Produktové dotazy: 730 829 745

Jarní úklid na zahradě – jak připravit zahradu na jaro?

Slunečných dnů přibývá, venku je čím dál tím lépe, ale váš pozemek vypadá stále dost mizerně? Je čas na jarní úklid na zahradě, který povzbudí rostliny k růstu! Co stojí za to dělat? 

První teplé dny jsou znamením, že je čas pustit se do práce. Jarní úklid na zahradě zahrnuje mimo jiné: čištění trávníku, stříhání keřů a stromů, hnojení, setí semen a výsadba nových rostlin. Efekty své práce budete moci obdivovat po celou sezónu.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • vidle
  • provzdušňovač

Jarní úklid zahrady - trávník po zimě

Po zimě trávník většinou nepřipomíná krásný zelený drn. Stačí však pár ošetření, abyste to uklidili a počkali, až tráva vyroste. Prvním úkolem při jarním úklidu zahrady je shrabat loňské listí, uschlou trávu a další odpadky. Nejlépe to uděláte ostrými drátěnými hráběmi. Vertikutátor může pomoci při odstraňování kompaktních, hustých a plstěných úlomků drnu.

Po vyčištění trávníku zhodnoťte jeho stav – pokud je trávník velmi hustý, vyžaduje provzdušnění půdy. Provzdušňujte vidličkou nebo provzdušňovačem (pokud má vaše zahrada velkou plochu). Vyplňte otvory v trávníku, které mohou být po vertikutaci a provzdušňování trávou viditelnější. K tomuto účelu je nejlepší použít travní semena, která jste použili při zakládání trávníku. S prvním sekáním trávníku počkejte asi do dubna , dokud nože nevyrostou do výšky alespoň 2,5 cm. Nezapomínejte také na pravidelné hnojení – začněte po první seči.

Jarní řez keřů a stromů

Většina keřů a stromů vyžaduje při jarním úklidu zahrady čistý řez. Počkejte však, až pominou největší mrazy, tedy do konce března. Pomocí nůžek odstraňte napadené, poškozené a odumřelé větve z ovocných a okrasných keřů. Suché, zmrzlé a polámané výhonky odřízněte. Vyřežte také ty, které rostou příliš hustě a brání světlu proniknout do středu koruny. Pamatujte, že keře, které kvetou na loňských výhonech, je třeba stříhat poměrně střídmě, zatímco ty, které kvetou na letorostech, intenzivněji.

Řezání stromů zahrnuje odstranění suchých a zlomených větví. U ovocných stromů lze provést i průsvitný řez. Odstraňte ty výhony, které se navzájem kříží, rostou příliš hustě a stíní vnitřek koruny. Díky tomu budou lépe osvětlené větve plodit zralejší a chutnější plody.

Příprava zahrady na jaro: hnojení rostlin

Jarní úklid na zahradě znamená i přihnojování rostlin kolem domu. Po prvním sečení to nepotřebuje jen trávník. Stimulujte ostatní rostliny ve vaší zahradě, aby rostly také. Mnoho druhů trvalek a keřů dobře reaguje na vícesložková hnojiva bohatá na dusík. Než je však použijete, ujistěte se, že tomu tak skutečně je – špatně zvolená směs může sadbě ublížit. V zahradnictvích snadno najdete hnojiva vytvořená pro konkrétní druh rostlin, například hnojivo pro růže, rododendrony, jehličnany nebo hortenzie. Vždy používejte přípravky v souladu s doporučeními výrobce a nezapomeňte se chránit před škodlivými účinky chemických přísad – používejte zahradní rukavice a masku. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jarní úklid na zahradě – jak připravit zahradu na jaro?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jarní úklid na zahradě – jak připravit zahradu na jaro?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jarní úklid na zahradě – jak připravit zahradu na jaro?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jarní úklid na zahradě – jak připravit zahradu na jaro?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jarní úklid na zahradě – jak připravit zahradu na jaro?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jarní úklid na zahradě – jak připravit zahradu na jaro?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.