Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit ptačí krmítko: Praktický návod krok za krokem

Jak vyrobit krmítko pro ptáčky? Potřebné materiály

K výrobě ptačího krmítka potřebujete:

  • desky o rozměrech 1,5 × 15 × 150 cm - bude z něj vyrobena základna a střecha krmítka
  • hranoly o rozměru 2 × 2 cm - budou použity na zhotovení nosných prvků střechy. U středně velkých krmítek se doporučuje hranaté řezivo o celkové délce minimálně 120 cm
  • pásek 0,5 × 2 cm, který bude tvořit základovou hranici, a pásy pro spojování desek (cca 1,5 m)
  • šrouby - budou sloužit ke spojení prvků
  • lepidlo na měkké nebo tvrdé dřevo (v závislosti na druhu použitého materiálu)

Nástroje potřebné k výrobě krmítka jsou:

  • Aku vrtačka
  • kotoučová pila 
  • bity 
  • pokosová pila
  • šroubováky
  • ochranné rukavice

Výroba ptačího krmítka

Prvním krokem, který byste měli udělat, je určit velikost základny podavače. Pokud se ukáže, že je větší než šířka desky, zvětšete šířku základny přidáním další desky, abyste nakonec získali očekávanou velikost. Potřebné řezy lze provést pomocí kotoučové pily a přesné řezy na míru pomocí pokosové pily. Spojte sousední desky připevněním pásků 0,5 × 2 cm přes základnu. Nakonec na okraje základny připevněte proužek, který zabrání vypadávání potravin z krmítka.

Dalším krokem je zhotovení sloupků, na které bude střecha namontována. Jejich velikost závisí na individuálním uspořádání, neměla by však být menší než 15 cm. Z hranolu o rozměrech 2 × 2 × 120 cm odřízněte čtyři kusy, přičemž jeden konec každého kusu uřízněte na pokosové pile pod úhlem 45 stupňů. Po oříznutí sloupků pokračujte v jejich připevnění. Provedete to tak, že je přišroubujete k základně krmítka v rozích základny a umístíte šikminy tak, aby byly mimo krmítko (to je nutná podmínka pro umístění stříšky). Sloupky lze připevnit zašroubováním šroubů do sloupků ze spodní části základny. Na spoj, kde jsou spojeny, se vyplatí nanést vrstvu lepidla, která dodatečně posílí strukturu. Poté k připevněným sloupkům (podél kratší hrany základny) připevněte trám zpevňující konstrukci, rovněž z hranolu 2 × 2 cm. Délka hranolů by se měla rovnat šířce základny mínus tloušťka sloupků (šířka základny - 4 cm). Nainstalujte nosník pomocí šroubů ve vzdálenosti rovnající se přibližně 90 % vzdálenosti od základny podavače k horní části sloupku.

Dalším krokem je připevnění střechy. Jeho velikost by měla být přizpůsobena zvolené velikosti základny. Délka desky, ze které ji vyrábíte, musí být alespoň o 10 cm delší než délka podstavy. To umožní, aby přesah střechy zůstal alespoň 5 cm za základním rámem na obou stranách. Při rozdělování střechy na dvě stejné části je třeba zvolit jejich šířku (výšku střechy). Jak to udělat? Šířku desky pro polovinu střechy lze určit vynásobením poloviny šířky základny krát faktorem 1,4. K získanému výsledku přidejte 4-8 cm - díky tomu bude střecha vyčnívat za obrys základny. Pokud šířka poloviny střechy přesahuje šířku objednané desky, podobně jako u základny krmítka lze desky spojovat pomocí latí připevněných napříč. Obě poloviny spojte pod úhlem 90 stupňů pomocí šroubů a poté je položte na sloupky, které jsou díky vhodnému seříznutí pod úhlem 45 stupňů ideálním místem pro montáž střechy. Připevněte střechu ke sloupkům pomocí šroubů a správně ji umístěte tak, aby vyčnívala rovnoměrně na všech stranách.

Hotové krmítko můžete naimpregnovat, abyste z něj měli radost co nejdéle, a poté jej umístit na speciální kůl nebo zavěsit na strom.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Krmítko pro ptáky - jak na to?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Krmítko pro ptáky - jak na to?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Krmítko pro ptáky - jak na to?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Krmítko pro ptáky - jak na to?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Krmítko pro ptáky - jak na to?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Krmítko pro ptáky - jak na to?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.