Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vyrobit židli z europalet: Praktický návod krok za krokem

Ručně vyráběný zahradní nábytek z europalet je v současnosti velmi oblíbeným trendem. Místo vyhazování starého dřeva ho tak můžete znovu použít na stavbu něčeho originálního. Zjistěte, jak jednoduše vyrobit židli z palet.

Paletovou židli lze s trochou práce vyrobit z europalet, které najdete na stavebních dvorech nebo na internetových aukcích. Pokud však máte staré palety, můžete je použít – stačí trochu více vyčistit a přebrousit.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • 3 europalety
  • úhlová nebo orbitální bruska
  • brusný papír
  • Aku vrtačka
  • vruty do dřeva
  • impregnace, lazura nebo barva na dřevo
  • špachtle na dřevo
  • štětec, váleček

Jak vyrobit židli z europalet? Vyberte si správné palety

Palety, které snadno seženete ve stavebnictví nebo supermarketech, se liší velikostí, hmotností, velikostí desek a mezerami mezi nimi. Při stavbě zahradního nábytku můžete použít i palety, které již máte – místo nákupu nových můžete starému dřevu snadno dát nový život. Zkontrolujte však, zda desky nejsou rozbité nebo shnilé. Z pevně vyrobených a předem připravených palet vytvoříte nábytek na zahradu či terasu, který vydrží v dobrém stavu po mnoho sezón.

Evropské palety, nazývané také europalety, o rozměrech 1200 × 800 mm se nejčastěji používají na stavbu židlí, stolů nebo pohovek na terasu. Vyznačují se vysokou hmotností - 25 kg - a solidním zpracováním. Snesou i velkou zátěž (i přes 1000 kg), a tak není divu, že se hodí pro tvorbu nábytku. Vršek europalety se skládá z 5 silných desek. Euro palety seženete za pár zlotých.

Připravte si palety na výrobu židlí

Jak surové dřevo z palet zakoupených v supermarketu, tak málo používané materiály vyžadují vhodnou přípravu. Pomocí brusky a brusného papíru dřevo důkladně obrousíme. Zbavíte se tak nerovností, třísek a případných nečistot. Na těžko přístupných místech používejte brusný papír. Zkontrolujte, zda je povrch rovný a hladký - pokud ne, brouste, dokud nebude. Poté zkontrolujte, zda na dřevě nejsou nějaké vady. Případné rýhy a větší nerovnosti vyplňte plničem na dřevo a po zaschnutí místo aplikace jemně obruste.

Hladký povrch europalet by měl být pokryt impregnací, která je ochrání před měnícími se povětrnostními podmínkami. K tomuto účelu použijte bezbarvou impregnaci určenou k venkovní ochraně dřeva. Nanášejte ho válečkem nebo štětcem. Pokud chcete, aby si paletová židle zachovala svůj přirozený vzhled, dolaďte ji bezbarvým lakem, který vytvoří další ochrannou vrstvu. Palety můžete také natřít barvou a vybrat si libovolnou barvu.

Jak vyrobit dřevěnou židli z palet krok za krokem?

Na stavbu zahradní židle z palet budete potřebovat 2 europalety na základnu a 1 europaletu na opěradlo. Palety, ze kterých bude sedačka vyrobena, položte na sebe a spojte pomocí dlouhých šroubů do dřeva. Spáry se snažte udělat na co nejméně viditelných místech, nejlépe na dně nebo po stranách. Jednoduše umístěte třetí paletu kolmo k jedné z delších stran sedačky a připevněte ji dlouhými šrouby.

Ručně vyrobené zahradní křeslo z palet můžete doplnit pohodlnými polštáři, měkkými sedáky a opěradly. Díky tomuto postupu se jednoduchý kus starého dřevěného nábytku promění ve velmi pohodlné zahradní křeslo. Dekorativní polštáře a koberečky umístěné na židli z něj také udělají dekorativnější prvek terasy nebo zahrady.

 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vyrobit zahradní křeslo z palet?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vyrobit zahradní křeslo z palet?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vyrobit zahradní křeslo z palet?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vyrobit zahradní křeslo z palet?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak vyrobit zahradní křeslo z palet?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak vyrobit zahradní křeslo z palet?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.