Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit vánoční betlém ze dřeva? Pokyny krok za krokem

Výroba vánočního betlému není náročná práce. Jeho výroba může udělat velkou radost celé rodině a stát se příležitostí k lepšímu prožití Vánoc. Podívejte se, jak to udělat krok za krokem.

Stavění betlému může být pro vás a vaše děti skvělou aktivitou, kterou strávíte při čekání na Vánoce. Podívejte se, jak si sami vyrobit betlém pomocí jednoduchých nástrojů.

Z čeho vyrobit vánoční betlém?

K výrobě vánočního betlému budete potřebovat následující příslušenství:

  • dřevěná překližka o tloušťce 8 cm a ploše nejméně 0,5 ㎡
  • 3 × 30 vrutů do dřeva
  • lepidlo na dřevo
  • barva na dřevo

Nástroje, které budete potřebovat:

  • přímočará pila
  • tužka
  • opatření
  • štětec
  • pokosová pila
  • svorka
  • Aku vrtačka
  • bitová sada

Jak vyrobit vánoční betlém?

Výrobu vánočního betlému začínáme přípravou potřebných materiálů. V níže uvedeném návodu jsou použity vzorové rozměry malého betlému. 

  1. V první fázi odřízněte 4 desky - 2 pro střechu a 2 pro stěny. Výška bočních stěn by měla být 14 cm a střechy 15 cm. Šířka betlému je libovolná. Pokud například předpokládáme, že hloubka betlému bude 10 cm, musíme nařezat dvě desky o rozměrech 14 × 10 cm a 15 × 10 cm. Abyste tyto desky spojili, musíte jejich konce seříznout pod úhlem 60 stupňů. K tomuto úkonu se vyplatí použít pokosovou pilu, díky které snadno provedeme příslušný řez. Desky musí svírat 60stupňový úhel, takže tam, kde se setkávají, je potřeba udělat 30stupňový řez.
  2. Desky pro střechu je třeba řezat na obou stranách pod úhlem 60 stupňů a desky určené k vytvoření stěn - pouze na jedné straně. Na prvním 15 cm dlouhém prkénku si označíme místo, kde má začít sklon střechy, a poté řežeme pod čarou. To by mělo být provedeno na obou stranách, aby se získal jakýsi zploštělý lichoběžník se spodní šířkou základny 15 cm a šířkou horní základny přibližně 12,7 cm. Podobný postup provádíme s boční deskou, ale v tomto případě ořízneme pouze jednu hranu.
  3. Dalším krokem je zhotovení základny a zadní strany betlému. Pokud chceme, aby nám základna perfektně seděla, musíme si nařezat desku o rozměrech 24 × 10 cm. Pokud má ale základna přesahovat obrys betlému, jsou vhodnější rozměry např. 30 × 15 cm. Řezání lze provádět pomocí pokosové pily.
  4. Poslední fází je zhotovení zadní strany betlému. K tomu potřebujeme naaranžovat tvar našeho betlému na desku o rozměrech alespoň 25 × 25 cm. Díky tomu budeme moci narýsovat tvar betlému a umístit jej na tabuli. Vytvoříme si tak obrys našeho domu, který bychom pak měli vyříznout skládačkou. Jakmile máme sadu prken, můžeme přistoupit k lepení domečku. Za tímto účelem natřete každou hranu lepidlem na dřevo. Počkejte několik minut a poté začněte sestavovat díly. Nezapomeňte odstranit přebytečné lepidlo, které uniklo ze spár. Pokud jste desky přesně nařezali, nebude jejich spojení činit žádný problém. 

Pokud chcete, aby se desky pevně přilepily k sobě, můžete použít páskovou svorku. Obtočte střechu, boční stěny a základnu a utáhněte, ujistěte se, že se stěny nepohybují. Desky můžete také spojit šrouby, např. základ s bočními stěnami, zadní stranu se střechou a bočními stěnami. Získáte tak odolnější spojení.

Když lepidlo po 24 hodinách zaschne, můžete vánoční betlém natřít libovolnou barvou, kterou si zvolíte. Nezapomeňte ho na závěr ozdobit senem a figurkami.

 

 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vyrobit vánoční betlém ze dřeva? Pokyny krok za krokem

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vyrobit vánoční betlém ze dřeva? Pokyny krok za krokem

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vyrobit vánoční betlém ze dřeva? Pokyny krok za krokem

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vyrobit vánoční betlém ze dřeva? Pokyny krok za krokem

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak vyrobit vánoční betlém ze dřeva? Pokyny krok za krokem

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak vyrobit vánoční betlém ze dřeva? Pokyny krok za krokem

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.