Produktové dotazy: 730 829 745

Jak vytvořit elegantní plášť na radiátor: Krok za krokem

Radiátory jsou mimořádně funkčním, ale často nepříliš estetickým prvkem každé místnosti. Zejména starší modely, jako jsou litinové radiátory, mohou odrazovat svým vzhledem. Masky jsou skvělým řešením tohoto problému.

Stavba radiátoru dokáže efektivně zakrýt jakýkoli jeho nedostatek. To místnosti dodá ucelený vzhled. V závislosti na zvoleném typu bydlení může být interiér elegantnější nebo designovější.

Seznam potřebných produktů:

  • přímočará pila
  • Aku vrtačka
  • háčky
  • sádrokarton
  • brusný papír

Plášť radiátoru – na co byste při výběru pláště radiátoru neměli zapomenout?

Jak domácí instalace radiátorů, tak radiátory zakoupené v supermarketu by měly splňovat několik podmínek. Hlavním úkolem radiátoru je vytápět místnost, ve které je umístěn. Pokud tedy chcete zlepšit design interiéru pomocí masky, je lepší nevybírat model, který vám tento úkol ztíží. 

Pouzdro pro radiátor jej nemůže zcela zakrýt , protože pak radiátor nebude schopen vydávat příslušné množství tepla do místnosti. Frustrovaní členové domácnosti nastaví knoflík na nejvyšší hodnoty, což má za následek vyšší náklady na vytápění. K výrobě nebo nákupu grilu byste měli přistupovat racionálně. Nejlepší případy jsou ty, které mají dostatek povolení. Čím větší mezery, tím lépe, protože pak může radiátor fungovat bezchybně.

Pamatujte také na to, že plášť chladiče by měl být vyroben z materiálu odolného vůči vysokým teplotám. Pokud jej vyrobíme z nekvalitní překližky a lepidla, rychle se znehodnotí. Pokud chceme kryt umístit do koupelny, musí být také odolný proti vlhkosti. 

Plášť radiátoru – nápady na plášť radiátoru

Procházením internetu najdeme tisíce nápadů na stavbu radiátoru. Velkým problémem pro mnoho lidí je instalace radiátoru do kuchyně, zejména v malých bytech, kde se počítá každý centimetr. Chceme tam dát co nejvíce skříní pro pohodlné skladování potravin. Problémem je však radiátor. Jak nainstalovat radiátor do kuchyně? Úplné zakrytí nábytkem je běžné řešení, ale přináší velké tepelné ztráty. Při navrhování kuchyňské konstrukce se proto vyplatí pamatovat na vhodné větrání nebo ponechat proudění vzduchu nahoře a dole.

Jiná situace je při instalaci radiátoru v obývacím pokoji. Jedná se o místnost, kde máme obvykle k dispozici více prostoru než v koupelně nebo kuchyni. Můžeme si proto vybrat krásnou prolamovanou, skleněnou nebo moderní a designovou konstrukci radiátoru. O instalaci litinového radiátoru mají zájem především majitelé elegantních a rafinovaných bytů, protože právě modely radiátorů z tohoto materiálu hyzdí interiér nejvíce. 

Funkční a krásné instalace radiátorů

Pokud chceme, aby plášť chladiče skvěle vypadal a byl funkční, můžeme z něj vytvořit jak sedátka, tak poličky.

Konstrukce radiátoru s policemi je v mnoha variantách. Úložný prostor lze vytvořit po stranách radiátoru nebo na jeho přední straně. Je lepší zvolit první možnost – pokud zde ponecháme mnoho předmětů, mohou začít blokovat tok tepla. Druhou zajímavou možností jsou vestavěná sedadla. V takovém případě maskovací konstrukce přesahuje o několik centimetrů dále (od stěny do místnosti) než samotný radiátor a vytváří sedátko spolu s parapetem. Chceme-li radiátor schovat bez opláštění, můžeme celou stěnu obložit nábytkem - některé používají uzavřené konstrukce (s dveřmi), jiné otevřené. Takže místo toho, abychom radiátor něčím zakrývali, docílíme, aby splynul s okolím. 

Instalace radiátoru – jak to udělat sami?

Stavba radiátoru je zdánlivě snadná stavba. V případě místností s nerovnými stěnami a podlahami se montáž mřížky může ukázat jako velmi pracná a časově náročná a výsledky pravděpodobně nebudou uspokojivé. Proto je lepší začít tou jednodušší variantou, tedy závěsnou instalací radiátoru, kterou lze s úspěchem použít v každé místnosti. 

Hlavní část pláště je vyrobena ze sádrokartonu, který jsme nařezali pomocí přímočaré pily . Samozřejmě byste si nejprve měli změřit výšku a šířku radiátoru. Vyplatí se přidat asi 50 mm, aby mřížka dokonale zakryla chladič. Tužkou pak nakreslíme vzory , které budou zdobit náš pokoj. Pokud se jedná o dětský pokoj, mohou být na nábytku pohádkové postavy. Do obývacího pokoje se budou dobře hodit geometrické nebo jiné vzory, které ladí s designem a stylem interiéru. 

Ozdobné prvky vyřízneme skládačkou a obrousíme smirkovým papírem . Poté pomocí vrtačky vyvrtáme otvory, do kterých nainstalujeme háčky. Celé se to dá natřít štětcem a vybranou barvou. Vývoj je připraven. Stačí jej položit na radiátor a užívat si svůj nový, krásný interiérový prvek.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Stavba radiátoru - nápad, jak skrýt nevzhledný prvek interiéru

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Stavba radiátoru - nápad, jak skrýt nevzhledný prvek interiéru

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Stavba radiátoru - nápad, jak skrýt nevzhledný prvek interiéru

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Stavba radiátoru - nápad, jak skrýt nevzhledný prvek interiéru

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Stavba radiátoru - nápad, jak skrýt nevzhledný prvek interiéru

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Stavba radiátoru - nápad, jak skrýt nevzhledný prvek interiéru

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.