Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně zasadit hortenzie pro bohaté kvetení

Hortenzie jsou nádherně kvetoucí keře, které lze nalézt ve venkovských, naturalistických i moderních zahradách. Způsob péče o ně se liší podle odrůdy, ale termín a postup při jejich výsadbě jsou podobné. Naučte se, jak zasadit hortenzie tak, aby vám na zahradě kvetly každý rok.

Způsob výsadby hortenzií v zahradě má přímý vliv na hojnost kvetení rostliny a její odolnost vůči chorobám. Proto se vyplatí zajistit jí příznivé půdní podmínky a pečlivě připravit místo, kam ji vysadíme.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • prořezávač

Kdy zasadit hortenzie?

Hortenzie v květináčích se prodávají i brzy na jaře. Druhy s dobře vyvinutým kořenovým systémem, často již kvetoucí, lze vysazovat po celou sezónu. Nejlepší je umístit rostlinu do země ihned po nákupu a nejpříznivější doba pro výsadbu hortenzií je podzim nebo jaro. Bez ohledu na roční období stojí za to vysadit tyto rostliny v zatažených, ale ne chladných dnech. 

Při výběru optimálního termínu musíme pamatovat na to, že tyto květiny špatně snášejí nízké teploty. S výsadbou hortenzií do země je proto lepší počkat až do prvního mrazu. Při rozhodování o podzimním termínu zvolte teplejší dny září nebo října a nakonec listopad. Po výsadbě by měla mít rostlina dostatek času na zakořenění a aklimatizaci před zimou. Dobrým krokem bude ochrana mladé sazenice proti mrazu.

Jarní termín výsadby hortenzií nenese riziko vymrznutí rostliny. Při jarní výsadbě je však nezapomeňte pravidelně zalévat, a to i během celého vegetačního období.

Výsadba hortenzií – půda a umístění

Úspěch pěstování hortenzií závisí mimo jiné na: na řádnou přípravu terénu a místa. Keře preferují vlhkou, úrodnou, propustnou a kyselou půdu. Dobrým krokem by bylo smíchat zahradní zeminu s kompostem a kyselou rašelinou nebo zvolit hotovou substrátovou směs určenou přímo pro pěstování kyselomilných rostlin. Optimální půdní reakce je 4,5–5,5 pH.

Místo pro hortenzie by mělo být důkladně vyčištěno, odpleveleno, půda uvolněna a provzdušněna. K tomu zryjte zeminu do hloubky alespoň rýče. 

Pro růst hortenzií je příznivé slunné nebo mírně přistíněné stanoviště na zahradě. Rostlinu, která nemá ráda chlad a mráz, je také třeba chránit před silným větrem.

Jak zasadit hortenzie na zahradě?

Před výsadbou hortenzie do země by měla být rostlina v květináči intenzivně zalévána. Keř a nádobu lze umístit do misky s vodou i několik hodin před výsadbou do země.

Nejprve musíte připravit místo, kde bude keř růst. Před přemístěním na zem je třeba místo pečlivě zryt a pečlivě odstranit dlouhodobě působící plevele s hlubokými kořeny. Jámy pro hortenzie vykopáváme v rozestupech odpovídajících síle růstu rostliny. U zakrslých odrůd stačí vzdálenost 50 × 50 cm a u silně rostoucích 100 × 120 cm. Popínavá odrůda by měla být alespoň 30 cm od stěny.

Při výsadbě hortenzie vykopejte jamky dvakrát větší, než je její kořenový bal. Na dno jamky se vyplatí nasypat substrát pro kyselomilné rostliny nebo směs kyselé rašeliny a kompostu, přičemž nezapomínejte, že hortenzie je nutné zasadit do stejné hloubky, jako byla v nádobě. Vyjmeme sazenice z květináče a jemně rozbijeme hrudku země. Poškozené nebo příliš dlouhé kořeny lze zkrátit pomocí ostrého prořezávače. Prořezávání by je mělo povzbudit k bujnějšímu růstu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak zasadit kytici nebo zahradní hortenzii?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak zasadit kytici nebo zahradní hortenzii?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak zasadit kytici nebo zahradní hortenzii?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak zasadit kytici nebo zahradní hortenzii?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak zasadit kytici nebo zahradní hortenzii?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak zasadit kytici nebo zahradní hortenzii?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.