Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit lucernu: DIY návody na papírové, zavařovací a vánoční lucerny

Na rozdíl od zdání je výroba lucerny dětskou hrou. Můžete si ho tedy postavit sami se svým dítětem. Nepotřebujete mnoho předmětů, stačí použít papír nebo staré zednické sklenice.

Mnoho z nás si klade otázku, jak vyrobit lampion pro dítě a zda se vůbec vyplatí něco takového dělat. Jak se ukázalo, vyrobit lucernu, která později ozdobí váš dům nebo zahradu nebo si ji vezme vaše ratolest na zahradu, je překvapivě snadné a velmi uspokojivé. Při stavbě lucerny navíc využíváte recyklované předměty, což je také velká výhoda pro lidi, kterým záleží na ekologii.

Jak vyrobit závěsnou lucernu ze zavařovací sklenice na zahradu?

Závěsné zahradní lucerny si můžete vyrobit sami ze sklenic od marmelády, medu nebo nakládaných okurek. Kromě sklenice budete potřebovat také věci jako:

  • jutový provázek
  • tavná lepicí pistole a lepicí tyčinky
 
  • materiály na zdobení dózy - mohou to být např. stuhy, provázky, barvy na sklo

Jak vyrobit zahradní lucernu z uvedených materiálů? Začněte výrobou držáku, který bude sloužit k zavěšení lucerny na větev stromu nebo trám terasy. Jutový provázek omotejte kolem hrdla zavařovací sklenice a přilepte horkým lepidlem. Nezapomeňte si nechat dva dlouhé konce provázku, které po uvázání poslouží jako rukojeť. Lucerna je prakticky hotová, je na vás, zda ji ozdobíte a jak. Můžete jej částečně omotat jutovým provázkem, stuhou nebo malovat ozdobné vzory pomocí barev na sklo.

Jak vyrobit na Vánoce lucernu ze zavařovací sklenice?

Pomocí starých zednických sklenic si můžete vyrobit i originální vánoční ozdobu. Ručně vyrobená vánoční lucerna se stane atraktivní ozdobou štědrovečerního stolu. Kromě sklenice jakékoli velikosti budete potřebovat:

  • světlá akrylová barva (může být béžová, bílá, krémová)
  • ubrousky s vánočním motivem
  • lepidlo na decoupage (nebo proutěné lepidlo)
  • malý štětec na malování sklenice
  • třpytivé lepidlo
  • akrylový lak
  • nůžky
  • stuhy

K vytvoření vánoční lucerny použijte techniku decoupage , která je perfektní na zdobení skla a zároveň je jednoduchá na výrobu. Začněte natřením sklenice světlou barvou. Udělejte to nepřesně, metodou razítka a téměř suchým štětcem, aby byly viditelné mezery - to je zamýšlený dekorativní efekt. Počkejte, až barva zaschne a naneste další vrstvu barvy, také dost nepřesně. Poté z ubrousku vystřihněte vybraný vzor. Nastříkejte dózu lepidlem na místo, kam chcete vánoční vzor nalepit. Z nastříhaného ubrousku odstraňte bílou spodní vrstvu a na dózu nalepte pouze tu s ozdobným motivem. Ubrousek jemně vyhlaďte a překryjte malou vrstvou lepidla. Po zaschnutí lepidla na decoupage použijte třpytivé lepidlo, štětcem zvýrazněte vzory na ubrousku. Vyberte si slavnostní třpytivé barvy – červenou, zelenou, zlatou, stříbrnou nebo tmavě modrou. Vánoční lucerna je téměř hotová, stačí ji ochránit akrylovým lakem a na hrdlo dózy uvázat ozdobnou stuhu.

Jak vyrobit papírovou lucernu pro roráty?

Papírovou lucernu pro své dítě snadno vyrobíte. Chcete-li postavit rorátní lucernu, připravte:

  • lepenka, lepenka nebo lepenka
  • běžné nebo horké lepidlo
  • akrylové, plakátové nebo jiné barvy
  • hedvábný papír
  • kartáč
  • tužka
  • pravítko
  • nůžky, nůž

Na karton nakreslete tužkou šablonu lucerny - musí se skládat z několika stěn a oušek, kterými šablonu slepíte. Na šablonu můžete také hned nakreslit vzory a vystřihnout je tak, aby jimi světlo svíčky pronikalo ven. Mohou to být například okna, anděl nebo betlémská hvězda. Vystřihněte šablonu a nakreslené vzory. Zevnitř na místa, kde máte vystřižené vzory, nalepte kousky hedvábného papíru v různých barvách, díky nimž bude světlo svíčky atmosféričtější. Šablonu pak můžete vy i vaše dítě libovolně ozdobit – vymalovat barvami, třpytkami nebo pastelkami. Nakonec přilepte boky lucerny a na její stěny připevněte provázek, čímž vytvoříte rukojeť. Provázek můžete přilepit na stěny nebo do nich udělat malé dírky, kterými provléknete. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Lucerna na zahradu, vánoce nebo roratni (mši) - jak na to?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Lucerna na zahradu, vánoce nebo roratni (mši) - jak na to?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Lucerna na zahradu, vánoce nebo roratni (mši) - jak na to?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Lucerna na zahradu, vánoce nebo roratni (mši) - jak na to?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Lucerna na zahradu, vánoce nebo roratni (mši) - jak na to?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Lucerna na zahradu, vánoce nebo roratni (mši) - jak na to?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.