Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit dřevěné lehátko z recyklovaných palet: Krok za krokem

Palety jsou skvělým materiálem pro stavbu různých typů nábytku. Jsou perfektní na zahradu nebo terasu a dobře ladí s ostatními prvky okolí. Z palet můžete vyrobit mnoho zahradního nábytku, dobrým příkladem je lehátko. Zjistěte, jak vyrobit dřevěné lehátko z recyklovaného dřeva.

Zahradní nábytek z palet je již několik let velmi oblíbený. Jsou výrazem ekologického přístupu, protože dávají starému dřevu nový život a nejsou drahé, vyžadují jen trochu trpělivosti a času. Z palet lze úspěšně vyrobit pohovky, stolky, odkládací stolky nebo zahradní křesla. Dřevěné lehátko je také překvapivě snadnou konstrukcí.

Seznam potřebných produktů:

  • 2 europalety o rozměrech 120 × 80 × 14 cm
  • multifunkční zařízení
  • brusný papír
  • rukavice
  • přímočará pila
  • Aku vrtačka
  • ochranné brýle
  • impregnace, mořidlo nebo lak
  • vruty do dřeva
  • kovové konektory
  • polštáře
  • sedadlo

Jaké palety byste si měli vybrat pro výrobu lehátka na zahradu?

Zahradní lehátko, které má unést váhu lidského těla, by mělo být odolnou a pevnou konstrukcí. Proto je tak důležité vybrat správný materiál a palety jsou k tomu jako stvořené. Na trhu však najdete více druhů palet. Nejlepší volbou budou europalety, které vydrží zatížení až 1 000 kg. Europalety mají standardní rozměry 120 × 80 × 14 cm a váží poměrně dost, až kolem 25 kg. Před stavbou nábytku se vyplatí zvážit váhu palety. Lehátko vyrobené z palet bude těžkou konstrukcí, kterou je obtížné přesunout z jednoho místa na druhé. Pokud chcete, aby byl nábytek mobilnější, můžete nainstalovat kolečka, která usnadní přesun.

Příprava palet pro dřevěné lehátko

Před stavbou zahradního lehátka ze dřeva musíte materiál , v tomto případě palety, řádně připravit, aby bylo bezpečné, odolné a hezky vypadalo. Začněte práci důkladným broušením desek. K vyhlazení těžko dostupných míst lze použít brusku a jemnozrnný brusný papír. Nezapomínejte na ochranu rukou – noste rukavice a chraňte si oči speciálními brýlemi. Palety jsou vyrobeny ze surových, nebroušených desek, proto je třeba broušení provádět mimořádně opatrně, aby třísky lehátka neporanily pokožku nebo nepoškodily oděv.

Surové dřevo palet na lehátko určené k venkovnímu použití musí být chráněno také před ničivými účinky měnících se povětrnostních podmínek. K tomuto účelu můžete použít tmel, mořidlo nebo lak. Přípravky na venkovní ochranu dřeva jsou v prodeji v transparentním provedení nebo v několika barvách podobných barvám přírodního dřeva různých druhů. Vybrat si můžete i barvu na dřevo – v moderních zahradních úpravách skvěle poslouží bílé nebo pastelové lehátko.

Dřevěné lehátko - udělejte si sami

Začněte vyrábět dřevěné lehátko rozříznutím jedné z palet na polovinu pomocí skládačky podél střední desky. Proveďte řez podél střední desky, čímž získáte dvě části o rozměrech přibližně 70 cm a 50 cm. Poté pomocí šroubů a šroubováku připojte delší prvek k plné paletě – tím vznikne základ lehátka. K výrobě opěradla použijete část palety o rozměrech 50 × 80 cm, kterou připevníte k sedáku pomocí kovových spojek pod ostrým úhlem. Lehátko je téměř hotové!

Vyberte si vhodné polštáře a sedátko pro vaše dřevěné paletové lehátko. Můžete použít hotové výrobky dostupné v obchodech s nábytkem, ale stejně dobrý nápad by bylo vyrobit si je sami. K tomuto účelu stačí použít houbu na čalounění o síle např. 10 cm, kterou nařežete na rozměry palety. Poté vyberte potahový materiál – u venkovního nábytku je nejlepší zvolit verzi odolnou měnícím se povětrnostním podmínkám – a potah ušijte ručně nebo pomocí šicího stroje. Připraveno! 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vyrobit zahradní lehátko z palet?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vyrobit zahradní lehátko z palet?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vyrobit zahradní lehátko z palet?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vyrobit zahradní lehátko z palet?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak vyrobit zahradní lehátko z palet?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak vyrobit zahradní lehátko z palet?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.