Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vybrat nejlepší zahradnické nůžky pro vaši zahradu

Silné zahradnické nůžky se mohou ukázat jako nenahraditelné při sezónním stříhání živých plotů. O růže a ovocné keře se můžeme starat pomocí jednoručního prořezávače. Na silnější větve stromů je nejlepší použít obouruční nůžky. Zodpovědný zahradník se díky osvědčenému vybavení o svůj trávník snadno postará.

Vybíráme nejlepší prořezávač

Zahradnické nůžky dostupné v internetových obchodech a obchodech pro kutily se liší velikostí a typem násady, takže je můžeme použít k prořezávání keřů a větví stromů různé tloušťky.  Pokud si chceme vybrat dobrý prořezávač, měli bychom volit modely šité na míru našim potřebám.  Před nákupem prořezávače je nejlepší zkontrolovat, jak se zařízení cítí ve vašich rukou. Na co si dát pozor? Mělo by být pohodlné, efektivní a řezat větve přesně s co nejmenším úsilím ze strany uživatele.  To jsou vlastnosti, které by správný prořezávač měl mít.  To se promítá do vysoce kvalitní práce na poli a kvalitní vybavení by nemělo drtit rostliny ani poškozovat kůru na větvích během prořezávání. Delší práce s prořezávačkou by neměla zatěžovat ruce ani zápěstí zahradníka. Technologie se neustále snaží usnadňovat práci, proto jsou některé modely prořezávaček (s rozsahem střihu více než 45 milimetrů) vybaveny přídavnými převody. Díky tomu nemusíme vynakládat tolik síly na provádění následných, opakovaných činností.  V závislosti na velikosti a účelu lze dobré zahradní nůžky rozdělit do několika typů:

  • Jednoruční zahradní nůžky – to jsou nejmenší zařízení. Jsou určeny především k stříhání květin, bylinek, výhonků a malých větví. Nejmenší modely mají rozsah střihu do 15 milimetrů, větší pak 16 až 25 milimetrů. Čepele zahradnických nůžek by měly být vyrobeny z nerezové nebo kalené oceli.
  • Obouruční zahradní nůžky - jedná se o větší modely zahradních nůžek, vybavené prodlouženou, ergonomickou rukojetí. Lze je s úspěchem použít k ořezávání silnějších suchých větví stromů. Rukojeti obouručních zahradnických nůžek by měly být potaženy pružným materiálem, který zabrání sklouznutí rukou. Menší modely obouručních nůžek jsou nejčastěji k dispozici s rozsahem řezu 26 až 35 milimetrů, zatímco větší - od 36 do 45 milimetrů. Vyplatí se mít prořezávačku vybavenou omezovači. Jedná se o speciální nárazníky, které tlumí nárazy a chrání tak ruce zahradníka proti zranění. 
  • Prořezávače na tyče – to jsou zařízení, která se hodí při stříhání větví vysoko v korunách stromů a na jiných těžko dostupných místech. Vyznačují se největším řezným průměrem mezi výše uvedenými zahradními nůžkami, který může dosahovat až 65 milimetrů. Mají teleskopická ramena s nastavitelnou délkou, takže při zahradničení nebudete muset používat žebřík. Řeznou sílu zahradních nůžek instalovaných na výložníku lze zvýšit speciálním převodem, který se instaluje do modelů vyšší třídy. Navíc nechybí ani housenkový mechanismus, díky kterému můžete bez námahy prořezávat větve umístěné i na těch nejodlehlejších místech (a odstranit je pomocí speciálního nastavitelného háčku). Některé modely dobrých nůžek jsou vybaveny nastavitelným úhlem řezu. Jejich dosah je od 6 do 8 metrů.

Pro pomocné práce na menších větvích se používají zahradní nůžky, menší verze zahradnických nůžek . Budou řezat předměty, jako je drát, lepenka a dokonce i tenké plechy. Poradí si i s menšími ratolestmi.

Zahradní nůžky se mohou lišit velikostí a typem ostří, kterým jsou vybaveny. Prvním typem je nůžkový nůž, tedy dva stříhací nože, které fungují úplně stejně jako nůžky. Používají se k řezání větví malé tloušťky. V případě čepelí kovadliny máme co do činění s konstrukcí založenou na široké kovadlině, díky které můžeme držet a uřezat silnou větev. Kovadlinové nože jsou k dispozici ve všech typech prořezávaček. 

Jak pečovat o zahradní nůžky?

Aby nám dobrý nůžek dlouho sloužil, musí se o něj po sezóně náležitě pečovat. Nářadí je nutné důkladně očistit, odstranit zbytky zeleně a odstranit zbytky z mechanismu pomocí drátěného kartáče. Před umístěním na polici namažte nože a mechanismus olejem, čímž zařízení zakonzervujete a prodloužíte jeho životnost. I přes tyto činnosti se mohou jednotlivé součásti často používaného nástroje rychle opotřebovat. V první řadě to mohou být čepele, které se časem otupí, a kovadlina.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Nejlepší nůžky, které si poradí s každým živým plotem

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Nejlepší nůžky, které si poradí s každým živým plotem

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Nejlepší nůžky, které si poradí s každým živým plotem

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Nejlepší nůžky, které si poradí s každým živým plotem

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Nejlepší nůžky, které si poradí s každým živým plotem

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Nejlepší nůžky, které si poradí s každým živým plotem

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.