Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit ptačí budku: Jednoduchý návod na pomoc přírodě

Postavit dům pro ptáky, kde mohou snášet vejce a starat se o kuřata, není obtížné. Pomůžete tak zvířatům, která hledají díry ve stromech například na domácích zahradách. Naučte se, jak vyrobit ptačí budku.

Ptačí budka je často zaměňována s ptačím krmítkem. Tato konstrukce má však zcela jiný účel. Dům by měl být pro tato zvířata bezpečným úkrytem před predátory a chladem. Musí co nejvěrněji napodobovat díry ve stromech, kde ptáci obvykle kladou vejce a chovají kuřata.

Seznam potřebných produktů:

  • Aku vrtačka
  • vruty do dřeva
  • pila nebo přímočará pila
  • kladivo a hřebíky
  • brusný papír
  • dláto

Jak vyrobit ptačí budku? Materiál a rozměry

Než se naučíte vyrobit hnízdní budku pro ptáky, vyberte si správnou velikost konstrukce a sbírejte produkty potřebné k jejímu vytvoření. Na stavbu ptačí budky by měly být použity přírodní materiály, proto je nejlepší použít dřevo. Vyhněte se jakýmkoliv výrobkům podobným dřevu, jako je překližka nebo dřevotříska, protože pod vlivem měnících se povětrnostních podmínek rychle podléhají zkáze. Můžete zvolit nehoblovaná smrková nebo borovicová prkna. Pamatujte, že při stavbě budky nepoužívejte žádná lepidla ani impregnace či barvy škodlivé pro zvířata – konstrukci jednoduše sestavte hřebíky. Dřevo by mělo v dobrém stavu vydržet několik let.

Důležitou otázkou při stavbě ptačí budky jsou její rozměry. Jak velikost samotné konstrukce, tak i výška a velikost vletového otvoru umístěného na přední stěně musí odpovídat druhům ptáků, kteří žijí ve vaší oblasti a mohou v budce žít. Menším tvorům jako jsou vrabci nebo sýkorky postačí například domeček s délkou dna 13 cm a výškou cca 25 cm. U těchto zvířat by vstupní otvory měly mít průměr přibližně 3,5 cm a měly by být umístěny 15 cm ode dna. Větší druhy, jako je kavka nebo dudek, potřebují budku o délce dna cca 19 cm a výšce minimálně 40 cm, průměr vtokového otvoru musí být cca 8 cm a umístěný na přední stěně, ve výšce 27 cm.

Jak vyrobit hnízdní budku?

K vytvoření hnízdní budky pro ptáky potřebujete několik desek - čtyři nařezané na rozměry stěn konstrukce, jednu, která se stane dnem domu a další, která bude tvořit střechu. Stěny nařežte pilou na dřevo nebo skládačkou – nezapomeňte, že zadní musí být delší než přední a strany by měly být nahoře zarovnány diagonálně ke střeše. 

Výroba přístřešku pro ptáky je velmi jednoduchá. Začněte vyříznutím vstupního otvoru na přední stěně domu. K tomuto účelu použijte děrovku a vrtačku/šroubovák nebo dláto a okraje vyhlaďte brusným papírem. Nezapomeňte vybrat vhodný průměr a výšku otvoru.

Dalším krokem je spojení všech stěn a dna dohromady pomocí šroubováku a šroubů nebo kladiva a hřebíků. Nezapomeňte zastrčit spodní část domu dovnitř svislých stěn - jinak může dovnitř prosakovat voda. Do budky se vyplatí přibít trojúhelníkové lišty, které obepnou dno a zároveň zpevní konstrukci, a lištu, která usnadní ptáčkům opuštění hnízda. Při montáži střechy se ujistěte, že je delší než stěny, aby byl střed domu chráněn před prudkým deštěm. Při jeho připojování ke stěnám je nejlepší použít šrouby, které lze snadno vyšroubovat, abyste odstranili střechu a vyčistili interiér.

Na zadní stěnu přibijte o něco delší pruh – to vám pomůže připevnit budku ke stromu. Ptačí úkryt zavěste na zastíněné místo, ve výšce asi 4 m, aby se do něj nedostali dravci. Dům by měl být pevně uchycen ke kmeni stromu (ne k větvi!), aby nespadl na zem. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vyrobit ptačí budku krok za krokem?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vyrobit ptačí budku krok za krokem?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vyrobit ptačí budku krok za krokem?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vyrobit ptačí budku krok za krokem?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak vyrobit ptačí budku krok za krokem?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak vyrobit ptačí budku krok za krokem?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.