Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vybrat správné čerpadlo pro zalévání zahrady

Příroda může být vrtošivá a někdy nemusí našim zeleným plochám poskytnout dostatek vody. Když srážky nejsou pravidelné, měli bychom trávník zalévat sami. K tomu může být nutné čerpadlo.

Jaké studniční čerpadlo na zalévání?

Zalévání trávníku není jen polévání rostlin vodou. To musí být provedeno ve správnou denní dobu, se správnou intenzitou vody. Nejlepší je začít se zálivkou ráno, kdy teplota ještě není vysoká a rostliny stihnou vyschnout, než přijdou vedra. Nestačí je polít vodou. Postřikovače by se měly používat tak, aby se půda postupně navlhčila a voda se do ní volně vsakovala. Při zalévání v horkém počasí mohou kapky vody zbývající na rostlinách soustředit sluneční paprsky a spálit je. Na zalévání může být zase pozdě večer kvůli vysoké vlhkosti, což může mít za následek onemocnění rostlin. Jakmile víme, kdy trávník zalévat, musíme vědět, jak jej zalévat. Voda z vodovodní sítě je pohodlné, ale dosti drahé řešení. Proto je nejlepší použít studnu, kde bude čerpání vody mnohem levnější. Pokud budeme mít přístup k mělkým kopaným studnám, bude to ideální řešení.  Jaké studniční čerpadlo tedy použít?  Nejlepší je použít ponorné vodní čerpadlo, které bude zavlažovače pohánět zahradní hadicí. Pokud se má provádět zavlažování bez dozoru, pak budete potřebovat spínač namontovaný na plováku čerpadla, který se aktivuje, když není voda. Ponorné čerpadlo lze použít i k zalévání rostlin vodou z jezírka nebo jezírka. Měli byste však počítat s tím, že se trysky přístroje mohou ucpat nečistotami. 

Jaké čerpadlo pro kapkovou závlahu?

Pro zajištění správného provozu postřikovačů je nejlepší použít ponorné čerpadlo, které bude pohánět hydroforovou nádrž instalovanou na pozemku. Pokud se však taková instalace ukáže jako nedostatečná, pak byste měli investovat do dodatečného hydroforu.  Dalším neméně účinným řešením je velká nádrž pravidelně doplňovaná vodou ze studny.  K němu bychom měli zvolit sací čerpadlo nebo ponorné čerpadlo . Sací čerpadlo by mělo být instalováno blízko povrchu země. To vám umožní napájet více zavlažovačů. Tato instalace bude fungovat nejlépe pro studny s nízkou kapacitou. Ponorné čerpadlo je zase spuštěno do studny a odtud napájí nádrž instalovanou v domě. Ponorné čerpadlo by mělo být vždy umístěno pod hladinou vody, protože je chlazené kapalinou. To umožní čerpání vody do sprinklerů i na vzdálenost několika desítek metrů. Neexistují žádné kontraindikace, pokud jde o hloubku, ve které by mělo být ponorné čerpadlo instalováno. Je to jiné než v případě hydroforových čerpadel, kde je důležitý výškový rozdíl mezi vodní hladinou a čerpadlem. Stojí za zmínku, že hloubka studny může být mnohem nižší než hladina vody. Nalezení vodonosné vrstvy je spojeno s hlubokým vrtáním a po proražení voda výrazně stoupá a stabilizuje se na vyšší hladině. 

Jaké čerpadlo zalévá zahradu? Výhody a nevýhody

Ponorná čerpadla – výhody:

  • po instalaci zabírá málo místa
  • nevydává hluk (instalace je umístěna hluboko pod vodní hladinou)
  • je šetrný

Nevýhody ponorného čerpadla:

  • vyžaduje nákup dalších trubek a kabelů; montáž je komplikovaná, takže může generovat vysoké jednorázové náklady
  • po instalaci je přístup k němu obtížný

Zahradní čerpadlo – výhody:

  • vhodné pro rozvod uskladněné dešťové vody nebo studniční vody
  • je efektivní díky spalovacímu výkonu
  • umožňuje rychlé odstranění přebytečné vody po vydatných deštích

Nevýhody zahradního čerpadla:

  • v případě elektrické energie je nutný přístup k zásuvce
  • vysoká pořizovací cena
  • spalovací čerpadla mohou být hlučná a také vypouštějí škodliviny

Hydroforové čerpadlo – výhody:

  • jsou silné a výkonné
  • provoz čerpadla je řízen hydroforem

Nevýhody hydroforového čerpadla:

  • vyznačující se hlučným provozem, zejména v případě starších typů zařízení
  • hydrofor může být nouzovým zařízením, často také dochází k poruchám v důsledku netěsnosti instalace

Ponorné čerpadlo – výhody:

  • snadná instalace a obsluha
  • mobilita

Nevýhody ponorného čerpadla:

  • vysoká pořizovací cena
  • nutnost provádět pravidelné kontroly
Vybíráme to nejlepší čerpadlo pro zalévání zahrady

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Vybíráme to nejlepší čerpadlo pro zalévání zahrady

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Vybíráme to nejlepší čerpadlo pro zalévání zahrady

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Vybíráme to nejlepší čerpadlo pro zalévání zahrady

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Vybíráme to nejlepší čerpadlo pro zalévání zahrady

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Vybíráme to nejlepší čerpadlo pro zalévání zahrady

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.