Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vybrat ideální sekačku: Elektrické vs. akumulátorové modely

Internetové obchody a železářství nabízejí sekačky s různými pohony: elektrické, akumulátorové i benzínové sekačky na trávu. Přestože má každý z těchto typů mnoho výhod, měli bychom výběr přizpůsobit našim potřebám.

Kdy pomůže elektrická kosa?

Velikost zahrady má zásadní vliv na výběr sekačky.  Elektrická kosa bude fungovat na větších plochách než méně účinný bateriový model.  Mezi důležité parametry patří také výkon zařízení, kapacita sběrače trávy, výška a šířka sečení. Práce na zahradě by měla být pro majitele zahrady potěšením, vyplatí se to zohlednit při výběru zařízení, které budeme používat. V obchodech se zahradním nářadím byste měli snadno najít zařízení s nízkou hmotností a - což je obzvláště důležité - velkými koly, které usnadňují pohyb sekačky. To jsou výhody elektrické kosy. Je lehký, malých rozměrů, málo hlučný a nevypouští výfukové plyny. Je však třeba počítat s tím, že sortiment takových modelů je omezený délkou napájecího kabelu, což může být na větších plochách problém. Při práci dávejte pozor, abyste nepřestřihli kabely – když je kabel ve vysoké trávě neviditelný, může se snadno poškodit.  Jednou z výhod elektrické kosy je její nenáročnost na obsluhu.  Při častém používání nástroje jen musíme pamatovat na pravidelné broušení nožů, protože právě ty se opotřebovávají nejrychleji. Nůž v elektrických kosách funguje na principu rotorových lopatek - má dvě čepele, které sekají trávu, a odřezky přistávají ve speciální nádobě nebo vylétají tryskou ven. Na rovnoměrné trávníky s malou plochou bychom měli používat sekačku s výkonem nižším než 1 500 W. S vysokou trávou a nerovným povrchem si poradíme pouze zařízení s výkonem 2 000 W a více. Výběr modelu s odpovídajícím výkonem je velmi důležitý parametr, protože nám umožní pracovat na zahradě ekonomicky a pohodlně.  Aby nám elektrická kosa sloužila dlouho, měla by být pravidelně (nejlépe po každém použití) čištěna, udržována a kontrolovány nejdůležitější prvky.  Z bezpečnostních důvodů před prováděním údržby zařízení odpojte od zdroje napájení. 

Výkon zařízení je nutné přizpůsobit velikosti zahrady. Tento parametr má klíčový vliv na sílu a výkon nástroje. Výkon elektrických kos dostupných v obchodech se pohybuje od 1000 do 2000 W – ty nejvyšší by měly bez problémů zvládnout zahradu o rozloze přesahující 650 metrů čtverečních. Sekačky s nejnižším výkonem lze použít na zahradě o rozloze maximálně 200 metrů čtverečních.

Akumulátorový křovinořez a jeho výhody

Akumulátorový křovinořez je poháněn energií z lithium-iontové baterie umístěné v zařízení.  Ještě před pár lety byla kapacita takových baterií velmi omezená, takže modely baterií se používaly především na malých pozemcích.  Moderní napájení však znamená, že tyto kosy poskytují výkon srovnatelný s elektrickými.  A to je jen jedna z mnoha výhod. Mezi výhody patří také tichý a ekologický provoz, na který si sousedé jistě nebudou stěžovat. Tato zařízení nevypouštějí výfukové plyny. Absence napájecího kabelu umožňuje snadné manévrování s vybavením – napomáhá tomu i jeho nízká hmotnost. Aktuálně jsou bateriové kosy dostupné ve dvou verzích – s pohonem nebo bez pohonu. Ve variantě bez pohonu závisí pohyb sekačky na svalové síle uživatele. Sekání trávníku tak může být o něco složitější. V případě poháněného akumulátorového křovinořezu s ním uživatel musí pouze vhodně manévrovat. 

Elektrické nebo bateriové?

Výběr vybavení do značné míry ovlivňuje nejen velikost zahrady, ale také terén. V případě malého rovného povrchu není nutný nájezd kosy. Pokud však musíme při sekání urazit velké vzdálenosti, měli bychom zvolit model s pojezdem nebo elektrickou kosou. U takto často používaného vybavení záleží na odolnosti materiálů, ze kterých je vyrobeno. Měly by být odolné vůči korozi a poškození, ke kterému může během provozu dojít. Konstrukce sekačky musí být také funkční, aby uživatel mohl snadno provádět údržbu a mytí zařízení. 

Pokročilejší modely elektrických a bateriových kos by měly mít nastavitelnou výšku sečení. Nastavuje se pomocí páky

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Aby byl trávník rovný, měli byste použít elektrickou kosu nebo kosu na baterie?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Aby byl trávník rovný, měli byste použít elektrickou kosu nebo kosu na baterie?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Aby byl trávník rovný, měli byste použít elektrickou kosu nebo kosu na baterie?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Aby byl trávník rovný, měli byste použít elektrickou kosu nebo kosu na baterie?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Aby byl trávník rovný, měli byste použít elektrickou kosu nebo kosu na baterie?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Aby byl trávník rovný, měli byste použít elektrickou kosu nebo kosu na baterie?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.