Produktové dotazy: 730 829 745

Jak udržet dokonalé okraje trávníku: Praktický průvodce pro krásnou zahradu

Krásný trávník je výkladní skříní každé zahrady. Péče o ni nemusí být náročná – důležité je některá ošetření provádět systematicky.

K perfektně vypadajícímu trávníku přispívá mnoho faktorů, ale ani ta nejkvalitnější tráva, optimálně hnojená a zalévaná, nebude vypadat okázale, pokud její okraje zůstanou nerovné a zarostlé.

Dokonalý trávník musí mít rovnoměrně zastřižené okraje. Kromě estetického hlediska usnadňují zarovnané a zastřižené okraje následnou péči o trávník.

Existují samozřejmě různé formy lemování trávníku, které jej také pomáhají udržet na uzdě, ale zastřihování je nejklasičtější a nejlevnější metoda a nezavádí další prvky a textury jako kostky, proutí, obrubníky, kov, dřevo nebo plastický. Musíme však počítat s tím, že jakákoli forma vyčnívající hrany ztíží i tak základní operaci, jako je sekání.

Tradiční „anglická hrana“, jak se říká  sekání trávníku rýčem se zaoblenou čepelí, se jeví jako optimální řešení v každém ohledu. Podél požadovaných okrajů trávníku vyřízněte drážku asi 2 cm širokou a asi 5 cm hlubokou. 

Díky tomuto postupu se mulč ze záhonů nedostane na trávník a při sekání může jedno kolo sekačky jezdit po trávníku a druhé po záhonu, díky čemuž  je okraj trávníku vždy dokonale zastřižen. Dodatečně snižujeme rozsah zahradních povinností čištěním okrajů od trvale přerůstající trávy.

Aby se péče o trávník nestala na obtíž, vyplatí se pořídit si pár nástrojů. Nemáte-li speciální půlkulatý rýč, můžete s úspěchem použít  plochý ostrý rýč pro pěkné řezy. Na kratších úsecích lze použít i obyčejný ostrý nůž nebo tzv tapeta na zeď .

Posekané proužky trávy je nejlepší vypáčit malou lopatkou nebo motykou. Jsou také skvělým doplňkem do kompostu. Vyplatí se také mít tzv vyžínač trávníku. Vysekávání těžko přístupných rohů (a takových míst je na většině zahrad) se s tímto nástrojem stává téměř potěšením.

Níže je videoprezentace půlkulatých a plochých rýčů ze série T-REX, které budou výbornou podporou při práci na dokonalém trávníku.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak udržet pěkný trávník? Část 1 - ořezávání okrajů

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak udržet pěkný trávník? Část 1 - ořezávání okrajů

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak udržet pěkný trávník? Část 1 - ořezávání okrajů

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak udržet pěkný trávník? Část 1 - ořezávání okrajů

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak udržet pěkný trávník? Část 1 - ořezávání okrajů

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak udržet pěkný trávník? Část 1 - ořezávání okrajů

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.