Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vybudovat skalku ve své zahradě: Krok za krokem k úspěchu

Položení skalky svépomocí vyžaduje vynaložení náležitého úsilí – především fyzické práce, ale také procesu plánování. Je velmi důležité znát rostliny a jejich požadavky. Je třeba použít i vhodné kameny. Nutný je i cit pro estetiku.

Skalka na vaší domácí zahradě by samozřejmě měla napodobovat přirozené prostředí rostlin, které tam vysadíte. Nemusí se však jednat o dokonalé zobrazení vysokohorské krajiny. I když s tím nemusí řada botaniků, biologů a zahradních architektů nesouhlasit, domácí skalka by měla potěšit především svého majitele. Z hlediska vegetace by v ní měly převládat nízké okrasné rostliny, které kameny obklopují – zahradní skalka by měla připomínat spíše horskou louku než alpskou zahradu.

Jak udělat skalku? – plánování

Pokud jde o výběr tvaru skalky, zde máte naprostou volnost. Nepravidelný tvar bude připomínat přirozenější prostředí. Pravidelné geometrické tvary však učiní tuto část zahrady uspořádanějším dojmem. Před zahájením práce si nejprve nakreslete schematický plán skalky. Může to být například skica na kus papíru. Do schematického plánu nakreslete tvar útvaru, umístění největších kamenů a skupiny rostlin.

Při tvorbě návrhu vaší skalky plánujte také její umístění. Obecným pravidlem je, že skalka by neměla být umístěna uprostřed zahrady . Přemýšlejte o takových místech jako o součásti náspu, kamenné rokle, svahu nebo zdi. Skalky je nejlepší stavět v přírodních prohlubních nebo na kopcích. Mezi další zajímavé lokality patří okolí terasy či altánu. Zajímavou kombinací je skalka s jezírkem nebo potůčkem. Nástroje, které budete potřebovat, jsou především lopata a rýč.

Jak vyrobit skalku krok za krokem?

Při úpravě skalky začněte zemní práce tím, že pro ni připravíte místo. Na určeném místě zahrady odstraňte drn a poté vykopejte horní vrstvu půdy. Na dno výkopu nasypte malé kamínky a hrubý štěrk - vytvoří vynikající drenážní vrstvu. Není vhodné používat suť zbylou po stavbě domu, protože většinou obsahuje vápno, které rostlinám škodí. Pokud má půda dobrou propustnost, stačí ji dobře proryt do hloubky rýče a seshora odstranit drny a plevel.

Příkop by měl být o něco větší, než je velikost skalky. Jeho okraje vyložte agrotextilií a poté obložte menšími oblázky a štěrkem. Toto ošetření zabrání prorůstání trávy nebo plevele po stranách skalky a jejich následné odstranění bude časově velmi náročné. Proto se vyplatí tomu předem zabránit.

Uspořádání a dokončení domácí skalky

Nyní je čas zařídit si skalku. Pokud jste již zeminu vyčistili, ztvrdli a odplevelili, začněte na ni umisťovat kameny, které vytvoří vnější stavbu – stěnu vaší skalky. Skvěle budou vypadat kameny s ostrými nepravidelnými tvary - budou dokonale imitovat krajinu horských luk. Nyní vyplňte vnitřek zeminou a poté důkladně zalijte, čímž se půda usadí. Další fází uspořádání skalky je vybudování mírného kopce. Nezapomeňte však, aby byly jeho svahy mírné a na vrchol tohoto kopce položte více kamenů. Poté znovu přidejte zeminu a vodu. V tuto chvíli bude potřeba trpělivost – pravidelně pár dní zalévejte a počkejte, až se půda usadí.

Poslední fází je výsadba rostlin na skalku. Vysazujte je do skupin po několika rostlinách jednoho druhu nebo odrůdy. Rostliny naaranžujte tak, aby spolu kontrastovaly, ať už barvou květů nebo tvarem či barvou listů. Kombinací je mnoho a vše záleží na fantazii zahradníka. Nezapomeňte však mezi rostlina1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


mi ponechat mezery – tak jim ponecháte prostor pro růst. Nakonec rostliny vydatně zalijte a na nezakrytý povrch země nasypte štěrk.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak zařídit skalku na domácí zahradě? Praktické rady

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak zařídit skalku na domácí zahradě? Praktické rady

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak zařídit skalku na domácí zahradě? Praktické rady

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak zařídit skalku na domácí zahradě? Praktické rady

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak zařídit skalku na domácí zahradě? Praktické rady

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak zařídit skalku na domácí zahradě? Praktické rady

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.