Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vypěstovat avokádo ze semínka: Krok za krokem

Každý milovník avokáda si je snadno zasadí doma. Pokud jste také příznivci tohoto ovoce, naučte se zasadit avokádo ze semínka a jak o něj pečovat.

Po snězení ovoce nemusíte semínko avokáda vyhazovat do popelnice. Vše, co potřebujete, je sklenice, květináč, rostlinný substrát a trochu trpělivosti, abyste si počkali na svůj vlastní krásný avokádový strom a chutné ovoce. Jak si tedy doma vypěstovat vlastní avokádo ze semínka?

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • avokádové semínko
  • sklenice
  • párátka
  • květináč
  • drenáž - např. štěrk nebo keramzit
  • kompostová půda
  • přírodní hnojivo
  • zahradní rukavice

Jak zasadit avokádo? Kde získat semeno a jak je zakořenit?

Chcete-li zasadit avokádo, vyberte si ovoce, které najdete v každém obchodě s potravinami nebo supermarketu. Ujistěte se však, že je čerstvý. Musí mít zelenou slupku bez hnědých skvrn. Po doteku by ovoce avokáda mělo být mírně měkké – to znamená, že je zralé a připravené ke konzumaci.

Vybrané avokádo rozkrojte napůl, dejte pozor, abyste nepoškodili pecku. Pak jemně otočte poloviny v opačných směrech a odtrhněte je. Na jedné z částí zůstane celé semínko avokáda. Vypáčte ho nožem, abyste ho oddělili od dužiny a očistili zbytky. Samozřejmě můžete jíst i samotné ovoce. Při mytí semene avokáda se snažte odstranit hnědou slupku.

Chcete-li zakořenit semeno avokáda, před zasazením vložte 3 párátka diagonálně do jeho střední části. Poté vložte do sklenice s vodou – tekutina by měla dosahovat přibližně do ⅓ výšky semínka. Právě proto se vkládají párátka. Semeno by se mělo opírat o stěny nádoby naplněné vodou a zabránit úplnému ponoření. Jáma musí být umístěna špičatou stranou nahoru.

Sklenici postavte na slunné místo a počkejte, až semínko začne praskat a objeví se první klíčky a kořínky, které by se měly objevit po 4 týdnech (někdy i po cca 6-8 týdnech). Během této doby sledujte hladinu vody, každých pár dní ji doplňte a vyměňte.

Jak vypěstovat avokádo ze semínka?

Avokádo můžete zasadit do květináče se zeminou, když vyraší hodně kořenů, tedy když se nahoře objeví výhonek a stonek dosahuje výšky asi 15 cm. Nejprve do květináče dejte drenážní vrstvu ze štěrku, keramzitu nebo jiného kameniva. Poté ji zasypte kompostovou zeminou – nejlépe ji smícháte s pár lžícemi hnojiva.

Při práci s půdou a hnojivem pamatujte na ochranu rukou, proto noste zahradní rukavice. Strom se semeny avokáda by měl být zasazen mělce, do hloubky asi 1 cm. Rostlinu zasadíme do květináče velikosti podobné nádobě, ve které rašily kořeny, a poté ji zasypeme zeminou tak, aby její vršek mírně vyčníval. Nakonec sazenici zalijte velkým množstvím vody.

Rostlinu byste měli pravidelně přihnojovat přírodním hnojivem a dbát na to, aby byla půda vlhká, ale ne promočená. Avokádo má rádo slunná místa, ale mělo by být chráněno před příliš silným UV zářením. Po několika měsících by měla být rostlina přesazena do většího květináče. Avokádo je stálezelený strom, který vyžaduje pravidelnou péči, ale vypěstovat si vlastní zdravé ovoce z pecky je velmi jednoduché.

Požadavky a péče o avokádo

Někomu se může zdát, že má avokádo vysoké nároky, ale jeho milovníky to rozhodně neodradí. Péče o vysazený strom avokáda z jámy vyžaduje vhodný výběr místa v závislosti na ročním období, pravidelnou zálivku a kropení v létě a také zajištění dostatečného osvětlení a teploty v zimě.

Avokádo je rostlina, která má ráda mírně slunné polohy, ale nesnáší plné slunce. Koncem jara a léta si můžeme na zahradě nebo na balkóně ponechat zasazený strom avokáda ze semínka. Optimální poloha pro rostlinu je v polostínu.

Avokádo má také rádo vlhkou půdu, proto po zasazení rostlinu nezapomeňte také pravidelně zalévat . Zemina v květináči by měla být vždy mírně vlhká.

Zimní péče může být poměrně náročná, pokud nemáte skleník nebo zimní zahradu. V zimě, kdy teplota vzduchu klesá, je nejlepší přemístit zasazený strom avokáda ze semínka do místnosti, kde se teplota drží kolem 18-20 stupňů Celsia.

Během zimy je třeba snížit frekvenci zalévání, protože rostlina prochází obdobím klidu a nepotřebuje tolik vody jako v létě.

Pamatujte, že péče o vypeckovaný strom avokáda vyžaduje trpělivost a pravidelnou péči. Pokud se budete řídit výše uvedenými radami, můžete se těšit z krásného a zdravého avokádového stromu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Avokádo ze semen - výsadba a péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Avokádo ze semen - výsadba a péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Avokádo ze semen - výsadba a péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Avokádo ze semen - výsadba a péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Avokádo ze semen - výsadba a péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Avokádo ze semen - výsadba a péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.