Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit vestavěnou nebo posuvnou skříň: Kompletní návod pro domácí kutily

Mnoho lidí si klade otázku, jak vyrobit samostatně stojící nebo vestavěnou skříň a která varianta vyžaduje více práce. Obě řešení jsou dobrými způsoby, jak postavit šatní skříň, ale vestavěný model je méně náročný na čas a práci. Nápadem na výrobu šatní skříně z prken může být DIY skříň ve skandinávském stylu. Zejména proto, že ji můžete vyrobit i jako vestavěnou skříň.

Vestavěné a posuvné skříně – kde začít?

Než se pustíte do návodu, jak vyrobit šatní skříň z prken, ujistěte se, že máte dostatek místa a dbejte na to, aby při otevření dveří nenarazila do zdi nebo jiného nábytku. Pokud nemáte dostatek místa pro typické pantové dveře, mohou být posuvné dveře skvělým řešením. Pomocí metru a vodováhy také zkontrolujte, zda jsou stěny, strop a podlaha rovné. S případnými sklony musíte počítat při určování rozměrů jednotlivých prvků vestavěné skříně. Již ve fázi plánování byste se měli rozhodnout, které z řešení zvolíte: 

  • křídlové dveře
  • posuvné dveře

Promyslete si, co přesně chcete do vestavěné skříně uložit. Nakreslete projekt pečlivě a nezapomeňte uvést rozměry. Už ve fázi návrhu se snažte předvídat zamýšlené použití jednotlivých polic. Nezapomeňte vzít v úvahu také šířky a další velikosti všech vodítek, spojovacích prvků, pantů atd. Při tvorbě návrhu vestavěné skříně naplánujte také rozmístění jednotlivých sekcí uvnitř:

  • trubky na ramínka
  • police
  • šuplíky

Pokud se rozhodnete sestavit si vestavěnou nebo posuvnou skříň sami, budete potřebovat příslušné nářadí. Budete potřebovat:

  • metr
  • vodováha, laser
     
  • vrtáky
  • frézy
  • bity
  • sada klíčů
  • odlamovací nůž
  • kleště
     
  • šroubováky
  • frézka
  • Aku vrtačka

Jak nainstalovat výklenek do vestavěných a posuvných skříní?

Nejprve nainstalujte prvky nesoucí větší části konstrukce, tedy rám celé šatní skříně. Další fází je instalace desky tvořící vertikální přepážku. K tomu použijte hmoždinky a příklepovou vrtačku, na zeď připevněte úhelníky a přišroubujte k nim desku. Na boční stěny také nainstalujte úhlové držáky pro podepření polic. Cenný tip: začněte tento úkol shora, pak spodní police nebudou překážet při instalaci vyšších. Nainstalujte trubku závěsu pomocí držáků. Rukojeti přišroubujte vrtačkou a šroubovákem pomocí šroubů 15 mm. Nezapomeňte to udělat tak, abyste měli přístup k imbusovému šroubu, který zajišťuje trubici.

Jak vyrobit vestavěnou skříň? – montáž otevíracích dveří

Poslední fází montáže vestavěné skříně je instalace dveří. Jak vyrobit šatní skříň s otevíracími dveřmi? Začněte připevněním pohyblivé části pantů ke dveřím. Výslednou konstrukci pak připevněte na vnitřní stranu bočních stěn pomocí vrtačky/šroubováku. Dbejte na to, aby panty nezasahovaly do polic uvnitř vestavěné skříně. Poté můžete nainstalovat kliky, magnety a zarážky, tedy prvky, které udrží dveře na místě, když jsou v zavřené poloze.

Jak vyrobit posuvnou skříň? Montáž posuvných dveří

Abyste pochopili, jak vyrobit posuvnou skříň a jak to funguje, musíte si pamatovat, že posuvné dveře mají vždy minimálně dvě křídla, protože při otevírání posouváte jedno křídlo přes druhé. Proto musíte mít ve vodítkách místo pro dvě křídla nebo instalovat dvě jednoduchá vodítka paralelně. Určete osu horního a spodního vodítka. Pamatujte, že by měly být dokonale rovnoběžné. Dalším krokem v procesu výroby šatní skříně s posuvnými dveřmi je instalace pojezdových mechanismů v rozích jednotlivých křídel. Nasaďte připravená dvířka na vodítka a upravte polohu koleček. Nakonec nainstalujte zarážky, které omezí rozsah posuvu dveří z vybrané strany.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vyrobit posuvnou nebo vestavěnou skříň?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vyrobit posuvnou nebo vestavěnou skříň?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vyrobit posuvnou nebo vestavěnou skříň?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vyrobit posuvnou nebo vestavěnou skříň?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak vyrobit posuvnou nebo vestavěnou skříň?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak vyrobit posuvnou nebo vestavěnou skříň?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.