Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit domácí čističku vzduchu: Jednoduchý návod pro lepší kvalitu vzduchu

Vzduch v Polsku zanechává mnoho přání. Ukazuje se, že kvalita ovzduší v našich domovech také. Zjistěte, jak to můžete napravit. Ukážeme vám, jak vyrobit zařízení na čištění vzduchu.

Vzduch v domácnosti můžete čistit rostlinami. Mnohem efektivnější však bude použití čističky vzduchu. 

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • potrubní ventilátor s tlakem nad 150 Pa
  • 2 HEPA filtry
  • lepenkové krabice
  • lepicí páska
  • ostrý nůž
  • kružítko, pravítko, tužka
      

Čištění vzduchu doma – smog, prach, viry

Kvalita ovzduší v Polsku, zejména v zimních měsících, je často hrozná. Specialisty každoročně šokují údaje o zvyšující se koncentraci škodlivého prachu v ovzduší. Venku, zejména ve dnech, kdy je smog v dané oblasti nejvyšší, doporučují používat protismogové masky. Vzduch v domácnostech Poláků však také není nejzdravější a nikdo nechce neustále nosit roušky s filtry, zvláště ve svém vlastním domě.

Vzduch uvnitř domů může být stejně škodlivý jako vzduch venku. Bohužel při otevírání dveří a oken se do interiéru budov dostává smog, který je patrný zejména v topné sezóně. To způsobuje, že někteří lidé v zimě pociťují závažnější příznaky alergie, jako je rýma nebo kašel. Špatná kvalita ovzduší se týká i těch, kteří alergií netrpí. V důsledku toho mohou trpět podrážděním spojivek, suchem v krku, bolestmi hlavy, únavou a špatným spánkem. Řešením tohoto problému může být použití čističky vzduchu.

Zařízení pro čištění vzduchu v domácnosti

Rostliny v květináčích mohou být užitečné při čištění vzduchu ve vaší domácnosti. Dokážou filtrovat vzduch, proto se často používají v boji se smogem. Navíc účinně zachycují prach a další škodlivé látky, zásobují dům kyslíkem, zdobí interiér. Mezi rostliny, které čistí vzduch nejúčinněji, patří: Spathiphyllum, Hadovka, Kapradina, Fíkus, Heřmánek, Břečťan obecný, Dracaena, Bambusová palma a Filodendron. Pokud však chcete čistit vzduch od škodlivin efektivněji, vyplatí se pořízení čističky vzduchu zvážit.

Čističky vzduchu jsou specializovaná zařízení pro čištění vzduchu ve vaší domácnosti. Jsou vybaveny HEPA filtry a filtry s aktivním uhlím, dokážou filtrovat vzduch od prachu, smogu a dokonce i virů a bakterií. Zařízení tohoto typu mají často také další možnosti, jako je ionizace vzduchu. Některé z nich vybavené funkcí zvlhčovače vzduchu umožňují současně čistit a zvlhčovat vzduch ve vaší domácnosti. Čističky mají jednu nevýhodu – stojí poměrně hodně. Atraktivním řešením proto bude vyrobit si takové zařízení sami.

Jak vyrobit zařízení na čištění vzduchu doma?

Vyrobit si čističku vzduchu svépomocí není těžké a může ušetřit až několik stovek zlotých. Pro plášť zařízení zvolte kartonovou krabici, do které se vejde jak vámi vybraný ventilátor, tak dva HEPA filtry. Nejlepší je, aby byla krabice nahoře uzavřená. Utěsněte jeho vnitřek lepicí páskou. Začněte odspodu. Udělejte to opatrně, aby nezůstaly žádné mezery, kterými by mohl vniknout vzduch.

Na jedné ze stěn krabice vyřízněte kulatý otvor pro vložení výstupu ventilátoru. Hodit se bude tužka, pravítko a kružítko. Nejjednodušší způsob, jak vyříznout otvor, je použít ostrý nůž na tapety. Na opačných stranách krabice vyřízněte otvory pro HEPA filtry.

Vyrovnejte vzduchové filtry s vyříznutými otvory a poté je připevněte ke krabici lepicí páskou. Přilepte pevně na vnitřní i vnější stranu krabice. Nezapomeňte umístit HEPA filtry v souladu s pokyny na obalu - jsou to směrové filtry, takže pro správnou funkci musí mít požadovaný směr proudění vzduchu.

Demontujte horní část skříně ventilátoru a poté umístěte jeho výstup do předem připraveného otvoru. Prostor mezi ventilátorem a otvorem krabice utěsněte lepicí páskou a připevněte ke dnu. Na druhé straně kartonu vyřízněte malý otvor pro napájecí kabel a připojte jej k ventilátoru podle pokynů výrobce. Poté zavřete kufr a krabici zařízení a nakonec utěsněte karton lepicí páskou. Po připojení k elektřině bude zařízení čistit vzduch ve vaší domácnosti. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Vzduch doma - jak vyrobit zařízení na čištění vzduchu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Vzduch doma - jak vyrobit zařízení na čištění vzduchu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Vzduch doma - jak vyrobit zařízení na čištění vzduchu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Vzduch doma - jak vyrobit zařízení na čištění vzduchu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Vzduch doma - jak vyrobit zařízení na čištění vzduchu?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Vzduch doma - jak vyrobit zařízení na čištění vzduchu?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.