Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit funkční napáječku pro včely? Jednoduchý návod

O včely se musíme starat, protože jsou to velmi užiteční tvorové jak pro nás, tak pro naše okolí. Jak je tedy můžete oplatit? Skvělý nápad bude vyrobit napáječku pro včely.

Toto řešení jistě ocení zejména v období sucha. Včely, stejně jako jiná zvířata nebo lidé, potřebují neustálý přístup k vodě. Jak vyrobit funkční včelí napáječku? Dáme vám nápovědu.

Seznam potřebných produktů/nástrojů:

  • plochý talíř
  • kameny, klacky, rostliny
  • barevné stuhy
  • pracovní rukavice

Proč by pro nás měly být včely důležité?

Včely jsou nesmírně důležitý hmyz, jehož absence by měla katastrofální důsledky pro životní prostředí. Tito nenápadní tvorové jsou zodpovědní za kvalitu úrody, biodiverzitu, produkci medu, růst divokých rostlin a opylování. Bohužel neustálé změny klimatu přispívají k postupnému snižování populace tohoto druhu. Dá se s tím něco dělat? Je dobré začít malými krůčky, jako je výroba napáječky pro včely. Taková pomoc bude zvláště důležitá během sucha, kdy je přístup k vodě extrémně omezený. Díky nám budou mít včely možnost doplnit nedostatek vody nutné pro správné fungování, a tím i pro nepřetržitou práci, které musí čelit. 

Jaký by měl být napáječ včel?

Včely jsou zodpovědné mimo jiné za: pro produkci medu a opylování rostlin. To vše vyžaduje přístup k vodě. V důsledku omezené vlhkosti v úlu dochází k vysychání a odumírání těl larev, což má za následek úbytek tohoto prospěšného druhu. Naštěstí může být včelí napáječka záchranou. Ptáte se, jaké by to mělo být? Musí být pouze funkční – přístup k němu musí být snadný a nevyžaduje žádnou další práci. Umístěte jej nejlépe na zastíněné místo, aby se voda příliš rychle neodpařovala. Rovněž stojí za to pamatovat na to, že nádoba by měla být dostatečně velká - hmyz ji tak snadno najde. 

Napáječka pro včely – kde s úkolem začít?

Před zahájením úkolu byste měli shromáždit potřebné příslušenství, materiály a nástroje, které budete potřebovat. Dobré bude také pořídit si pracovní rukavice. K výrobě napáječky pro včely je nejlepší použít to, co už máte doma. K tomuto účelu se skvěle hodí květináče, stojany na květiny a všechny druhy nádob. Před zahájením práce stojí za zvážení výběru správného místa. Včelí napáječky je nejlepší umístit na zahradu, mezi květiny, kde se tito prospěšní tvorové s největší pravděpodobností objeví. Pokud máte možnost, můžete vyrobit několik zalévaček a umístit je na různá místa. Hmyz je tak rychleji najde a vyplní mezery. 

Jak vyrobit včelí napáječku?

Napajedlo pro včely může plnit nejen jasnou funkci, ale být i skvělou zahradní dekorací . Proto byste měli dbát na estetiku zpracování. Musíte také pamatovat na to, že napáječka je bezpečná pro hmyz. Včely jsou malá stvoření, která se mohou snadno utopit v příliš velkém množství vody. Proto se vyplatí pečlivě zvážit provedení nádrže tak, aby co nejlépe odrážela přírodní prostředí a způsob, jakým tento hmyz získává vodu. 

Prvním krokem při vytváření jednoduchého napáječky pro včely je výběr nádoby. jaký by měl být? Co nejvíce ploché, mělké a široké. Může to být stará květinová podložka, velký talíř nebo kovová mísa. Před naplněním vodou jej dobře umyjte, abyste odstranili všechny látky, které mohou být nebezpečné pro hmyz.

Výběr plavidla však není vše. Napajedla pro včely musí být umístěna v blízkosti kamenů, klacíků a rostlin, na kterých mohou tiše sedět a pak si z nádoby nabrat tolik vody, kolik potřebují. Dobře poslouží i šišky, kůra a mech, které vás navíc povzbudí k využití námi vytvořeného relaxačního prostoru. Po vyčištění lze oblázky také umístit do nádoby tak, aby vyčnívaly nad hladinu. Zvýšíte tak jeho stabilitu a zároveň vytvoříte další místa pro čerpání vody. Vodítko proti hmyzu lze ozdobit barevnými stuhami. Nejen, že bude krásně vypadat na naší zahradě, ale také přitáhne pozornost zvířat.

Posledním krokem je naaranžovat připravené pokrmy na zahradě. Nejlepší je, když se nacházejí v blízkosti medonosných rostlin. Některé napáječky lze schovat pod keře, jiné ponechat na očích. Včely mají rády různé druhy zákoutí, a tak dříve nebo později jistě najdou nádobku s vodou umístěnou například pod listy. Nezapomeňte pravidelně měnit vodu. Je třeba dbát na to, aby organický materiál v nádobě nehnil.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Osvědčený způsob výroby včelí napáječky

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Osvědčený způsob výroby včelí napáječky

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Osvědčený způsob výroby včelí napáječky

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Osvědčený způsob výroby včelí napáječky

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Osvědčený způsob výroby včelí napáječky

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Osvědčený způsob výroby včelí napáječky

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.