Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně zasadit a stříhat levanduli pro bohaté kvetení

Levandule krásně pokvete, pokud ji zasadíte na slunné místo. Tato stálezelená rostlina má ráda úrodnou a propustnou půdu. Zjistěte, jak levanduli sázet a stříhat a naučte se nejdůležitější tajemství jejího pěstování. 

Levandule dobře snáší řez. Díky tomu má pěkný tvar a lépe houstne. Optimální doba pro řez je časné jaro a srpen, po odvadnutí květenství.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • agrotextilie
  • prořezávač
  • písek nebo zahradní půda
  • plastová nádoba
  • rozprašovač na květiny 

Levandule – stálezelená rostlina

Levandule (Lavendula) má téměř 40 druhů. Pochází z Kanárských ostrovů a Indie, ale běžně se vyskytuje po celém světě. Vhodné pro pěstování na zahradě, na plantáži i doma v květináči. V Polsku je jednou z nejznámějších odrůd – díky vysoké mrazuvzdornosti – levandule úzkolistá . Je to podkeř, jehož květy mají různé odstíny fialové a tvoří květenství vysazená na stopce. Dosahuje výšky 60–90 cm a jeho listy jsou našedlé barvy. Levandule je stálezelená rostlina, která při kvetení vydává příjemnou vůni. Intenzivní vůně květin odpuzuje komáry a chrání ostatní rostliny před škůdci.

Kdy zasít levanduli?

Levanduli lze vysévat ze semínek. Optimální doba výsevu je od září do října. Semena pak musí být umístěna přímo do země nebo semeniště. Levandule zasetá na podzim lépe vzchází a je silnější. Semena se během zimy přirozeně ochlazují a probouzejí se k vývoji s příchodem teplých jarních dnů. Na ochranu před mrazy se po zasetí do země vyplatí zakrýt semena agrotextilií.

Druhé kolo setí je březen-duben. Během tohoto období musí být semena umístěna v krabicích nebo květináčích. Ty, které se používají pro jarní setí, by měly být stratifikované (přechlazené) – proces spočívá v nasypání semínek do malé plastové nádoby a jejich smíchání s trochou vlhkého písku nebo zeminy. Poté umístěte nádobu do chladničky a uchovávejte ji tam po dobu 2-3 týdnů. Po této době lze obsah nádoby vysévat do truhlíků naplněných lehkou, propustnou zeminou. Pokud rostlina roste příliš hustě, rozbijte sazenice nebo je přesaďte do samostatných květináčů. Levandule vyklíčí asi za 14 dní. Během této doby musí mít půda alespoň 7⁰C a lehce pokropená odstátou vodou z rozprašovače květin.

Výsadba levandule na zahradě: půda a umístění

Sazenice levandule můžete zarýt do země brzy na jaře nebo na podzim. Tato rostlina má ráda slunné a vzdušné polohy, protože levandule vyžaduje dobrou cirkulaci vzduchu. Rostliny by se neměly sázet do prohlubní v zemi, protože v takových podmínkách je příliš vlhko a
levanduli hrozí houbové choroby. V podmínkách dobrého slunečního záření kvete nejbohatěji a má lepší barvy. Půda v místě výsadby musí být úrodná a propustná,
zásaditá s pH 6,5–7,0. Pro výsadbu levandule vykopejte rýčem jamku hlubokou asi 30 cm. Půda by měla
mít dobrou drenáž a být vzdušná - to umožní keř dobře růst. Pokud je substrát kompaktní a hustý, vykopeme větší jámu a na jejím dně uděláme drenážní vrstvu např. ze směsi štěrku a písku (cca 5-10 cm vysoká). Sazenice nařezané prořezávačkami vložte do jamky a zasypte je zeminou. Mezi jednotlivými rostlinami udržujte vzdálenost 30–40 cm. Díky tomu se budou keře při růstu dobře tvořit.

Jak levanduli stříhat?

Vývoj a kvetení levandule závisí nejen na lokalitě, ale také na pravidelné péči. Tyto dílčí keře vyžadují speciální řez. První řez je nejlepší provést v
prvním roce pěstování, kdy je sazenice mladá a nerozvětvená. Seřízněte ho na polovinu jeho výšky. Udržovací řez je důležitý postup, díky kterému rostliny zformují a
zhoustnou. Optimální doba pro řez levandule je září. Keř tak dobře poroste a lépe odolává poklesu teplot v zimě. Další řez proveďte na jaře. Má dát rostlině správný tvar a tvar, proto zkraťte mladé výhonky. Tuto kúru opakujte každý rok. Druhým postupem je stříhání květin do suchých kytic. Provádíme
je, když jsou rostliny v počáteční fázi květu. Díky tomu budeme ještě dlouho obdivovat uvolněné levandulové aroma. Pokud má vaše levandule nemocné, poškozené nebo zlomené větvičky, je třeba je odstranit. Keř tak zpevníte a vytvoříte prostor pro nový růst.

Zalévání levandule

1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


Dalším postupem péče je zalévání levandule. Dělejte je pravidelně, ale ne příliš hojně, protože keř dobře zvládá suché půdy. V létě je lepší zalévat častěji, ale malými porcemi vody. Pravidelná zálivka levandule po výsadbě je klíčem k jejímu správnému růstu a kvetení. Květy ani stonky však nesypte. Voda musí být přiváděna přímo do země. Přemokření levandule, zvláště když je zasazena do jílovité půdy, může způsobit hnilobu keře.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Levandule na zahradě - výsadba, pěstování, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Levandule na zahradě - výsadba, pěstování, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Levandule na zahradě - výsadba, pěstování, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Levandule na zahradě - výsadba, pěstování, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Levandule na zahradě - výsadba, pěstování, péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Levandule na zahradě - výsadba, pěstování, péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.