Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vybrat správné obruby pro trávník: Praktické tipy a materiály

Vše závisí na designu zahrady, představivosti zahradníka a finančních otázkách. Obrubu trávníku lze instalovat i s nízkými náklady. Pak se sousední druhy trav, květin a jiných rostlin navzájem „nemíchají“. 

Volíme obruby trávníku

Materiály pro vytvoření obruby trávníku by měly být vybrány v závislosti na rostlinách, které máme na zahradě.  Konstrukce musí být dostatečně těsná, aby mezi jejími spoji nerostla tráva. To by kazilo estetiku zahrady a nevyhnuli bychom se efektu „promíchání“ rostlin. Před olemováním trávníku musíte také počítat s tím, že by se o plochu mělo správně pečovat. Měl by být připraven tak, aby byl možný bezpečný a funkční přístup se sekačkou. Pokud se o tento prvek postaráme, sečení nezabere příliš mnoho času a odpadne nám nutnost korigovat neposečené úlomky vyžínačem.  Máme-li výkonnou sekačku na trávu s pohonem na trávu, měli bychom se vyhnout plastovým a dřevěným okrajům trávníku - při konfrontaci s výkonným motorem a noži se mohou rychle poškodit. Vyplatí se investovat do odolných hran z betonu nebo kamene. Podle specialistů jde o řešení, které vydrží mnoho let, je velmi pevné a univerzální. A pokud dbáme i na estetiku, můžeme počítat s povedeným dekorativním prvkem. Abych to shrnul:

  • plastové trávníkové obruby – mohou zlepšit vzhled okolí, ale jsou náchylné k poškození
  • betonová obruba trávníku – odolná a univerzální, odolná proti mechanickému poškození

Jaký druh travnatého okraje?

Jako obruby trávníku lze použít nejen plastové, dřevěné nebo kamenné prvky.  Prvek, který se k tomuto účelu často používá, je stromová kůra. Tento přírodní základ může zlepšit vzhled zahrady, ale stojí za to pamatovat na oddělení části, kde bude používán, malým kopečkem (pásem). Tento sypký materiál se může snadno pohybovat v důsledku využití zelené plochy nebo povětrnostních podmínek. Vytvoření malého opěradla tomuto jevu zabrání a zajistí, že si celek déle zachová svou estetickou hodnotu.  I když se toto doporučení týká především kůry, nic vám nebrání ji použít na kamenné nebo dřevěné obruby trávníku. 

Kdy použít obruby trávníku?

Vzhled a estetika trávníkových lemů musí odpovídat charakteru zahrady. Pokud byla zelená plocha navržena jako moderní, minimalistický prostor, měly by tomu být přizpůsobeny materiály, ze kterých budeme jednotlivé „ostrovy“ stavět. Trávníkové obruby mohou zdůraznit styl, který jsme pro naši zahradu zvolili, ale efekt jejich použití nebude vždy v souladu s našimi představami. Například v malých úsecích je obtížné dosáhnout obloukového efektu a použít betonové prvky. V tomto případě je lepší zvolit plast, i když tento materiál nebude vždy splňovat estetické požadavky majitele zahrady.  Obruba trávníku nemusí být trvale připevněna k zemi . Ano, kameny lze zapustit do země, ale v případě trámů nebo plastových prvků to není nutné. Toto řešení umožní rychlé změny v budoucnu, kdy se objeví nové trendy v zahradní estetice. Vyplatí se využít terén na zahradě k vytvoření jedinečných hranic trávníku. Jakékoli kopce lze oddělit od ostatních částí zeleně bez použití dalších materiálů. V některých zahradách jsou okraje trávníků zcela opuštěny a jejich vzhled je precizně navržen „dohromady“. Jedná se o metodu, která vyžaduje neustálou péči, protože oddělovací čára je vytvořena pomocí svisle zkosené hrany, která sousedí s jiným (jakýmkoli) materiálem. Zachování estetiky však bude vyžadovat, abychom zajistili, že tráva neroste na přilehlý povrch. Můžeme využít výhod přírody a vytvořit okraje trávníku pomocí posekané trávy. Jeho silná vrstva vytvoří pás oddělující přilehlé části zahrady. Přestože je toto řešení extrémně náchylné na povětrnostní podmínky, je zajímavou alternativou k výše popsaným metodám. Lidé, kteří rádi experimentují, mohou k vytvoření lemování použít materiály, jako jsou silná lana, víka kuchyňských nádob nebo dřevěné palisády. Jejich správná aplikace vyžaduje určitou estetickou odvahu, ale můžete se inspirovat sledováním příspěvků zahradních bloggerů na internetu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Hrana trávníku zlepší estetiku vaší zahrady

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Hrana trávníku zlepší estetiku vaší zahrady

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Hrana trávníku zlepší estetiku vaší zahrady

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Hrana trávníku zlepší estetiku vaší zahrady

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Hrana trávníku zlepší estetiku vaší zahrady

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Hrana trávníku zlepší estetiku vaší zahrady

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.