Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vybrat správné čerpadlo pro vaši studnu

Mít kruhovou studnu na vlastním pozemku přináší mnoho výhod, včetně: snížení nákladů souvisejících s využíváním vody ze sítě nebo úplné odříznutí od běžných vodovodů. Při výběru studňového čerpadla byste měli vzít v úvahu jak typ studny, tak hloubku spodní vody. Důležitá je také účinnost čerpadla. 

Které studniční čerpadlo je nejlepší?

U studní s čistou vodou můžeme volit mezi hydroforovými čerpadly, tedy namontovanými na povrchu (v blízkosti studny nebo v suterénu budovy) a ponornými čerpadly, která jsou instalována uvnitř, poblíž dna studny. Hydroforová čerpadla jsou nejčastěji instalována v rodinných domech. Skládají se z tlakové nádoby a sacího potrubí, které vede do studny. Čerpadla namontovaná na povrchu mohou nasávat vodu z hloubky nejvýše 8 metrů. To může být značné omezení, ale je kompenzováno nízkou cenou hydroforových čerpadel a jejich snadnou instalací. U ponorného čerpadla, které je schopno čerpat vodu z hladiny nižší než 8 metrů pod povrchem, taková omezení nejsou. Než se však rozhodneme pro pořízení čerpadla do hluboké studny, musíme vědět, v jakém typu studny bude pracovat: zda se jedná o mělkou kopanou nebo vrtanou studnu.  Jaké čerpadlo bude ideální do kopané nebo vrtané studny?  Měli bychom si uvědomit, že ponorné čerpadlo může dodávat vodu i ze studní hlubokých několik desítek metrů. Je umístěn v blízkosti dna studny a připojen k tlakové nádobě potrubím. Měl by být spolehlivý a odolný, protože k němu budeme mít přístup až po vytažení z vody. Obvykle má válcovitý tvar, přizpůsobený studni.

Jaké čerpadlo do hluboké studny?

Vzhledem k tomu, že známe jak omezení hydroforových čerpadel, tak možnosti čerpadel pro hluboké studny, můžeme si vybrat to nejlepší čerpadlo pro hluboké studny.  Důležité je, že ani instalací vyššího výkonu hydroforového čerpadla nebudeme schopni nasávat vodu z hladiny nižší než 8 metrů. To proto, že podtlak v místě sání vody může být ekvivalentní pouze atmosférickému tlaku. Jinak by vznikla vakuová pumpa. Tento problém se netýká ponorných čerpadel. Vyznačují se vysokou úrovní lisování, která může dosáhnout až několika desítek metrů. Další úrovně dodávky lze dosáhnout použitím čerpadel vybavených několika oběžnými koly s odpovídajícím výkonem. Důležitým ukazatelem, který je třeba vzít v úvahu, je také účinnost čerpadla, tedy průtok vody. Čím větší výšku zdvihu (tlak vody) musí čerpadlo zajistit, tím nižší je průtok vody. Pokud tedy máme přístup k hluboké studni s velmi nízkou hladinou podzemní vody, musíme počítat s tím, že průtok vody nebude zdaleka maximální. Problém, na který odborníci upozorňují, je správný výběr čerpadla podle kapacity studny. Pokud použijeme čerpadlo, které vodu odčerpává příliš rychle, můžeme se dostat do situace, kdy se hladina kapaliny nebude včas doplňovat a tím dojde k poškození zařízení. Po vyvrtání studny je proto nutné otestovat její výkon. 

Další výhody ponorného čerpadla

Mnoho lidí používá ponorná čerpadla i v situacích, kdy by stačilo hydroforové čerpadlo. Jedním z důvodů může být fakt, že mezi přednosti ponorných čerpadel patří také tichý chod, protože čerpadlo ponořené hluboko ve vodě nezpůsobuje hluk.  Díky těmto a dalším výhodám je odpověď na otázku, jaké čerpadlo pro hlubinnou studnu nebo jaké čerpadlo pro prstencovou studnu nejlepší, zřejmá.  U ponorných čerpadel je také kolísání hladiny vody méně důležité. Důležité je pouze to, aby bylo čerpadlo stále ponořeno ve vodě. Výrobci ponorných čerpadel již před časem splnili očekávání zákazníků, a proto se na trhu objevila malá ponorná čerpadla vhodná pro rodinné domy. Jejich cena proto není vysoká. Nejčastěji se jedná o čerpadla o průměru 50 až 75 mm. Lze je tedy snadno instalovat do standardních pažnicových trubek vrtaných studní. Některá čerpadla lze namontovat ve vertikální i horizontální poloze. To je velmi užitečná funkce, zvláště když je hladina vody v kruhové studni nízká. Při instalaci ve vodorovné poloze nezapomeňte, že ventil je nahoře a motor je zcela ponořený, protože je chlazen vodou.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Které čerpadlo bude fungovat v naší studni?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Které čerpadlo bude fungovat v naší studni?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Které čerpadlo bude fungovat v naší studni?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Které čerpadlo bude fungovat v naší studni?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Které čerpadlo bude fungovat v naší studni?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Které čerpadlo bude fungovat v naší studni?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.