Produktové dotazy: 730 829 745

Jak založit a pečovat o květnatou louku: Kompletní průvodce

Květnaté louky jako přírodní prvky zahrady stále častěji nahrazují trávníky. Oproti nim nevyžadují časově náročnou údržbu a vypadají stejně nebo i efektněji. Zjistěte, jak založit a pečovat o květinovou louku na vaší zahradě.

Květnatá louka nevyžaduje sekání ani hnojení a její zavlažování se většinou omezuje na zálivku bezprostředně po zasetí semen. Díky nádherně kvetoucím rostlinám přirozeně se vyskytujícím na loukách a polích vypadá skvěle v naturalistických zahradách. Je také alternativou trvalkových záhonů nebo trávníků.

Seznam potřebných produktů:

  • hrábě
  • rýč
  • sekačka na trávu
  • secí stroj

Květná louka – ekologický trend v zahradě

Květinové louky z různých rostlinných druhů jsou kompozice šetrné k životnímu prostředí a nevyžadují složité ošetřování. Nahrazují trávník před domem a jsou velmi praktické a ekologické. Květnaté louky nevyžadují intenzivní zálivku ani hnojení látkami škodlivými pro životní prostředí. Na rozdíl od trávníku nepotřebují pravidelné sekání a je třeba připomenout, že benzínové sekačky nejenže uvolňují zdraví a životní prostředí škodlivé výfukové plyny, ale hubí i hmyz a další drobné živé organismy.

Květnaté louky jsou často plné medonosných rostlin, které přitahují opylující hmyz. Jejich tvorbou na našich zahradách poskytujeme prospěšným tvorům příznivé podmínky pro život a podporujeme tak přírodu. Podle druhu semenné směsi může mít taková louka mnoho různých druhů květin, které kvetou i od jara do podzimu. Květinová louka jako alternativa k trávníku zaručí krásně kvetoucí rostliny bez velké práce po celou vegetační sezónu.

Květná louka je tzv idylické zahradní prostředí, které vypadá, jako by jej náhodně navrhla příroda. Vyžaduje však dobrou přípravu půdy pro pěstování a pečlivý výběr rostlin.

Jaké rostliny vybrat na květinovou louku?

Abyste na zahradě vytvořili květinovou louku, je nejlepší zvolit směs semen z rostlin, které rostou divoce. Mohou zahrnovat jednoleté, dvouleté a dokonce i víceleté druhy, které se samy vysévají. Díky tomu nebude nutné každý rok zakládat novou louku.

Při přípravě osivového materiálu si můžete zakoupit komerčně dostupné hotové směsi semen. Můžete si také zkusit připravit vlastní směs semínek, např. ze semínek nasbíraných na louce. Budou obecně odolnější vůči sešlápnutí, suchu a kosení než jejich pěstované protějšky. Některé druhy rostou rychleji, jiné pomaleji. Některé kvetou již po roce, jiné po 2-3 letech.

Luční směsi lze vybírat i podle konkrétních rostlinných druhů, jejich doby květu, výšky nebo barvy kvetení. Často se jedná o směsi medonosných rostlin, ty s vonnými květy a dokonce i ty, které přitahují motýly.

Mezi oblíbené rostliny, které se nejčastěji vyskytují v semenných směsích pro květinové louky, patří: řebříček, chrpa, pyretrum, jetel, mák, mochna, heřmánek, kopretina, filata, hvozdík, měsíčky, šalvěj luční, hadovka a delphinium. Na květinovou louku jsou vhodné i trávy, např. hluchavka, různé druhy kostřav, timotejka nebo kohoutek.

Jak vytvořit květinovou louku?

Rostliny rostoucí na květnaté louce jsou nejčastěji druhy, které nemají vysoké nároky na půdu ani péči. Nebudou sice potřebovat příliš úrodnou půdu ani pravidelné přihnojování, ale to neznamená, že nevyžadují řádnou přípravu stanoviště před výsevem semen.

Nejlepší je vytvořit si louku na zahradě na jaře, např. na přelomu března a dubna. Nejprve odstraňte staré rostliny a plevel a poté půdu zryjte rýčem. Vyplatí se počkat cca 2 týdny, než půda sedne a vyroste plevel, který se nám nepodařilo úplně odstranit dříve. Po jejich odstranění je třeba zem srovnat hráběmi. Pouze na takto upravený rovný povrch lze vysévat rostliny.

Semena květinové louky ze zakoupené směsi je vhodné před výsevem v souladu s doporučením výrobce smíchat s pískem – minimalizuje se tím nerovnoměrný výsev. Při jejich rovnoměrném rozmetání po zemi pomůže i speciální secí stroj, i když vše můžeme sít i ručně. Zasetá semena se vyplatí válet zahradním válečkem nebo je lehce shrabat, aby se zatlačila do země a zabránila ptáčkům v jejich sežrání. Nakonec je třeba celou plochu navlhčit mírným proudem vody.

Péče o květinovou louku založenou na zahradě se omezuje na její vícenásobné zalévání – ihned po zasetí semen se vyplatí louku zalévat každý den po dobu cca 2 týdnů. Později se můžete omezit na zálivku pouze za sucha. Jak jsme již uvedli, květinová louka se nemusí hnojit a seká se většinou jednorázově, na konci květu, tedy ve většině případů až na podzim.

Květinovou louku stačí posekat jednou až dvakrát ročně, ne dříve než začátkem léta (bohatěji kvete při řidším sečení). Může se sekat častěji, např. sekání cest každé 2-3 týdny, což je dáno čistě konstrukčními důvody.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Květinová louka v zahradě - setí semen, péče, druhy květin

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Květinová louka v zahradě - setí semen, péče, druhy květin

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Květinová louka v zahradě - setí semen, péče, druhy květin

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Květinová louka v zahradě - setí semen, péče, druhy květin

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Květinová louka v zahradě - setí semen, péče, druhy květin

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Květinová louka v zahradě - setí semen, péče, druhy květin

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.