Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit stabilní dřevěný pracovní stůl do dílny: Krok za krokem

Pracovní stůl je nepostradatelným prvkem vybavení každé dílny - místem, kde každý kutil tráví spoustu času. Naučte se vyrobit stabilní, pevný a odolný dřevěný stůl do vaší kutilské dílny.
 

Roli pracovního stolu často plní tradiční psací nebo kuchyňské stoly, tedy nábytek určený do domácnosti. Jako domácí spotřebiče plní své funkce, ale při použití v dílně se rychle opotřebují. Specializovaný kovový nábytek slouží i jako dílenský stůl. Ano, jsou odolné, ale těžké a pro domácí použití příliš nemotorné. Optimálním řešením je vyrobit si dřevěný pracovní stůl svépomocí.

Seznam potřebných produktů:

  • desky z olšového dřeva (2 desky o rozměrech 105 × 7,5 × 3 cm pro horní rám, 2 desky o rozměrech 119 × 7,5 × 3 cm pro spodní rám, 18 desek o rozměrech 64 × 7,5 × 3 cm – 5 pro horní rám a 13 pro spodní polici)
  • 4 borové hranoly, rozměry 7 × 7 × 81 cm (pro nohy)
  • 2 OSB desky, rozměry 125 × 83 × 2 cm (na pracovní desku)
  • šrouby a lepidlo na dřevo
  • Aku vrtačka
  • excentrická bruska
  • vrtačky
  • frézy

Pracovní stůl - výroba desky stolu

Chcete-li vyrobit DIY stůl, začněte tím, že vytvoříte desku. Nejlepší možností bude velmi tlustá pracovní deska, která poskytne pevný základ pro dílenské práce. Spojte proto dvě OSB desky dohromady – získáte tak pultovou desku o tloušťce 4 cm. Spojte je lepidlem na dřevo a šrouby. Desky nechte přes noc upnuté svorkami.

Dřevěný dílenský stůl - rám a nohy

Další fází práce je vytvoření rámu stolu spojeného s nohami. Pokud je dřevo plné třísek, začněte broušením desek excentrickou bruskou . Jakmile jsou desky pro rám a hranoly pro nohy řádně připraveny, vyvrtejte na obou koncích každé desky pomocí frézky dva otvory. Nejprve sestavte krátké strany stolu. K tomu spojte každý pár nohou deskou o délce 64 cm. Použijte lepidlo na dřevo a šrouby, které by měly být umístěny do dříve vyvrtaných otvorů. Boky pak spojte dvěma deskami o délce 105 cm. Umístěte desku do středu horního rámu, abyste to celé zpevnili. Spodní část rámu stabilizujte dvěma 119 cm dlouhými deskami a přišroubujte je k vnitřní straně nohou. Připevněte k nim desky o délce 64 cm, od sebe vzdáleny 1 cm - budou tvořit spodní polici.

Spojení rámu a stolu

Poslední fází práce je spojení desky stolu a rámu stolu. Připevněte dvě desky k hornímu rámu. Obě vyztuží celou konstrukci a poslouží jako prvky, ke kterým připevníte desku stolu. Nyní můžete položit desku stolu na rám. Nezapomeňte si pečlivě změřit a nakreslit, jak moc by horní deska měla vyčnívat za rám stolu. Připevněte ji šrouby – s přenosnou aku vrtačkou vám usnadní práci. Dobrým řešením při sestavování desky stolu je stabilizovat ji svorkami – zabráníte tak jejímu pohybu. 
  

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Udělej si sám - návod na výrobu dřevěného pracovního stolu

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Udělej si sám - návod na výrobu dřevěného pracovního stolu

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Udělej si sám - návod na výrobu dřevěného pracovního stolu

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Udělej si sám - návod na výrobu dřevěného pracovního stolu

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Udělej si sám - návod na výrobu dřevěného pracovního stolu

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Udělej si sám - návod na výrobu dřevěného pracovního stolu

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.