Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit dřevěné schody: Průvodce krok za krokem

Dřevěné schody jsou stále častějším prvkem bytového zařízení. Jsou univerzální, nadčasové a především nesmírně stylové. Skvěle se hodí do mnoha aranžmá, jsou pevné a vytvářejí útulnou atmosféru v každém interiéru.

Výroba dřevěných schodů však není snadný úkol, proto se na tuto práci vyplatí řádně připravit. Než začnete, pojďme si ověřit, co potřebujete vědět. 

Seznam potřebných produktů:

  • měření
  • tavná pistole
  • šrouby
  • Aku vrtačka

Dřevěné schody jsou vždy módní

Dřevěné schody ocení velmi velké množství lidí. Jedná se o univerzální, spolehlivé a odolné řešení. Navíc je takový prvek skvělou ozdobou každého domova. Dřevěné schody se skvěle hodí jak do elegantních či klasických interiérů, tak i do trochu modernějších. Jejich konečný vzhled a funkčnost do značné míry závisí na tom, jak je navrhneme a vyrobíme. Otázky, jak vyrobit dřevěné schody, často vyvolávají mnoho pochybností. V tomto článku se pokusíme vysvětlit, jak by to mělo vypadat a co byste si měli zapamatovat.

Jak vyrobit dřevěné schody? Dobrý materiál je základ

Než začnete pracovat, musíte zvážit, jaký materiál použít. V případě schodišť se nejčastěji používají listnaté stromy. Mnoho lidí se také rozhodne použít trochu exotičtější druhy, které se v Polsku nevyskytují. Díky tomu bude struktura jedinečná. Při výběru dřeva na schodiště musíme dbát na to, aby bylo co nejkvalitnější. Pamatujte, že tento typ konstrukce je investicí na mnoho let, proto by se materiál měl vyznačovat nejvyšší odolností a spolehlivostí.

Správný materiál však není všechno. Než začneme pracovat, musíme se rozhodnout o typu konstrukce a tvaru schodů. Mnoho lidí volí prolamované, žebříkové, točité, podélné nebo jednoduché rovné schody. Je tolik možností. 

 

Jednoduché dřevěné schody – jak je vyrobit?

Dřevěné schody se vyrábějí mnohem později než železobetonové. Práce na dřevěné konstrukci by měly začít až v konečné fázi dokončení celého domu. Nejprve je třeba nastavit základnu, kterou bude konstrukční sloup, a poté začít s instalací dalších kroků. Co je při realizaci projektu velmi důležité? Dodržování vhodné vzdálenosti mezi jednotlivými kroky. Musí být nejen přizpůsoben potřebám uživatelů, ale také stejný pro každý krok. Za tímto účelem je vhodné provést měření pomocí krejčovského metru, pokud se nerozhodneme sestavit schodiště z již hotových prvků.

Jak vyrobit dřevěné schody? Nejdůležitější je design

Jednotlivé konstrukční prvky jsou vyráběny v truhlářských dílnách nebo výrobních halách. Pokud však máme odpovídající vybavení a dovednosti, dokážeme si je vyrobit sami. První fází práce by měl být pečlivě připravený návrh s přihlédnutím k výšce místnosti, dostupnému prostoru a rozměrům otvoru ve stropě. Konstrukce schodiště musí splňovat i požadavek poměru výšky k hloubce stupně.

Malování a lakování dřevěných schodů

Konstrukce dřevěných schodů by se měla skládat z prvků, jako jsou trámy, stupně a stoupačky. Po jejich dokončení začněte malovat a lakovat pevným štětcem , kterému nevypadávají štětiny. Nejlepší je, když tyto činnosti zopakujeme vícekrát – díky tomu budou naše schody vypadat krásně a budou také dobře chráněny proti různým poškozením. Před zahájením instalace zkontrolujte, zda lak zaschl. 

Montáž dřevěných schodů

Poslední etapou je instalace dřevěných schodů. Za tímto účelem se vyplatí využít pomoc jiných lidí. Tento úkol pak bude mnohem rychlejší a bezpečnější. Nejprve nainstalujte trámy a poté přejděte k pokládání schodů a stoupaček. Zcela zásadní je jejich stabilita, proto je třeba je dobře zajistit lepidlem na dřevo nebo vruty. K tomuto účelu je nejlepší použít lepicí pistoli nebo šroubovák , v závislosti na zvolené metodě.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Dřevěné schody - jak je vyrobit?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Dřevěné schody - jak je vyrobit?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Dřevěné schody - jak je vyrobit?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Dřevěné schody - jak je vyrobit?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Dřevěné schody - jak je vyrobit?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Dřevěné schody - jak je vyrobit?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.