde je návod, jak zasadit řeřichu na
vatu krok za krokem:

  1. Vyberte si správné plavidlo. Pokud chcete dosáhnout konvexního tvaru, použijte misku nebo podšálek.
  2. Umístěte konvexní nádobu na talíř, abyste zabránili navlhnutí parapetu při zalévání rostlin.
  3. Nádobu zakryjte vatou.
  4. Vatu zalijte vodou.
  5. Na misku vytvořte mokrou vatu.
  6. Pokrm posypeme vatou rovnoměrně se semínky řeřichy. Vysévejte hustě. Semena mohou sklouznout z nerovných povrchů - musíte je lehce poklepat prstem, aby zůstala na místě.
  7. Semena postříkejte vodou - použijte rozprašovač, abyste je nesmývali ze šikmých ploch.

Kdy zasadit řeřichu?

Stojí za to vědět, že řeřichu lze vysévat doma po celý rok. Stačí si koupit semínka, která jsou neustále k dostání v zahradnických obchodech. Navíc před Velikonocemi, koncem února, se dají sáčky se semínky koupit snad v každém větším obchodě s potravinami. Pokud chcete zasít řeřichu na ozdobu velikonočního stolu, musíte to udělat ve správný čas. Nejzralejší, nejkrásnější řeřichu získáte, pokud ji zasejete 2 týdny před Vánoci. Pokud pěstujete rostliny na jižně orientovaném parapetu, bude vegetace o něco rychlejší. V tmavých bytech s okny na sever by se řeřicha měla vysévat o něco dříve a zavlažování by mělo být přísně kontrolováno, aby semena a klíčky nepokryly plísněmi. Pěstování této rostliny vyžaduje především správnou teplotu. Řeřicha klíčí při teplotě 20-22 stupňů Celsia, a přestože roste při teplotě 10 stupňů Celsia, vyšší teplota zajišťuje vyšší výnosy. Při plánování pěstování se proto vyplatí zajistit správně slunečné stanoviště. Na jaře a na podzim by mělo být slunečno, v létě polostinné,

Řeřicha – výsadba do neobvyklých pokrmů

Výsadba řeřichy na vatu má kromě hygieny a biologické rozložitelnosti i tu výhodu, že díky unikátním vlastnostem materiálu lze získat zajímavé tvary. Pokrýt obrácenou misku nebo vypouklý talíř mokrou vatou je docela snadné. Vyplatí se jím vyplnit i mezery u efektnějších pokrmů, abyste dosáhli zajímavého efektu. Díky tomu se řeřicha stane prvkem dekorace velikonočního stolu nebo dodá kuchyni či jídelně jarní, radostnou atmosféru. Nemůžeme zapomenout ani na kulinářské hodnoty řeřichy - tato charakteristická, lehce kořenitá rostlina dodá chuť mnoha každodenním pokrmům. Řeřicha je známá svou jedinečnou chutí a vůní. Skvěle se hodí do zeleninových salátů.

Vyplatí se přidat do chlebíčků s bílým sýrem a vaječnými pomazánkami.
Obohatí i chuť polévek a omáček.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy a jak zasadit řeřichu na vatu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy a jak zasadit řeřichu na vatu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy a jak zasadit řeřichu na vatu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy a jak zasadit řeřichu na vatu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy a jak zasadit řeřichu na vatu?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kdy a jak zasadit řeřichu na vatu?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.