Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně zasadit česnek: Podzimní a jarní výsadba krok za krokem

Česnek, který je lidstvu znám již nejméně 5000 let, v našich klimatických podmínkách dokonale přezimuje, takže jej lze sázet i na podzim. Zimní česnek obvykle opouští listy v únoru, a pokud je zima teplá - v lednu. I když špičky mohou při mrazech zmrznout, rostlina úžasně regeneruje a poskytuje vynikající výnosy.

Výsadba česneku na podzim zajistí dřívější sklizeň (obvykle v červenci) a také vám umožní vyhnout se skladování stroužků přes zimu, což je doma poměrně obtížné. Pokud se však z nějakého důvodu opozdíme s výsadbou ozimého česneku, máme šanci ztrátu na jaře dohnat.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • lopata 
  • hrábě
  • sázecí lopata 
  • kompost 
  • stroužky česneku nebo vzduchovky

Proč a jak zasadit zimní česnek?

Zimní (zimní) česnek se vysazuje pro získání dřívější sklizně než jarní odrůdy. Uchovat hřebíček doma tak, aby byl vhodný pro jarní výsadbu, je obvykle obtížné. K tomu potřebujete tmavou a chladnou, přesto vzdušnou místnost, kde teplota neklesne pod 0 stupňů Celsia. Můžete zkusit stroužky skladovat v lednici, ale ne vždy je to možné – česnek často hnije nebo předčasně klíčí.

Pohodlnější a jednodušší je zasadit česnek na zahradu na podzim. Pro tento účel se vyplatí zvolit polohu poblíž jahod, petržele nebo mrkve. Česnek dobře roste na záhonu po okurkách, rajčatech, květáku, fazolích a celeru. Nemělo by se však vysazovat tam, kde dříve rostly cibule , řepa nebo brambory.

Kdy a jak sázíme zimní česnek?

Zimní česnek se sází na přelomu září a října, aby měl možnost před zimou zakořenit. Nejlepší půdou pro tuto rostlinu je humózní, úrodná půda. Velké a pěkné hlávky se v kyselé a nepropustné půdě nevyvinou.

Před výsadbou česneku záhon zryjte lopatou a přidejte velkou dávku kompostu (1-2 10litrové kbelíky na 1 ㎡). Připravené místo je nutné vyrovnat hráběmi.

Česnek – jak zasadit stroužky a cibule?

Stojí za to vědět, že zimní česnek lze zasadit nejen jako stroužky, ale také jako vzduchové žárovky. Je však třeba mít na paměti, že ten vypěstovaný z cibulí má podobu jediného velkého hřebíčku. Přestože je vhodná pro potravinářské účely, nepěstuje se jako zdravé koření, ale k ochraně jiných rostlin.

Například vysazená mezi jahodami je dokonale chrání před škůdci a chorobami. V úrodné a dobře vyhnojené půdě může jediný stroužek dosáhnout velikosti vlašského ořechu.

Pokud nám nezáleží na ochraně jiných rostlin, ale na plodinách, měli bychom zvolit hřebíček. Jsou to hlavy s několika nebo tuctem zubů, které tak dobře známe z vaření.

Jak zasadit česnek do země? Hloubka a rozestup

Na plantážích závisí výběr odrůdy česneku na tom, zda bude rostlina vysazena na podzim nebo na jaře. V zahradním pěstování to však nevadí – každá odrůda, i jarní, přinese úrodu. V nejchladnějších oblastech Polska se vyplatí na zimu pokrýt půdu v místě, kde byl jarní česnek vysazen agrotextilií nebo mulčem.

Jak hluboko zasadit česnek?

Stojí za to vědět, že na podzim se sází hlouběji než na jaře. To zaručuje lepší podmínky pro přežití rostliny v případě mrazů. Chcete-li stroužky zasadit, vykopejte malé jamky hluboké 5–6 cm pomocí sázecí lopatky. U cibulovin jsou otvory mnohem mělčí a hluboké asi 1-1,5 cm.

Výsadba česneku – sazenice.

Rozdíl mezi výsadbou hřebíčku a cibulí není jen v hloubce, ale také ve vzdálenosti. Hřebíček se sází do řádků každých 20–30 cm, jeden stroužek každých 6–10 cm. Stojí za to vědět, že česnek pro pažitku se sází do hnízd (několik stroužků v jedné jamce).

Vzduchovky se vysazují každých 5–10 cm, v závislosti na jejich velikosti.

Jak zasadit jarní česnek?

I když odrůda česneku není při zahradním pěstování důležitá, stojí za to vědět, že na jarních plantážích se vysazuje téměř výhradně česnek Jankiel a Jarus. Zimní odrůdy, které dobře rostou v našich půdách, zahrnují:

  • List (se 4–7 hřebíčky na hlavu)
  • Harnaś (s 8–13 hřebíčky)
  • Husar (s 12–20 zuby)
  • Mega (s 3–5 hřebíčky)
  • Ornak (se 4–10 hřebíčky)
  • Zawrat (s 5–7 hřebíčky)

Jarní česnek se sází podobně jako podzimní - má podobné nároky na půdu, sluneční záření a vlhkost. Stroužky jsou umístěny v březnu a začátkem dubna do hloubky o něco nižší než v případě zimního česneku. Stojí za to věnovat pozornost datu výsadby rostlin na jaře - pokud jsou umístěny do půdy příliš pozdě, nestihnou zakořenit a nepřinesou dobrou sklizeň.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak zasadit česnek na zahradě? Co stojí za to vědět o jeho pěstování?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak zasadit česnek na zahradě? Co stojí za to vědět o jeho pěstování?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak zasadit česnek na zahradě? Co stojí za to vědět o jeho pěstování?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak zasadit česnek na zahradě? Co stojí za to vědět o jeho pěstování?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak zasadit česnek na zahradě? Co stojí za to vědět o jeho pěstování?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak zasadit česnek na zahradě? Co stojí za to vědět o jeho pěstování?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.