Produktové dotazy: 730 829 745

Jak udělat sprchu bez sprchové vaničky? Pokyny krok za krokem

Sprchová kabina má mnoho příznivců. Mezi výhody řešení patří vysoká estetika a elegance, stejně jako komfort používání a snadná údržba. Udělat kabinu bez sprchové vaničky sami není obtížné, i když to vyžaduje určité zkušenosti, zejména při pokládání dlaždic.

Nejjednodušší způsob je vyrobit pochůznou kabinu ve fázi výstavby nového domu nebo bytu. O něco více problémů můžete narazit, když budete chtít nahradit standardní sprchový kout za bezsprchový v již používané koupelně. Ve většině případů je to možné, i když ne vždy je možné použít bodové nebo lineární podlahové vpusti.

Seznam potřebných produktů:

  • Aku vrtačka
  • vědro
  • stolní kartáč (pro nanášení hydroizolace)
  • hydroizolace (například tekutá fólie)
  • lepicí malta na obklady
  • fuga
  • sanitární silikon
  • dlaždice
  • odtok
  • kabina (stěny a dveře nebo pouze dveře)
  • baterie do sprchy

Co je to sprcha bez sprchové vaničky?

Jak vyrobit sprchovou kabinu tak, aby poskytovala komfort a pohodlí užívání a zároveň byla elegantním řešením? Stojí za to vzdát se standardní sprchy se sprchovou vaničkou ve prospěch pochozí kabiny. Taková kabina je prodloužením podlahy a nejčastěji se vyrábí z keramických dlaždic. Mohou to být stejné dlaždice, které jsou instalovány v celé koupelně, nebo jiné dlaždice, které odpovídají estetickému designu.

Sprcha bez sprchové vaničky vypadá efektně a snáze se udržuje v čistotě než tradiční sprchová kabina. Musí to být však provedeno opatrně - pokud jsou sklony příliš malé a velikost odtoku neodpovídá průtoku vody, podlaha koupelny bude neustále vystavena zaplavení.

Sprchový kout bez vaničky místo klasického

Sprchový kout bez sprchové vaničky je nejlepší zvážit ve fázi návrhu novostavby domu nebo bytu. Změny můžete provádět i při celkové rekonstrukci koupelny. Tento typ adaptace pravděpodobně nebude zaveden v žádné jiné situaci, protože je velmi obtížné provést všechny práce nutné k rekonstrukci bez narušení struktury podlahy a stěn alespoň v bezprostřední blízkosti kabiny.

Největší výzvou při přestavbě sprchy se sprchovou vaničkou na sprchovou kabinu bez sprchové vaničky je vytvořit potřebné sklony a umístit odtoky dostatečně nízko. Odtok v klasické sprchové vaničce je umístěn v úrovni výše než podlaha, takže je možné zachovat sklony trubek pro odvod vody, i když jsou umístěny nad úrovní podlahy. Naštěstí i s tím si můžete poradit pomocí nástěnných vpustí. Veškerá voda ze sprchy je pak směřována do potrubí umístěných na úrovni podlahy. Je třeba zajistit, aby umístění sprchy bez sprchy bylo v odpovídající vzdálenosti od instalační šachty. Pokud je lokalita příliš odlehlá, bude mít zhotovitel problémy s přesměrováním spádu splašků v podlahových vrstvách. 

Jak udělat sprchu bez sprchové vaničky krok za krokem?

  1. Podlahu vhodně vyprofilujte – podle použitých vpustí (bodové, liniové, stěnové) musí mít podlaha správně nasměrované sklony. Měli byste se také starat o jejich sklon (alespoň 2%).
  2. Naneste vrstvu hydroizolace - sprchová kabina je neustále vystavena vodě, takže byste tento krok neměli zanedbávat. Můžete použít již hotový výrobek, tzv tekutá fólie, která se velmi snadno roztírá po povrchu např. štětcem na lavici.
  3. Použijte lepicí maltu - sypkou maltu je nutné smíchat s vodou ve vhodném poměru v kbelíku pomocí vrtačky vybavené míchadlem. Lepicí vrstva se nejčastěji nanáší na podklad a dlažbu, tím se položí celá podlaha v kabině. Je třeba dbát na udržení vhodných sklonů.
  4. Pokračujte ke spárování obkladů – po době určené výrobcem lepicí malty můžete začít se spárováním. Spáry mezi stěnami a podlahou a kolem odtoků by měly být chráněny sanitárním silikonem.
  5. Posledním krokem je instalace sprchových stěn a dveří a také baterie nebo dešťové sprchy

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak udělat sprchu bez sprchové vaničky? Pokyny krok za krokem

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak udělat sprchu bez sprchové vaničky? Pokyny krok za krokem

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak udělat sprchu bez sprchové vaničky? Pokyny krok za krokem

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak udělat sprchu bez sprchové vaničky? Pokyny krok za krokem

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak udělat sprchu bez sprchové vaničky? Pokyny krok za krokem

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak udělat sprchu bez sprchové vaničky? Pokyny krok za krokem

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.